Дърветата, торени с продукти на Екофол, дават продукция, която е по-изравнена по своите размери и с по-добър външен вид, показват опити, проведени в Института по овощарство
През изминалата година в Института по овощарство в Пловдив бяха изведени изключително професионални и интересни за практиката опити. Ръководеният от проф. д-р Стефан Гандев екип експериментира с биостимулаторите на Екофол при три вида костилкови овошки – череши, праскови и сливи. Данните от тези опити са изключително интересни и полезни за тези, които търсят начин да увеличат добива и качеството на продукцията си.
Прасковата, със своята сочност, сладък вкус и деликатен аромат, е любим летен плод с голямо стопанско значение.
За да бъде с практическа насоченост,
опитът при праскови бе изведен
при два сорта – Глоухейвън и Редхейвън
Използваните продукти за листно подхранване на фирма Екофол са:
- Amino Expert, приложен при напълно развити първи листа (BBCH 19), в началото на месец май;
- Kaliphos, приложен по време на нарастване на плодовете (BBCH 72-75), в края на месец май и в средата на месец юли, когато се залагат плодните пъпки за следващата година.
Постигнатите резултати бяха сравнени с нетретирани дървета – контрола, чрез биометричен и химичен анализ.
Изводите, направени от проведените изследвания, са много показателни.
Биостимулаторите на Екофол оказват положително въздействие върху хранителния статус на дърветата - повишават едрината на подовете и съдържанието на захарите. Не се наблюдава омекване на плодовете. Получената продукция е по-изравнена по своите размери и е с по-добър външен вид.
Отчетено е повишаване на добивите
от висококачествените плодове
Тези показатели са от първостепенно значение за реализирането продукцията на пазара.
- ИНДЕКСЪТ НА ХЛОРОФИЛ В ЛИСТАТА
е отчетен след всяко приложение на продуктите за листно подхранване на Екофол. Измерените стойности след всяко подхранване при сорт Редхейвън са по-високи средно с 14% спрямо контролния вариант, а при сорт Глоухейвън с 12%. Това е много важен показател, че приложената схема на торене е довела до по-добро развитие на фотосинтетичния апарат и съответно по-добро развитие на растенията.
- ХИМИЧЕН АНАЛИЗ НА ЛИСТАТА.
Концентрацията на основни хранителните елементи в листата на растенията дава надеждна информация за хранителния им статус. Листното подхранване с продуктите на Екофол оказва положително влияние:
. Азотът при двата изследвани сорта е около 15% повече.
. Калият при сорт Редхейвън е с 46,2% повече.
. Фосфорът при сорт Глоухейвън е с 32,5% повече.
Торените дървета от двата сорта се отличават и
с по-добра запасеност с калций,
магнезий и желязо,
в сравнение с контролните. Интерес представлява повишената наличност на калций вследствие на листното торене, като се има предвид, че в никой от продуктите не се съдържа калций. Това още веднъж показва силата на комплексните листни торове да стимулират всички процеси в растенията.
Качеството на плодовете е значително по-добро след торене с продуктите на Екофол.
- БИОМЕТРИЧНИЯТ АНАЛИЗ
показва, че плодовете, получени от дърветата с приложени продукти на Екофол, са по-едри в сравнение с контролните варианти. Наблюдавано е повишаване на всички размери на плодовете.
. 23% увеличение на масата на плода при листно торене на сорт Редхейвън
. 10% увеличение на масата на плода при листно торене на сорт Глоухейвън.
Изравнеността на получената продукция от торените растения е по-добра.
- ХИМИЧЕН СЪСТАВ НА ПЛОДОВЕТЕ.
Торенето с продуктите на Екофол
оказва влияние върху биохимичните
показатели на прасковените плодове
от сорт Глоухейвън и Редхейвън, като съществени различия се наблюдават в съдържанието на разтворимо сухо вещество (от 11,60 до 13,57 °Brix при контролата и от 14,23 до 14,80 °Brix при торените растения).
Плодовете на торените дървета се отличават с по-високо съдържанието на захари в сравнение с контролните. Съдържанието на киселини в плодовете на третираните дървета е по-ниско, в сравнение с контролата, особено при сорт Редхейвън.
- ТВЪРДОСТ НА ПЛОДОВЕТЕ.
Въпреки че плодовете на торените дървета са с по-високо съдържание на сухо вещество и захари, разликите в твърдостта на плодовото месо между торените и контролните варианти са минимални и статистически незначителни. Това ни показва, че торенето с приложените продукти не влияе негативно върху твърдостта на плодовете.
- НАЙ-ВАЖНИЯТ ПОКАЗАТЕЛ – ДОБИВ.
Отчетените средни добиви от прасковените дървета от двата сорта, при които беше приложена схемата на листно подхранване, бяха по-високи в сравнение с контролните варианти (виж диаграмата).



Коментари