Агрохимическият сектор твърди, че те са от съществено значение за осигуряване на бъдещето на производството на храни

Европейският съюз с плахи стъпки върви към дерегулиране на новите геномни техники, използвани за подобряване на селскостопанските култури. Агрохимическият сектор твърди, че те са от съществено значение за осигуряване на бъдещето на производството на храни, но мнозина остават скептични.

В края на 20-ти век гени от различни видове са въведени в семена, създавайки генетично модифицирани организми, известни като ГМО. Целта на технологията е да се разработят по-устойчиви растителни линии и да се увеличи производителността.

Преди около две десетилетия

Европейският съюз прие строги правила,

обхващащи разрешаването, етикетирането

и оценката на риска,

но сега се върви към дерегулиране на новите геномни техники, които модифицират собствените гени на растенията.

Европейската комисия реши да създаде две категории: една за продукти от тези нови техники и една за старите, които ще продължат да бъдат предмет на съществуващите правила, обяснява Робърт Ходжсън, който отразява темата за Euronews. Някои хора обаче смятат, че тези нови видове ГМО носят същите рискове като старите, с непредсказуемо въздействие върху околната среда.

Спорът вероятно ще се разпали отново, защото правителствата на 27-те държави членки имат споразумение по предложението и министрите сега ще трябва да постигнат консенсус с Европейския парламент, който има различна позиция по сложни въпроси като патентите и етикетирането.

По време на кратка обиколка из няколко европейски града, Euronews събра някои мнения:

0 Не съм напълно против. Би било важно да се направи задълбочено проучване, за да се определи дали има някакви странични ефект, каза жител на Берлин.

0 През последните десетилетия имаше огромно развитие на тази технология и все още нямаме пълен контрол над нея, каза друг от Варшава.

0 Те трябва да бъдат етикетирани, това е абсолютно необходимо, за да може потребителят да има избор. Лично аз не бих ги купил, мнението е от Лион.

Предимства

Експерти по биотехнологии твърдят, че тези сортове растения ще бъдат по-устойчиви на суша, вредители и ще изискват по-малко торове. Здравословни проблеми като алергии също са обект на внимание, например при зърнени храни с ниско съдържание на глутен.

Недостатъци

Критиците посочват рисковете: нарушаване на опрашващите насекоми, замърсяване на биологични селскостопански продукти, намален достъп до семена за дребните фермери и непредвидени последици за човешкото здраве.

Ще доведат ли патентите до изключване на дребните фермери?

Европейският съвет е разделен по въпроса дали да разреши патенти, като изхожда от аргументи, че това би могло да ограничи избора, достъпен за фермерите, както и да създаде монополи. Позицията на Европейския парламент е да забрани напълно патентите, казва един от докладчиците на законодателния преглед.

Ако няколко големи международни агрохимически групи имат монопол върху семената, фермерите ще плащат повече, няма да могат да избират и най-вече няма да можем открито да правим иновации по отношение на сортовете, каза Кристоф Клержо, френски евродепутат.

Малко държави членки всъщност са проявили голям интерес към генетично модифицираните култури, като Испания е изключение. В много страни тези техники дори са забранени, като правителствата упражняват правото си на отказ, но тази опция може вече да не съществува за всички категории.

Преди около десет години този въпрос наистина се превърна в политически горещ картоф и имаше много обществено противопоставяне в Европа, обяснява Ходжсън. Правителствата поискаха отказ. Тъй като растенията в новата категория

ще бъдат до голяма степен еквивалентни

на обикновените естествени растения,

правителствата вече няма да имат възможност да забранят тяхното отглеждане.

Парламентаристът Клержо подчертава, че „ние сме в началото на тази нова технология", твърдейки, че ЕС трябва да бъде много внимателен, защото „когато се намесваме в природата, ние задействаме каскади от промени, които могат да представляват опасност за биоразнообразието".

Нов свят от възможности бързо се отваря за производството на храни, като изследователите вече проучват как генеративният изкуствен интелект може да се приложи към технологията. Не без противоречия!

Източник: Euroneus.com