Този изключително вкусен сладкиш ще бъде прекрасно украшение на празничната ви трапеза. С пълнежа можете да експериментирате, като използвате различни ядки.
Продукти: 250 мл мляко, 7 г суха мая (или 30 г прясна), 500-700 г брашно, 3 яйца, 200 г захар, 100 г масло или маргарин, 2 ч.л. ванилова захар, 100 г ядки (лешници, бадеми и др.), 100 г захаросани плодове, 100 г стафиди
Приготвяне:Загрейте леко прясното мляко (трябва да е хладко) и разтворете в него маята. Прибавете пресятото брашно и добре разбъркайте. Покрийте и оставете на топло. Сместа трябва да удвои обема си (това отнема около 30 мин.)
Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол, а жълтъците се разбиват със захарта и ваниловата захар.
Прибавете жълтъците към брашното и млякото и разбъркайте добре. Следва мекото (но не разтопено) масло и отново се разбърква.
Прибавят се белтъците. Добавете останалото брашно и замесете тесто.
То трябва да е добре омесено, да не е лепкаво, но да не е и твърдо. Оставете го на топло, за да се надигне (около 1 час). Премесете отново тестото. Разделете на три части. И разточете три кори 10х50 см.
Ядките се смилат с блендер или се нарязват на ситно с остър нож. Поръсете ядките върху едната кора и завийте на руло.
Краищата трябва добре да се притиснат. По същия начин се правят рула със захаросаните плодове и със стафидите (те трябва предварително да се измият добре с топла вода и да се подсушат).
От фитилите сплетете плитка и оформете венеца. Тавата, в която ще печете, намажете с масло или застелете с хартия за печене.
Поставете венеца в тавата. По средата поставете огнеупорна форма (това се прави, за да може венецът да запази формата си и по средата да можете да поставите яйцата).
Пече си в предварително загрята до 180 градуса фурна за 35-40 минути.


Коментари