Най-лесно се разбира дали пъпешите са зрели по оцветяването на кората. При узряване цветът бързо се променя от зелен в оранжев или жълт. Друг показател за степента на узряване е ароматът на плодовете. Освен това около дръжката на някои летни сортове се появяват пукнатини. При късните сортове обаче това не е показател, тъй като плодовете са прикрепени здраво за стъблата. Беритбата трябва да се прави внимателно, като плодът се отделя от дръжката с нож. По този начин не се повреждат другите плодове, които се развиват на същото стъбло.

При късните сортове от типа на Медена роса настъпването на беритбената зрялост се определя по-трудно. Цветът на кората при тях не се променя рязко. За узрели се приемат пъпеши с кремав цвят на кората. За да са по-вкусни, те трябва да дозреят, т.е. да има лагеруване от 2-3 седмици.

И още тънкости:

По-ароматни и сладки са плодовете, ако поливането се спре при наближаване на узряването.

Когато пъпешите трябва да се съхраняват по-продължително време, необходимо е да се подберат напълно здрави и леко недозрели плодове.

Подреждат се в сухо помещение върху слама в един ред, за да могат лесно да се обръщат от време на време.