Фермерите, които отглеждат телета, са добре запознати с кокцидиозата и предизвикателствата, които тази болест поставя пред развитието им. При влажно време и необходимост от задържане на телетата на закрито в обора рискът от разпространение на болестта при добитъка значително се увеличава.

Кокцидиозата се причинява от протозои и най-често се проявява като проблем при телета на възраст между три седмици и девет месеца. Кокцидиите представляват едноклетъчни паразити, които могат да заразят голям брой животни. Тези организми са специфични за гостоприемника, което означава, че не преминават от един животински вид към друг, но се разпространяват между индивидите от един и същи вид. Паразитите, свързани с болестта, засягат тънките и/или дебелите черва на телето, като увреждат чревната стена.

Симптомите на кокцидиоза

Тази субклинична инфекция често възниква във ферми, където животните показват много слаби симптоми. Обикновено животните се възстановят с времето, но търпят забавяне в своето развитие. При по-тежки случаи симптомите включват воднисти изпражнения с наличие на кръв вследствие увреждането на чревната лигавица. Така се намалява способността на телето да абсорбира течности и хранителни вещества, поради което заразените телета могат да се обезводнят. В такива случаи е необходимо бързо да се предприеме лечение.

Превенция

Както при всяка болест, винаги е по-добре да се положат повече усилия за превенция, отколкото за лечение. Към момента няма налична ваксина, която да осигури защита срещу кокцидиоза, следователно практиките за управление на заразата са единственият начин за превенция от появата на огнище на болестта. Добрата хигиена е изключително важна за предотвратяване на епидемия. Достатъчно честата смяна на постелята и постоянното поддържане на свежа слама помага за предотвратяване на натрупването на болестотворните бактерии.

Предотвратяването на натрупването на фекално замърсяване около коритата за храна и вода и навсякъде, където се събират телета, също е важно за предотвратяване на епидемия. Необходимо е да се избягва смесването на телета от различни възрасти, тъй като по-младите животни са по-податливи на болестта.

Повишено внимание при

предишен опит с болестта

Стопаните на ферми, в които е имало проблем с болестта в миналото, трябва да се уверят, че навесите са почистени и дезинфекцирани със силен дезинфектант, който убива овоцитите между телетата. Кокцидиозата протича много специфично в различните ферми. В някои стопанства може да се изисква дезинфекция само на обора или само на пасището, докато при други ферми се изисква третиране и на двете места. Когато във фермата е имало кокцидиоза, е необходима повече бдителност от страна на управляващите процесите в нея.

Добрата практика при управление на кокцидиозата включва излагане на телетата на взаимодействие с паразита, с цел животното да развие имунитет, но в същото време да се избегнат болести и да се предотврати смущение при развитието на организма на телето впоследствие. Препоръчително е да се вземат проби от тор от няколко животни в стадото, тъй като животните, които не проявяват клинични признаци, може да имат голямо натоварване с овоцити.

Постоянен проблем

В стадата, при които кокцидиозата е постоянен проблем, се налага прием на анти-кокцидиални продукти, които съдържат активните съставки толтразурил, като профилактично средство при телетата. Най-доброто време за прилагане на продукта е една седмица преди очакваната поява на клинични признаци.

Това позволява известно излагане на паразита и развитие на имунитет. Именно продуктите на основата на толтразурил позволяват да се развие естествен имунитет. Те обаче са лицензирани да се използват само при телета под 80 кг поради високата степен на замърсяване на околната среда с продукта.