Приятно и весело е лятото да се събираме с компания на вилата, особено когато има хубав повод - дълъг уикенд, годишнина, сватба или някакъв друг семеен празник. В такава атмосфера искате наистина да се отпуснете и да се насладите на общуването на живо. Остава да решим какво да готвим за празничната трапеза сред природата. Изобилието от леки закуски, топли ястия и салати по случай дългоочаквания рожден ден, който шумно ще се празнува на открито е задължително. Обърнете внимание на ефектните и лесни за приготвяне ястия, които ви предлагаме, ако скоро планирате да организирате семейно тържество сред природата.

Шишчета със скариди 

И така, какви хапки и мезета да приготвите за парти с приятели на открито, например по случай рожден ден? Добър вариант биха били шишчета със скариди. Деликатният вкус на морските дарове се изпъква най-добре от лимонов сок, съчетан с чесън. Скаридите могат и да не бъдат белени. Външната обвивка ще покафенее красиво над огъня и ще бъде апетитно хрупкава. Не забравяйте да накиснете предварително дървените си шишчета във вода, в противен случай те могат да изгорят.

Продукти: 500 г скариди, 1 лимон, 2-3 скилидки чесън, 2 стръка розмарин, 3 супени лъжици зехтин, сол на вкус

Приготвяне: Изплакнете скаридите добре и подсушете. Смачкайте чесъна с преса, а лимона изцедете. Смесете лимоновия сок със зехтина и чесъна. Претрийте клончетата розмарин с ръце, добавете към маринатата. С получената ароматна смес полейте скаридите и оставете за 10-15 минути.

Нанижете морските дарове на шишчетата и печете върху решетката на скарата до златистокафяво.

Банички с яйце и сирене 

Тънкият лаваш или точените кори са универсален продукт, който винаги ще намери приложение на празничен пикник. Пригответе вкусни банички с пълнеж от сирене и яйце. На скарата те ще бъдат приготвени много бързо. Ако решите предварително да ги приготвите у дома, потопете баничките в разбито яйце и ги изпържете в тиган с олио. След като ги извадите сложете върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина.

Продукти: 3 листа лаваш или точени кори (дебели), 3 яйца, 150 г твърдо сирене или кашкавал, 1 връзка кориандър, 3-4 стръка зелен лук, сол на вкус.

Приготвяне: Сварете твърдо яйцата и ги обелете. Настържете сирене и яйца. Кориандъра и зеления лук нарежете на ситно. Смесете плънката, и подправете със сол. Ако прецените, можете да добавите кисело мляко или малко майонеза.

Нарежете корите за баница на 3-4 части. Поставете от пълнежа върху всяка от тяхи и завийте. Поставете на скарата и запечете от двете страни до златистокафяво. Сервирайте веднага, докато сиренето е още горещо.

Хапки с авокадо, моцарела и сушени домати 

Искате ли да изненадате приятелите си и повода за тържеството с нещо необичайно? Направете оригинални сандвичи в средиземноморски стил. Изберете необичайна комбинация от вкусове. В тази рецепта сме съчетали кадифено авокадо, пикантни сушени домати и деликатна моцарела.

Продукти: 6 филийки черен хляб, 2 авокада, 200 г сушени домати, 200 г моцарела на топки, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица лимонов сок, половин връзка копър, сол на вкус.

Приготвяне: Отстранете костилките от авокадото, обелете и настържете. Подправете със сол, смачкан чесън и лимонов сок. Нарежете квадратните филийки хляб по диагонал, на триъгълници. Намажете хляба с настърганото авокадо. Отгоре поставете сушени домати и топки моцарела. Гарнирайте всеки сандвич с клонче копър.

Брускети с лучен мармалад 

Ако планирате да отпразнувате семейния празник с голяма компания, веднага възниква въпросът - какво да приготвите за толкова много хора? Поглезете приятелите си с малки италиански сандвичи-брускети. Хубавото е, че се приготвят лесно и могат да са с всякакъв пълнеж. В нашия случай - с пикантен лучен мармалад.

Продукти за лучения мармалад: 1 кг червен лук, 60 г мед, 100 мл десертно вино, 50 г захар, 2 супени лъжици балсамов оцет, 3 суп.лъж. растително масло, 2 чаени лъжички смлян сладък червен пипер, 2 стръка мащерка, 1 стрък розмарин, сол на вкус

Приготвяне: Нарежете обеления лук на полумесеци. Запържете го в растително масло за 15-20 минути. Добавете захарта, меда и подправките и залейте с виното и балсамовия оцет. Поставете клончето розмарин цяло.

Разбъркайте и оставете да къкри на тих огън с отворен капак. Разбърквайте от време на време и задушавайте докато течността се изпари напълно и лучената маса ставе гъсати еднородна. Охладете.
Прехзърлете лучения малмалад в стъклен буркан и затворете плътно.
Продукти за брускетите: 1 багета, лучен мармалад на вкус, 150 г топено сирене, мащерка на вкус

Нарежете багетата на филийки и подсушете леко на скара или във фурната. Поставете една супена лъжица лучен мармалад върху всяка филийка. Отгоре се добавете малко топено сирене и украсете с мащерка.

Плато със сандвичи 

Ястията за рожден ден на открито не трябва да бъдат сложни. Ако поставите на масата просто табла със сандвичи, никой няма да има нищо против, Предлагаме ви все пак да поднесете хапките си по оригинален начин. Можете да ги украсите с пресни зеленчуци, домашни туршии, пушени меса, сирене, зелени подравки.

Продукти: 10 филийки хляб, 200 г колбас по избор, 200 г твърдо сирене или кашкавал, 300 г маслини без костилки, 300 г сушени домати, връзка магданоз.

Приготвяне: Нарежете колбаса на тънки кръгчета, а сиренето - на големи кубчета. Сипете маслините и сушените домати в красиви купички. Подсушете леко филиите хляб на тостер или на котлона. Сервирайте всичко красиво върху голямо дървено плато.

Брускети с домати и маслини 

Комбинацията от сладки домати и пикантни маслини е идеална за хрупкави филийки бял хляб. Ако добавите и малко свежа зеленина, перфектната лятна закуска за пикник е готова.

Продукти: франзела, 300 г домати, 80 г маслини без костилки, 1 супена лъжица зехтин, 2-3 стръка босилек, половин глава червен лук, 1 скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус

Метод на готвене: Нарежете франзелата, поръсете филийките със зехтин и леко ги запечете върху решетката на скарата. Подправете със смачканата скилидка чесън. Нарежете доматите на кубчета, маслините на колелца, а лука нарежете на възможно най-тънки филийки. Смесете доматите, лука и маслините, подправете със сол и черен пипер и капнете малко зехтин. Разпределете получената паста върху горещия препечен хляб. Украсете със зеленини и сервирайте възможно най-скоро.