ЗА ВАС, ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Високодобивни семена + навременна растителна защита = качествена реколта

Уникална демонстрация направиха фирмите "Агрико България" и "Синджента". Посевният материал, както и опазването на културата от важни вредители, са в основата на успешното отглеждане на картофи

В бр. 1024 поместихме обширен материал за това как картофите могат да са успешна култура, стига да знаете как да го направите. Повод за материала бе един уникален демоопит на картофи, какъвто досега не е правен в България. За разлика от обикновените демонстрации, където се показват нови и утвърдени в практиката сортове картофи, тази имаше за цел да представи едно по-цялостно отглеждане на културата, което освен посевен материал включва растителна защита и торене.

Безспорно посевният материал е важно условие за получаване на качествени и количествени добиви. Няма съмнение и че холандските сортове са едни от най-успешните, тъй като показват много добри резултати у нас. Сред лидерите в бранша е и фирма "Агрико", която у нас се представлява от "Агрико България" и която от дълги години е водещ вносител на посевен материал от Холандия. За холандските сортове сме писали нееднократно, представяли сме ги подробно на нашите фермери, както и какво са потенциалните им възможности и защо си заслужава да се отглеждат от българските фермери. Затова по традиция и тази година ще отбележим опита, който бе изведен в с. Йоглав, Ловешко, от Павел Бумов.

Тази година са засадени 23 сорта, като целта е не само да се видят по-новите, но и да могат да се сравнят с вече утвърдените на нашия пазар сортове. Застъпени са сортове от всички направления, за да могат фермерите да направят съпоставка и да решат какъв е най-добрият избор за тях. Накратко ще ви представим сортовете.

Ривиера -  много ранен сорт, едри и изравнени клубени, с ниско съдържание на сухо вещество. Подходящ за отглеждане върху всички почвени типове. Отличава се с много добри вкусови качества. Получен добив - 7 920 кг/дка.

Агата - ранен сорт, образува голям брой клубени в гнездо, подходящ за пакетиране. Получен добив - 6 745 кг/дка.

Монако - има отлични вкусови качества, клубените са еднородни по размер, едри овално-продълговати. Получен добив - 9 000 кг/дка.

Импала - високодобивен сорт, има отлични кухненски качества, тъй като при варене остава твърд. Получен добив - 7 920 кг/дка.

Артемис - ранен  сорт, има големи клубени, подходящ е за ранно засаждане на леки почви. Получен добив - 5 940 кг/дка.

Трезор - подходящ е за пресния пазар, има хубав външен вид. Получен добив - 5 426 кг/дка.

Ариеле - ранен до средноранен сорт, подходящ е за пресния пазар, може да се отглежда на всякакви почви. Получен добив - 8 213 кг/дка.

Маделин - образува едри клубени, подходящ е за продажба след измиване. Получен добив - 6 644 кг/дка.

Сред най-новите сортове, предлагани от "Агрико" са:

Аризона - средноранен, високодобивен сорт, има гладки, продълговато-овални, едри и изравнени клубени. Формира средно висок хабитус. Подходящ за отглеждане върху всички почвени типове.  Притежава отлични кухненски качества.

Савиона - нов средноранен сорт. Формира едри и изравнени овално-продълговати клубени. Притежава отличен външен вид и броят на клубените в едно гнездо е среден. Подходящ за отглеждане върху всички почвени типове.  Притежава отлични кухненски качества.

Зафира - високодобивен сорт, подходящ за прясна консумация, с едри продълговати клубени, има ниско съдържание на сухо вещество. Подходящ е за всякакви почвени типове.
Пекаро - нов средноранен сорт, с едри продълговато-овални клубени, като броят им в едно гнездо е среден. Сортът е предназначен за прясна консумация и има добри кухненски качества.

Ексълънт - среднокъсен сорт с едри продълговато-овални клубени, като броят им в едно гнездо е среден. Отличава се с високо съдържание на сухо вещество, което го прави подходящ както за готвене, така и за пържене.

Амбишън - среднокъсен сорт, много високодобивен, с едри продълговато-овални клубени, има отлични вкусови качества, от брашнест тип е и с добро съдържание на сухо вещество.

На демонстрацията бяха представени и добре познатите и утвърдени вече у нас сортове: Арнова, Алмера, Провенто, Санте, Пикасо, Агрия.

За фермерите, които се интересуват и от добивите, Павел Бумов пресметна приблизителните резултати от насаждението. За средноранните и по-късните сортове е рано да се дават добиви, тъй като клубените още нарастват. След няколко седмици ще представим всички получени резултати, тъй като представляват интерес за производителите.

Сам по себе си качественият посевен материал не е достатъчен, за да се получат отлични резултати. Не по-малко важни са растителната защита и, разбира се, торенето.
Тук, на това поле, приложихме цялостна растителна защита при отглеждане на картофи, обяснява Стефан Топалов, представител на "Синджента" за Южна България. Това бе възможно тъй като фирмата ни разполага с достатъчен набор от продукти за растителна защита, които се използват буквално от засаждането до прибирането на реколтата.
В началото е приложен почвен хербицид аркада за борба с едногодишни житни и широколистни плевели, който показва много добър резултат. На продукта предстои официална регистрация, така че фермерите ще могат да го използват следващата година, коментират от фирмата. Прилага се след сеитба преди поникване, дозата е 500 мл/дка, количеството на работния разтвор - 20 л/дка. Посевът е третиран и с фузилад форте, който е подходящ за коренищни плевели - балур, троскот и др.

Картофите са третирани с куадрис, който е внесен с капковото напояване след засаждане на картофите за борба с ризоктонията, която през последните години доста се разпространи и създава сериозни проблеми, и антракнозата. Дозата е 300 мл/дка, а количеството на работния разтвор - 120 л/дка.

Преди бутонизация на растенията е подадена комбинация от ридомил голд и скор за борба с картофената мана и алтернарията. Дозата на приложение е 250 г/дка + 40 мл/дка, количество на работния разтвор е 30 л/дка.

Същата комбинация е повторена след цъфтежа, като дозите са същите.

Специалистите от "Синджента" обърнаха особено внимание на алтернарията, която напоследък е доста сериозен проблем, дори повече от маната. Много е важно да се използват точните препарати, за да може първо превантивно да се стопира болестта, а после - да се ограничи до минимум, т.е. да не оказва икономически ефект.
Срещу неприятелите, по-точно колорадския бръмбар и листни въшки, е направено двукратно третиране с актара, като отново е използвана капковата система. В началото на вегетацията е приложена доза от 10 г/дка, а по-късно - по време на бутонизацията - 40 г/дка. Актара има известно действие и срещу телените червеи, но когато са в ниска плътност. Друг подходящ продукт, който фермерите могат да използват срещу този опасен вредител, е карате зеон, съветват специалистите от "Синджента". Тук не е прилаган, защото не е имало нужда. Той е много подходящ за използване в много топло време, тъй като има постепенно отдаващо действие. Този инсектицид е подходящ и за картофения молец. Срещу неприятеля се третира, преди да започне да пада картофът, т.е. добре е да стане преди десекацията на растенията. Необходимо е да се направи пръскане с 15 мл/дка. Може да се смеси и с реглон, единствения десикант за картофи у нас. Вариантите са два: еднократно - 300-400 мл или на два пъти по 200 мл.
Много важно е картофопроизводителите да се научат да ползват десикатни препарати, тъй като по този начин картофът узрява по-добре, освен това се спира и развитието на болести, решава се и проблемът с картофения молец - няма листна маса, няма молец.
Опитът, който изведохме с Павел Бумов, като представител на семената на "Агрико" и с препаратите, които предлагаме ние от "Синджента", удовлетворихме интереса на местните фермери към цялостната технология по отглеждането на картофите, споделя Десислав Василев, представител на фирмата за Северозападна България. Тук производителите видяха, че не сме направили много третирания, а само необходимите, т.е. предпазни, с които успяхме да се справим с вредителите. Разбира се, възможно е да се разиграят и други сценарии, но при правилна и навременна растителна защита фермерите могат да опазят добре реколтата.

Разходите за растителна защита не са чак толкова много, споделят от фирмата. Съвсем груби изчисления показват, че са в рамките на 20-30 лв. на декар, което е сравнително малък разход, който обаче си струва инвестицията.

В опита, проведен съвместно от двете фирми, е използван листен тор вуксал макромикс, който се предлага от "Синджента". Той е внесен двукратно по време на бутонизация и след цъфтеж, дозата е 500 мл/дка, а количеството на работния разтвор - 20 л/дка.  Основното торене през есента е извършено с яра мила комплекс в съотношение 18:18:18 при доза 50 кг/дка.

Торенето е от основно значение за формиране на добива, споделя Димитър Димитров, представител на фирма "КВС Агро България".

Това е тор от ново поколение, който може да се разпръсква без окопаване. Хранителните вещества в него използват почвената и атмосферната влага, за да се придвижат до корените на растението, като му осигуряват бързо и точно всички необходими хранителни елементи. Таза нова технология дава възможност да се реагира в най-подходящия момент и с минимален разход на средства да се даде храна на растенията, за да се извлече максимален добив, разясняват специалистите.
Всички тези фактори - посевен материал, растителна защита, торове, са важна брънка в цялостната технология при отглеждането на картофите. Ако дори една от тях се наруши или не се извърши както трябва, резултатите няма да са най-добрите. А земеделието все повече и повече не търпи компромис, иска да се спазват правила.