Ку-треската - пренебрегвана опасност за животни и хора

26 декември 2018
Животновъдство
19089
Няма снимка
Фермерите трябва да имат предвид, че, когато има чести аборти в стадото, задължително трябва да информират своя ветеринарен лекар. Той трябва да изпрати кръвни проби и части от плацентата и плода в лаборатория, за да се изключи или потвърди заболяването Ку-треска. При аборти правилото е, че Ку-треската или трябва да се потвърди, или отхвърли, напомня д-р Колев.
1 2 3
 

Заболяването е все по-актуално за България l Застрашено е здравето на животновъдите, а ударът върху репродукцията е значителен и може да срине рентабилността на фермата, предупреждава паразитологът д-р Красимир Колев

Жени Владинова

- Д-р Колев, какво заболяване е Ку-треската и защо е толкова опасна за хора и животни?

- Това е болест обща за хора и животни - т.нар. зооноза, причинявана от силно заразна бактерия. Достатъчно e единични бактерии - най-често от 1 до 10, да попаднат в организма, за да предизвикат заболяване. Едновременно с това бактерията причинител е силно устойчива в околната среда и това създава предпоставка да се задържа дълго време в условията на заразената ферма. При животните заболяването се изразява главно със засягане на репродуктивната система, т. е. наблюдават се най често аборти, задържани плаценти, раждат се нежизнеспособни или мъртви приплоди, по-голям е броят на незаплождащите се животни във фермата като цяло. Много рядко може да се наблюдават други признаци като мастити и по-голям брой белодробни заболявания.

При хората в 60% от случаите заболяването протича без симптоми и ако сме със силна имунна система, го прекарваме на "крак", неусетно. Острата форма на болестта наподобява симптомите на грип и преминава в повечето случаи без усложнения при правилна диагноза и навременно лечение с антибиотици. Опасна е хроничната форма, от която по статистически данни могат да са 1-2% от заболелите. Тя протича със засягане на най-вътрешната обвивка на сърцето (ендокардит), самата мускулатура на сърцето (миокардит) или възпаление на някои кости в тялото - т.нар. остеомиелит. При бременни жени може да се наблюдават и аборти.

- От продуктивните животни кои най-често боледуват?

- Фермерите, отглеждащи преживни животни - кози, овце и крави, трябва да знаят, че понякога това заболяване е "неканен гост" при тези животински видове, без никой да подозира за него, или признаците се отдават на друга болест. Но фермерите трябва да имат предвид, че когато в стадото има чести аборти, трябва задължително да информират своя ветеринарен лекар. Той трябва да изпрати кръвни проби и части от плацентата и плода в лаборатория, за да се изключи или потвърди това заболяване, както и други подобни, протичащи с аборт. При аборти правилото е, че Ку-треската или трябва да се потвърди, или отхвърли.

- За да стане ясно, да разбирам ли, че съветвате фермерите при чести, а дори и при няколко аборта при овце, кози и крави задължително да сигнализират ветеринарния си лекар и да изпращат в лаборатория материал за изследване за тази болест?

- Да, точно така ме разбирайте. Това е част от добрата ветеринарномедицинска и фермерска практика и аз горещо препоръчвам да се следва. Само по този начин фермерът и лекарят му биха защитили и гарантирали здравето и благополучието както на животните, така и на хората, включително и своето собствено! Да не забравяме все пак, че това заболяване застрашава и общественото здраве. Наш дълг е при съмнение за тази болест, когато имаме аборти, да реагираме бързо и компетентно - вече знаете как.

- Как става заразяването при животните и хората?

- За съжаление заразяването с причинителя на Ку-треската става много лесно и бързо чрез вдишване на въздух, в който се намират бактерии, полепнали по прахови частици. Както споменах - дори единични бактерии са достатъчни, за да настъпи заразяване и впоследствие заболяване. Ние, лекарите, наричаме този начин на заразяване аерогенен. Друг начин е, когато се използват мляко и млечни продукти, които не са били качествено термично обработени и произхождат от болни или преболедували животни. И трети, но по-рядък начин на заразяване, е чрез ухапване от кърлеж. Не трябва да се забравя, че основният източник за заразяване на хората са преживните животни, затова и контролът на тези животни от страна на собствениците и ветеринарните лекари трябва да е стриктен и съвестен.

- Как се отразява това заболяване върху икономическата ефективност на едно стадо, когато то проникне в него?

- Като поставим риска от заразяване на хора на първо място, вече го споменах. Ударът е главно върху репродукцията, т.е. той е значителен. Загубите са предимно от неполучени приплоди поради аборти. Но също така има и повишена смъртност при новородените. А понякога в стадата с тази болест те се раждат с намалена жизнеспособност или дори мъртви. Увеличава се процентът на мъртвородените плодове за определен период от време като цяло.

Може да се наблюдават понякога и повече белодробни заболявания. Също така се наблюдава, но не във всички случаи, и повишаване на случаите на клинични и субклинични мастити. При кравите е важно да се спомене по-големият процент на задържани плаценти и възпаления на матката (метрити) в първите дни след раждането. Такива кравеферми са и репродуктивно неблагополучни, по-голям е процентът на повторките. Но трябва да се отбележи, че всички тези признаци могат да породят съмнение за Ку-треска. Но потвърждение или отхвърляне се прави задължително и само с лабораторно изследване - държа да акцентирам върху това.

Например имах случай в една кравеферма, където абортите бяха единични, но много често след раждане кравите вдигаха температура, намаляваха апетита и млечността, развиваше се маточно възпаление (метрит).

По-късно тези животни трудно се заплождаха, т. е. процентът на повторките беше голям. Тези симптоми предизвикаха съмнение за Ку-треска, взехме материали за изследване от няколко животни и диагнозата беше потвърдена лабораторно. Икономическите загуби в тази ферма бяха значителни най-вече поради ниска млечност и масови репродуктивни проблеми.

- Д-р Колев, обяснете как става отделянето на причинителя на Ку-треската от заразените животни?

- Главният отделител на заразата това са животните, които боледуват скрито или явно. Причинителят се отделя в особено големи количества с околоплодните води и плацентата, особено по време на аборт или дори при нормално раждане при животните, които са носители. Оттук идва и повишеният риск за животновъдите и ветеринарните специалисти, обслужващи животните. Също така причинителят може да се отдели и с млякото, урината и фекалиите.

Винаги трябва да се има предвид, че излъчителите на Ку-треската (преживни - овце, кози и крави) са критична точка за разпространението от животно на животно и от животно на човек, както и за контрола на болестта, подчертавам това.

Затова, ако премахнем или ограничим излъчителите, т.е. заразените животни, то тогава болестта постепенно ще намалее или изчезне от стадото или съответната географска област. Това се прави по света и у нас единствено и само чрез използване на ваксина срещу Ку-треска!

- След като се установи при аборти и другите признаци в стадото, които описахте чрез лабораторно изследване, че става въпрос за Ку-треска, какво се прави?

- Накратко казано - търсим ефективен метод, решаващ проблема с болестта в дългосрочен план. А това се постига именно с използването на ваксина. Тя създава имунитет на животните в стадото, те не се разболяват и не абортират. Освен това, забележете, намалява се и впоследствие се преустановява отделянето на бактерията от "скрито" болните животни. По този начин се премахва и източникът на инфекцията. И така се създава реална предпоставка да се ликвидира заболяването с времето и силно намалява възможността за заразяване на нови животни и хора, което е изключително важно. Използването на ваксина води до оздравяване на болните стада и успоредно с това намаляване и изчезване на заболяването между хората. Като заключение може да се каже, че единственият правилен и ефективен начин за борба с Ку-треската е ваксинацията на заразените стада.

- Фермерите откъде може да се снабдят с ваксина срещу Ку-треска?

- Фермерите могат да получат ваксината единствено и само от своя ветеринарен лекар. Необходимо е да го попитат и той знае какво да прави. Мога да кажа, че такава ваксина има официално регистрирана в Европа и у нас.

Накрая бих искал да благодаря за инициативата ви да информираме фермерите как да разпознават признаците на Ку-треската, която (стана ясно защо) е опасно заразно заболяване. Надявам се да съм допринесъл за осветляване и разбиране на тази важна здравна тема. Защото тя засяга здравето на хората, и, разбира се, благополучието на животните и рентабилността на фермите в три основни сектора - овцевъдство, козевъдство и говедовъдство.

Още от Животновъдство
0

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

0

Всеки млекопроизводител знае, че кравата понякога отказва да се движи - наблюдава се след трудно раждане, нараняване в областта на краката или дори поради леки форми на възпаление на вимето

0

Броят на дивите свине в Източна Европа, заразени с вируса на африканската чума по свинете, се увеличава със засилени темпове през първото тримесечие на годината, съобщава Pigprogress

0

Съвсем скоро в Германия започва тестване на трансгенни свине с имунни клетки, които са устойчиви на африканската чума по свинете. Те бяха планувани за месец май

0

Може да се окажe, че роботите ще станат идеалните помощници и в животновъдните ферми. Четириногият робот на компания Boston Dynamics на име Спот например вече успешно замества овчарското куче при

Последни новини
0

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

0

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Проектът на родения в България художник от САЩ Христо Явашев - Кристо да опакова Триумфалната арка в Париж се отложи за 2021 г. заради пандемията от новия коронавирус. Скици, представени миналата година, разкриха плана на художника да опакова Триумфалната арка с 25 000 квадратни метра годно за рециклиране платно в сребристосин цвят и 7000 метра

Ивайло Петев спечели драматично мач, който може да бъде определен като българско дерби, при рестарта на спрения заради коронавируса футболен сезон в Полша. Воденият от нашия треньор “Ягелония” измъкна 3 т. при гостуването си на “Краковия” с 1:0. Титуляр за домакините бе бразилският ляв защитник с български паспорт Диего Фераресо

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт днес, 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено току-що в официалната му страница във фейсбук от близките му.   В изявление от офиса на Кристо се казва: Кристо живя пълноценен живот, той не само мечтаеше за невъзможни неща