Доц. д-р Енчо МЯНУШЕВ

Черешовата муха е най-опасният неприятел по черешата в България. Разпространена е повсеместно в цялата страна. През последните години тя се намножи масово и там, където химичната борба не беше извършвана, червивостта на плодовете достигна 90-100%. Тъй като зимуващият запас от какавиди в почвата е много голям, може да се очаква повсеместна висока червивост на плодовете.
Мухата напада черешата, вишната, дивата череша, сладковишната и нокъта (Lunicera spp.). Възрастната муха е дребно насекомо с жълтеникава глава, светлооранжев гръден щит и с 4 напречни тъмни ивици по крилата. Четвъртата ивица е завита почти под прав ъгъл. Ларвата е жълтеникавобяла, без крака, със заострен преден и почти отрязан заден край. Пупариумът е бъчвообразен, бледожълт.

Черешовата муха има едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина до 10 см. Основната част от какавидите е разположена в границите на проекцията на короната на дървото. Възрастните се появяват в края на април и началото на май, когато температурата на почвата на дълбочина 5 см се повиши до 10 градуса. Те са полово незрели и се хранят допълнително с нектар от цветовете на различни цъфтящи растения, с медена роса, отделяна от листните въшки и др. Имагинирането е по-масово и по-дружно, когато съвпада с валежи през пролетта. Летежът продължава 40-60 дни. Мухите узряват полово 10-12 дни след имагинирането. Те снасят яйцата си в зазряващите плодове, през най-топлите часове на деня при температура на въздуха над 18 градуса. Женските мухи с яйцеполагалото си пробиват кожичката на плода и под нея снасят по едно яйце. В един плод може да бъдат снесени повече от едно яйце, вероятно от различни мухи.

Излюпените ларви се хранят с месестата част на плода

и постепенно се придвижват към костилката. Малко преди или по време на беритбата повредените плодове потъмняват, омекват, понякога хлътват в мястото на повредата и при стръскване падат на земята заедно с ларвите. Развитието на ларвите продължава 2-3 седмици. След ката завършат развитието си, те напускат плодовете, отиват в почвата на дълбочина 3-5 см и скоро след това какавидират. Голяма част от тях напускат плодовете преди беритбата. Степента на повреда зависи от срока на узряване на плодовете. Колкото по-късно узряват черешите, толкова по-големи са повредите. Ранните сортове череши почти не се нападат, защото по време на снасянето те са зрели, а в такива плодове мухите не снасят яйца. Средно ранните сортове се нападат силно, а най-много се повреждат късните.

Борба с неприятеля

* Навреме и пълно обиране на плодовете (включително червивите) и своевременното им оползотворяване.

* Обработката на почвата в проекцията на короната през есента за унищожаване на част от какавидите.

* Унищожаване на растението нокът, а ако се използва за жив плет – изрязване на цветовете му.

* Химичната борба е ефективна, когато

точно се определи началото на летежа на мухите

Определянето става по няколко начина. Около средата на април по периферията на короната на 10-15 дървета от средно ранните сортове череши се поставят жълти уловки тип, които привличат женските и мъжките мухи. Уловките се проверяват всеки ден и се почистват внимателно с шпакла от други насекоми, като се внимава да не се свали слоят от лепилото. Вторият метод е с използването на кафезния метод. По време на беритбата на черешите под 10-15 дървета върху маркираната с колчета площ (50 х 50 см) се поставят не по-малко от 500 червиви плода. На следващата пролет на маркираната площ се поставят кафези с размери 50 х 50 х 50 см без дъно, с мрежи по стените. Кафезите се проверяват всека сутрин в 7 часа. В началото на летежа може да се установи и чрез капани (шишета), в които се налива ферментираща меласа или смес от 1 л вода, 500 г захар и 25 г амониев сулфат. Примамващата течност се сменя на всеки 5-6 дни. Капаните се проверяват всяка сутрин.

За третиране се използват разрешени продукти за растителна защита, като трябва да се внимава с карантинните им срокове.

Черешова муха
Черешова муха
Ларвите унищожават плодовото месо
Ларвите унищожават плодовото месо