През последните години използването на озон за третиране на вода за напояване в градинарството непрекъснато се увеличава. Според Джорджо Зафани, биотехнолог в италианската компания Ecofarm Storti, „това е технология, която е била изпробвана и в миналото, но не са били намерени надеждни и трайни решения. Днес, благодарение на напредналия научен и технологичен подход на Ecofarm, технологията навлиза в нова фаза с опростена, автоматизирана инсталация и употреба."
Първоначално озонът се използваше за дезинфекция на отпадните води в хидропонни оранжерии. Изследванията и иновациите, проведени от Ecofarm, обаче разшириха неговата употреба. Този газ може да дезинфекцира водата и да защити културите благодарение на своето биоцидно действие, посочва Зафани.
Днес широка гама от производствени съоръжения могат да се възползват от озона, включително градинарски и цветарски разсадници; култури на открито, като босилек и индустриални домати; и оранжерии, предназначени за бейби салати и спанак, домати, пипер, патладжани и други листни зеленчуци.
„В основата на технологичната иновация на Ecofarm е идеята да се разглежда озонът като превантивно средство, което повишава естествената устойчивост на растенията. Тази перспектива е особено важна днес, като се има предвид продължаващото намаляване на наличността на продукти за растителна защита. Фермите, които са възприели тази технология в Италия и в цяла Европа, вече са постигнали осезаеми резултати: по-добра защита на културите, подобрено качество и постоянна продукция," казва Джорджо Зафани.
Решенията на Ecofarm по думите му се отличават с лесната си инсталация и управление благодарение на автоматизираните си системи, които могат да бъдат персонализирани според нуждите на всяка ферма и култура. Между 2024 и 2025 г. най-значителният ръст на компаниите, които са възприели това решение, е бил при оранжерийните култури. Резултатите подчертават един ключов аспект: непрекъснатост на производството, дори и в периоди на силен топлинен стрес.
 
                             
                             
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    
Коментари