Айсберговата салата отскоро набира популярност и у нас. Интересът към листния зеленчук е породен от факта, че има превъзходни вкусови и диетични качества. Името й идва от това, че за да издържи на дългия транспорт, търговците са я превозвали на ледени блокове. В същото време листата й, включени в сандвичи, запазват свежия си вид и след обработка в микровълнова печка.
В миналото айсберговата салата не е отглеждана у нас и не е била обект на специални проучвания, поради което малко може да се каже за пригодността й към почвените различия и климатичните особености на България. Родовата й прилика обаче с главестата салата и марулята, както и опита на някои наши производители дават основание да се смята, че за нея са подходящи влагоеменните и възухопроницаеми почви, както и относително по-ниските температури - 15-20.
Направете сеитба сега
Препоръките за любителите за отглеждането на айсберговата салата, не се отличават твърде много от тези, отнасящите се за главестата салата и марулята. За ранно пролетно производство разсадът следва да се засее през февруари. Най-добре е всяко растение да се отгледа в отделна саксийка с диаметър на отвора около 5 см, като се засява по едно семе. Подходящи са различни пластмасови чашки. Това ще създаде удобство при засаждането в градината. Разбира се, може да се направи и по-гъсто засяване, но после е добре да се прореди.
Айсберговата салата не понася както дълбокото, така и плиткото засаждане. Растенията, пренесени с всичката пръст около корените, се поставеят на желаната дълбочина.
Коментари