Три дни поминък, традиции и фолклор събраха хиляди край Петропавловския манастир

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда на откриването на 9-ия Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир в петък. Въпреки намръщеното време хиляди дойдоха на поляните на Арбанашкото плато още за откриването и аплодираха оркестър "101 каба гайди" и танцовия състав „Кацандонис“ при Културно-просветно дружество на каракачаните в Карлово.

Повече от 1000 чистопородни животни, фермерски демонстрации, фолклорни и кулинарни кътове бяха показани на събора.
Под мотото “Български храни от български суровини” се предлагаше огромно изобилие от фермерски прокукти от овче, козе и биволско мляко и месо. За пръв път имаше и състезание за най-хубаво сирене, кашкавал, оригинален продукт от овче и козе мляко.

“Това е празник на българщината. Искам да ви поздравя затова, че всички вие живеете с традициите, с българските обичаи. Днес ние показваме едно обединение в името на българските продукти, които се произвеждат”, обърна се към фермерите кметът на Велико Търново и шеф на НСОРБ Даниел Панов. Той обеща подкрепа от всички 265 кметове на общини за фермерските пазари и за изложенията, които популяризират българските продукти.

Както всяка година в най-голяма атракция се превърнаха състезанията по ръчно доене и стрижба на овце, както и за най-тежък коч. За посетителите имаше различни демонстрации, патриотични игри, уроци по кавал и гайда, различни животинки в обособената етно зона "ЧифликЪт".

За първи път имаше информационен щанд на Министерството на земеделието и храните и на фонд “Земеделие”, в който фермери поставяха въпроси. Майстори демонстрираха старинни и съвременни техники за производство на млечни продукти. 2500 изпълнители се представиха на фолклорния конкурс “Заблеяло ми агънце”, имаше и гергьовско надиграване.

Събитието се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.