Ще ви изненадат с вкуса и аромата си

Много от нас ще започнат да берат вкусно грозде от дворовете, вилните места и масивите. Къде за похапване като летен или като есенен десерт, къде за приготвяне на домашни сокове, компоти и други напитки, сладка или желета, то може да се използва и за апетитни манджички, които някои домакини от години приготвят и се хвалят с тях.

Може ястията от грозде да не са от най-популярните, но повярвайте, някои от тях стават много, много вкусни. И няма да сбъркате, ако опитате да ги направите и във вашата кухня.

Това ще е едно лятно или есенно ново ястие на трапезата ви, такова, каквото италианците например правят в домовете си по традиция. Например…

Необходимите продукти за един подобен шедьовър на италианските баби, са кайма - 400 г, яйце - 1 бр., хляб - 1 филия, лук - 1 малка глава, по една щипка риган, черен пипер и магданоз.

За приготвянето на вкусния сос ще са ви необходими: 200 грама грозде - черно и бяло, бяло вино – 50-75 мл, зеленчуков бульон - 100 мл, зехтин - 1 кафена чашка, салвия - 2 бр. пресни листа, брашно - 1 супена лъжица.

В по-голяма купа сложете каймата, добавете едно яйце, поставете и накиснатата в прясно мляко филия хляб, и нарязаната на много ситно глава лук.

След това прибавете подправките - щипка черен пипер, риган и магданоз. Омесете каймата добре и я оставете за известно време в хладилника – някъде около половин час, за да се смесят съставките и предадат аромата си.

След това започнете приготвянето, като загреете мазнината. От каймата откъсвайте малки парчета, направете кюфтенца, които овалвайте в брашното и леко запържвайте. Извадете кюфтенцата на кухненска хартия, за да се отцеди от тях мазнината.

Отделно в голям тиган излейте зехтина и сложете в него кюфтенцата. Сега е време да ги полеете с бялото вино. След няколко минути изсипете и топлия зеленчуков бульон. Добавете в соса листенцата салвия и сложете сол по ваш вкус. Този сос става готов на котлона за около десетина минути.

След това вече пуснете в него гроздовите зърна и довършете готвенето за още около 5-6 минути.

На финала разтворете супената лъжица брашно в малко хладка вода и постепенно изсипете в соса, за да се сгъсти манджичката – след две-три минути я отстранете от котлона.

Може да се поднесе в този вид, а може и да се сложи отстрани малко картофено пюре или друго по ваш избор.

Грозде в карамел 

Чуден десерт би могъл да се получи в дома ви, който много ще се хареса на всички, ако си приготвите грозде с карамел. Просто трябва да го карамелизирате.

За целта може да се пробвате с две чепки грозде с бели, едри зърна. Пригответе си и половин чаша вода, две чаши захар, и лимонтузу - половин чаена лъжичка.

Сладкият сос се вари около десет-петнадесет минути. След това гроздовите зърна се потопяват в него – за да е по-лесна тази операция, на всяко зърно се забива по една клечка за зъби.

Карамелизираните зърна бързо стават готови по този начин за поднасяне в подходящо плато, където може да сте сложили и сирене.

Вкусно желе за цяла зима 

За да си стъкмите този десерт в буркани, просто е необходимо да си приготвите прясно изцеден гроздов сок, който например да е в обем 5 литра, и 2,5 кг захар.

Разбира се, можете да опитате и с половината от това количество, като е важно да спазите приблизително съотношението.

Сместта трябва да се вари до сгъстяването на съставките, всяка домакиня много добре знае каква гъстота желае да постигне. Но все пак да кажем, че желето е готово, когато пуснем капка от него върху чинийка, и тя не се разлива. Още горещо, желето се сипва в сухи и леко затоплени бурканчета.

Изстиналите вече буркани се завързват отгоре с двоен целофан, който е намазан със спирт, казват майстор готвачите.

И един мармалад… 

За него ще ви бъдат необходими: 5 кг грозде, 1,5 кг захар и 1 чаена лъжичка лимонтозу.

Оронете и измийте гроздовите зърна. Поставете ги в тава, покрийте ги с вода и сложете на умерен огън – така ги варете до омекване на гроздето. След това свалете от огъня и прекарайте сместта през цедка или друго, за да отстраните люспите и семките.

Получава се рядка каша, която се поставя отново да се вари със захарта. Това трябва да продължи, докато лъжицата, с която опитвате, започне да прави “пътека” в съда.

Когато мармаладът стане готов, прибавете му лимонената киселина.

След това го изсипете в буркани и стерилизирайте 6-7 минути.