Можете да украсите градината с всяка скулптура, която харесвате. Класически и модерни, реалистични и абстрактни, религиозни, национални, семейни, лични...

Важното е хармонично да ги впишете в естествената среда и да ги представите по такъв начин, че да доставят удоволствие не сами по себе си, но и да подобряват цялостното впечатление от градината.

Ако решите да украсите парцела със скулптура, предлагаме ви няколко прости правила, които ще ви помогнат да се справите по-добре с тази задача.

1. Когато избирате, спазвайте пропорциите. Не забравяйте, че колкото по-голяма е статуята, от толкова по-голямо разстояние трябва да бъде гледана. Имате ли това разстояние? Тогава купувайте.
Твърде малки фигури също не си струва да се купуват, те ще се изгубят в голяма градина и няма да изпълнят своята декоративна роля. Всичко се нуждае от баланс и чувство за пропорция.

2. Размерът на скулптурата влияе върху визуалното възприятие на градината. Големите статуи са подходящи за създаване на фокусни точки, а малките фигури - за акценти.

3. Подредете градинските аксесоари така, че от всяка гледна точка да се вижда само една декорация. Това ще ви позволи да комбинирате композиции от различни стилистични направления. Например, можете да направите японски кът в пейзажна градина.

4. Скулптурата трябва да подчертава печелившите ъгли на двора, да привлича погледа към тях, но да не засенчва всичко наоколо. Една проста форма често прави по-добро впечатление от нещо изискано.

5. Дайте предпочитание на материали, които отговарят на вашия стил. По-добре е да изоставите напълно класическата статуя, отколкото да поставите откровено фалшива.

6. Преди да я инсталирате, помислете колко е подходяща в тази част на градината. Ако се съмнявате, най-добре е да потърсите друго място.

7. Когато избирате какво да засадите до скулптурата, решете какъв ефект искате да постигнете. Растенията могат да допълват фигурата, да служат като фон и да контрастират с нея. Също така помислете как ще изглежда композицията през всички сезони.

И не е нужно да се увличате с нещо модерно, което всички слагат. Изберете скулптура в унисон с вашето светоусещане и по ваш вкус.

Класически статуи 

Тази категория включва статуи на древни божества, женски фигури, ангели. На първо място, те са подходящи за класическия стил дизайн, но също така изглеждат доста добре и в пейзажните градини.

Класически статуи са разположени в парадната зона (пред къщата), в уединени сенчести ъгли на градината, до фонтан и езерце. Сдвоени фигури украсяват главния вход, подножието на стълбите.

Преплетените с рози арки и решетки са подходящи за фигури на деца и ангели.

Ако на мястото има галерия (тесен покрит с растения проход между части от градината), подходящо е да поставите каменната статуя в отвора зад перголата, така че вниманието на хората, които се разхождат по пътеката, да бъде фокусирано върху нея.

Тези с човешки размер, изработени от мрамор или друг естествен камък, са подходящи за големи градини. Ако градината е малка, по-добре е да изберете по-малка фигура.

Например бялата статуя (на снимката), разположена в сенчестия ъгъл на градината, го прави визуално по-светъл.

Закачливи фигурки 

За украса на тревни площи, цветни лехи и водоеми, широко се използва малката пластика - фигурки на птици, животни и приказни герои от народния епос.

И ако големите скулптури служат като фокусни точки и визуално увеличават градината, миниатюрните, напротив, помагат да се поставят акценти наблизо. Окото се плъзга от една фигурка на друга, като избира и най-интересните части от растителния състав.

Когато избирате такава украса, не гонете количеството. Градините, препълнени с гноми, жаби и зайци, са безвкусни. Поставете фигурите на животни, като вземете предвид естествените им характеристики - пеперуди в цветна градина, овца на поляна, патици край езерце.

Избягвайте прекалено реалистичните изображения - стилизираните почти винаги изглеждат много по-интересни.

Такава скулптурна група (като на снимката) със сигурност ще накара гостите ви да се усмихнат.

Абстрактни композиции 

Абстрактните скулптури изпълняват същата задача като класическите, но не изобразяват конкретен обект, а представят идеята за него.

Те се състоят от геометрични фигури, линии, обеми и могат сами по себе си да представляват художествена стойност.

В този случай растенията са подбрани така, че да подобрят впечатлението за произведението на изкуството, без да привличат вниманието към себе си.

Такъв арт обект (като на снимката) е подходящ както за модерни, така и за пейзажни градини.

Начин за стилизиране 

Градинска скулптура с подчертан национален или етнически привкус се използва за стилизиране на ландшафтния дизайн.

* Градина в японски стил е трудно да си представим без пагоди, цукубай, мостове и статуи на Буда. Но най-популярните и разпознаваеми елементи на тази тенденция са каменните фенери. Те могат да бъдат на пиедестал, от 1,5 м височина, и малки, кръгли или квадратни с покрив. Те се инсталират по пътеките, в цветни лехи, окачени на дървета, а вечер се използват за декоративно осветяване на пейзажа.

* Средиземноморският стил е подчертан с фрагменти от колони, от старинни скулптурни декорации и вази под формата на амфори.

* Холандските градини могат да бъдат разпознати по дървени колички, украсени с цветя, малки стилизирани мелници, чугунени водни колони.

* Неотменните атрибути на скандинавския стил са елфи, гноми и други приказни обитатели на гората.

Творби от дърво 

Скулптури, издълбани от едно парче дърво, изтъкани от клони, сглобени от възли, обикновено се използват в природни и селски градини. Но това не е задължително. Всичко зависи от естеството на материала. В края на краищата това може да бъде сламен бик, завързан за ограда от плет, статуя на древно славянско божество, подходяща за горски ъгъл на градината, или предмет на изкуството, който може да се превърне в център на модерна композиция.