Градинарство обърнато с главата надолу е подходящ метод за градско земеделие

Градинарство, обърнато с главата надолу не е нова концепция. Основател е градинарката Кати Лаел Морис, която през 1998 г. прави свои опити с чушки и домати. Оказало се, че може да бъде ефективен метод, ако стопаните спазват простички правила на поливане и отглеждане. Освен, че ви позволява да отгледате зарзават в по-малки пространства, методът предпазва растенията от вредители по почвата като червеи, които могат да ги опустошат.

Все пак обаче не всичко може да вирее, висейки от кофа или саксия. Но защо да опитате, може да си отговорите сами, а ние ще набележим предимствата и недостатъците.

Плюсовете са:

* Спестява място - това е най-голямата полза, предлагана от този метод, не се нуждаете от двор или голям балкон;

* Предотвратява появата на някои вредители, тъй като растенията не влизат в контакт със земята, така има много, много по-малък шанс те да бъдат засегнати от вредители като листни въшки;

* Устойчивост на гниене - друго предимство на растението да не докосва земята е, че корените, стъблата и плодовете са по-малко податливи на гниене или заразяване с болест;

* Няма нужда от колове и мрежи - тъй като растенията растат надолу, не е нужно да ги поставяте, за да оптимизирате растежа;

* Не е необходимо плевене - отглеждането на растения традиционно изисква много време и внимание, по-голямата част от което се заема от нуждата от плевене;

* Повишава се излагането на светлина;

* Водата и хранителните вещества се доставят ефективно до корените.

Всичко това звучи чудесно, но има и някои причини, поради които този метод е рисков:

* Не е подходящо за тежките култури;

* Влагата се изпарява бързо;

* Може да се ограничи излагането на слънце, заради надвеси и стрехи на покрива;

* Естествените растителни хормони - ауксини, карат стъблата да растат нагоре, развивайки U форма и крехки стъбла;

* Трудности в посаждането.

Кои растения могат да растат наопаки? 

Ако наистина сте креативни, вероятно е възможно да отглеждате висящи дини, но това ще отнеме повече работа от отглеждането в земя и ще ограничи броя на плодовете. Практически погледнато, културите с по-малък добив работят най-добре в обърнати саксии. Чери домати, по-малки сортове пипер, патладжани, краставици и други растения от сем. тиквови, боб, билки, ягоди и други плодове, както и някои стайни растения са част от избора ви. Ако отглеждате културно растение, помислете за джуджетата плодове и зеленчуци, които няма да смъкват растението и неговия съд и се събират последователно, вместо наведнъж. Отглеждането с короната надолу със сигурност е феномен и интересна практика, но не работи за всяко растение и може да отнеме малко повече усилия за някои видове.

От първата до последната стъпка
Създаването на вашата лична „висяща градина на Семирамида“ изисква малко грижи и следните материали:

* здрави куки;

* здрава метална тел или въже;

* филтър за кафе (или мрежичка, която да закрепите с тиксо);

* лека почва или компост;

* голяма кофа;

* остър нож;

* маркираща писалка;

* подложка за улавяне на вода.

1. Намерете най-слънчевата зона на дома си, където растенията ще получат шест или повече слънчеви часа на ден, и маркирайте мястото на тавана, където ще окачите саксиите. Инсталирайте куката.

2. Растението е с главата надолу, но не и кофата - през дъното й ще виси растението. Обърнете я с дъното нагоре, за да изрежете кръг с диаметър 5 см в центъра. Като опция можете също да изрежете или пробиете други четири малки дупки в дъното на кофата за допълнително оттичане и/или да добавите някои малки дупки по кофата, за да увеличите циркулацията на въздуха.

3. Обърнете кофата отново и направете три равномерно разположени дупки на отвора й и през тях прекарайте връвта.

4. Скъсайте филтъра за кафе наполовина. Поставете го върху дупката и докато мушвате разсада го придържайте като той е около стъблото. За да ви е по-удобно поставете кофата настрани и внимателно прокарайте корените през отвора.

 Пробийте дупка на дъното на кофата
Пробийте дупка на дъното на кофата
5. Накарайте някой да държи кофата във въздуха, за да добавяте пръст, докато се напълни приблизително наполовина. Или пък поставете кофата на две високи повърхности, така че растението по средата да не се нарани. Полейте, докато почвата се овлажни. Добавете още пръст, докато кофата се напълни приблизително с три четвърти. Друг вариант е да добавяте готова влажна пръст.

Вариант 2: Ако използвате мрежичка, направете дупка като изрежете средата на 4 или 6 линии. Залепете я с тиксо. Може първо да напълните с влажна пръст и да затворите кофата. След това да я обърнете и внимателно да вкарате в дупката разсада.

Използвайте филтър за кафе
Използвайте филтър за кафе
6. Закачете кофата и поставете подложката, която да събира водата отдолу. Поливайте растението отново, докато новата почва също стане влажна.

Ако искате може да декорирате кофите. Създаването на висяща градина е приятна и учебна дейност за децата за това откъде идва храната, както и как да се грижим за растенията.

Как да се грижим?   Добавете влажна пръст

Добавете влажна пръст

Грижата за новата висяща градина е доста лесна, тъй като не е нужно да се тревожите за плевели или вредители. Всичко, което трябва да направите е:

* отстранявате всички мъртви или умиращи листа;

* поливате най-малко веднъж на ден, ако температурите надхвърлят 29 C;

* поливате през ден, ако не е толкова топло;

* събирате всички зрели плодове и зеленчуци.

Това е вашето ръководство за това как да отглеждате висяща градина. С този стил на градско градинарство ще ядете домашно отгледани плодове и зеленчуци за нула време, независимо дали имате градина или не.

При стайните не е по-различно  Вариант 2: първо напълнете с пръст

Вариант 2: първо напълнете с пръст
  Закачете на слънчево място
Закачете на слънчево място

Независимо дали живеете в тесен апартамент или в къща с двор, и стайните растения имат своето място. Те са най-устойчивият начин за почистване на въздуха и разкрасяване на обкръжението ви. За обитателя на апартаменти отглеждането на обърнати стайни растения има още едно предимство - спестява пространство. А също така, може да оглеждате билки и подправки в своята кухня.

За да отглеждате стайни растения с главата надолу, ще ви трябва малка и пластмасова саксия (за да спестите тегло и място).

Пробийте дупка през дъното на саксията. Използвайте парче филтър, сгънат в конус и след това отрежете върха на конуса, за да направите кръг в центъра. След това изрежете радиална линия. Пробийте две дупки за въжето в противоположни две страни на саксията. Прокарайте въжето през отворите от външната страна към вътрешната. Завържете възел вътре в саксията, за да закрепите въжето и повторете от другата страна. Поставете цветето в новата обърната саксия през отвора, който сте изрязали на дъното, като не махате пръстта на корените.

Придържайте филтъра около стъблото на растението. Попълнете с още пръст около корените, ако е необходимо и притиснете. Сега сте готови да окачите вашите стайни растения с главата надолу. Поливайте и наторявайте от горния край на саксията и това е всичко.

Бъдете изобретателни  От етаж 2 на етаж 1. Закачете на горната тераса и берете от първия етаж.

От етаж 2 на етаж 1. Закачете на горната тераса и берете от първия етаж.
Долу зеленчуци, горе китки
Долу зеленчуци, горе китки
Не в кофа, а в шише. Възможно е.
Не в кофа, а в шише. Възможно е.

Методът търпи и модификации, които виждаме на изображенията

Както и в текстилни саксии
Както и в текстилни саксии
 Когато сме на лятна почивка, кой ще полива?
Когато сме на лятна почивка, кой ще полива?
А кой ще събира плода?
А кой ще събира плода?