Свежите и ароматни подправки, които през лятото са в изобилие и можем да ги берем директно от лехата, за съжаление е трудно да си ги набавим пресни през зимата и пролетта. Ето защо домакините са намерили начини да ги съхранят, за да ги използват целогодишно: сушени, замразени, консервирани. Освен това от ароматните треви се приготвят маслени и спиртни настойки.

Само една лъжица от тези зехтини, добавена към печеното, салатата, месото или рибата, ще придаде на ястието свеж летен аромат, ще направи вкуса по-богат и пикантен. Приготвянето на ароматно масло у дома включва няколко избора: на правилен съд за настойката, на вида растително масло и на съставките, които ще прибавите към него.

Избор на съд 

За да приготвите ароматно масло, изберете съд с широко гърло, за да може лесно да добавяте клонки от свежите подправки, парчета зеленчуци и плодове и др. Идеалният вариант е стъклена бутилка с широко гърло и винтова капачка. Ако нямате такава не се разстройвайте. Направете настойката в обикновен стъклен буркан, а когато ароматното масло е готово, просто го прехвърлете в красива бутилка.

Избор на масло

Най-добре е да използвате лек зехтин. Ако изберете слънчогледово олио, дайте предпочитание на рафинираното. Царевичното масло също е подходящо.

Избор на добавки 

Суровините за приготвяне на ароматно растително масло могат да бъдат различни:

* Зеленчуци - чесън, люти чушки, целина, хрян и други;

* Плодове - портокалова, лимонова, мандаринова или друга цитрусова кора;

* Гъби (сушени);

* Пикантни подправки - карамфил, канела, бахар и черен пипер, кардамон и други;

* Сладки подправки - босилек, розмарин, копър, магданоз, риган, кориандър, естрагон, мащерка, копър, мента и т.н.

Горните съставки могат да се използват самостоятелно или да се комбинират по ваш вкус.

Да приготвяш ароматно олио е забавно – като променяш съставките и количествата на добавките (билки, подправки, плодове и т. н.) можете да получите невероятен и различен вкус и аромат на крайния продукт.

Тайни за приготвянето на ароматно масло:

При приготвянето на растително масло със зелени подправки, по-добре е да предпочетете пресните – те ще му придадат по-богат аромат;

Преди да поставите подправките в съда, внимателно ги намачкайте в ръцете си;

Зелените подправки може да нарежете предварително или да използвате цели клонки; Цитрусовите кори могат да са нарязани на парчета или настъргани.

Основно правило, което трябва спазвате, е, че суровините трябва да са сухи. Измийте старателно всичко (зеленчуци, плодове, подправки), но не забравяйте да ги подсушите, преди да ги поставите в съда с маслото. Водата може да провали всичките ви усилия.

Как да си направим ароматно олио

Прави се по три начина - в зависимост от рецептата и използваните суровини.

Метод 1:

Подходящ е за приготвяне на масла с различни билки или смес от тях.

Състои се в следното:

1. Растителното масло се загрява на слаб огън до температура 80-85 °C.

2. Билките (билковите смеси) се поставят в маслото, оставят се да се охладят и едва след това се сипват в шишета.

3. Оставете за около 2-3 седмици, в зависимост от това колко наситен вкус и аромат искате да получите.

4. Прецедете ароматизираното масло.

5. Съхранявайте на хладно и тъмно място за около шест месеца.

Метод 2:

Подходящ, когато ще използвате смлени подправки:

1. Подправките се смилат в кафемелачка или блендер.

2. Прехвърлете ги в чист сух съд и налейте растително масло със стайна температура.

3. Оставете за 5 до 10 дни (веднага щом подправките се утаят и маслото се избистри и стане прозрачно е готово).

4. Така приготвеното масло трябва да се използва в рамките на 1-2 месеца.

Метод 3

Използвайте го за ароматизиране на масла с плодове и зеленчуци:

1. Зеленчуците или плодовете се измиват старателно и се избърсват до сухо.

2. С помощта на пасатор се смилат на пюре.

3. Оставете плодовата (зеленчукова) каша на слаб огън да заври. Сипете растителното масло и разбъркайте добре. Прехвърлете в съд, където трябва да престои от 3 до 5 седмици.

4. Готовото масло се използва под тази форма, или се филтрира през няколко слоя марля.

5. Срокът на годност е около 6 месеца.

Съхраняване

Препоръчително е да съхранявате домашно приготвеното ароматизирано масло в хладно тъмно помещение, изба или мазе.

Използване

Ароматното масло се използва за приготвяне на салати, супи, дресинги, месо, риба, зеленчуци и още много кулинарни шедьоври.

Ето някои класически насоки, които ще ви помогнат да се ориентирате при употребата на ароматизирано масло:

* С босилек - идеално за рибни и зеленчукови ястия;

* С канела и карамфил – използва се в сладки печива;

* Маслото от розмарин ще подчертае вкуса на ястията с месо и ориз;

* С мащерка - ще подсили вкуса на пици и зеленчукови пайове;

* Масло с лимон или лимонова кора ще допълни вкуса на рибата;

* Маслото с кимион се съчетава добре със зеленчукови ястия;

* Маслото с кориандър допълва вкуса на печените продукти и зеленчуци.

РЕЦЕПТИТЕ

1. Зехтин с канела и карамфил 
Ще имате нужда от: 450 мл зехтин, 5 зърна карамфил, 3 пръчици канела.

Рецепта: Канелата и карамфилът се смилат в кафемелачка. Съдовете, в които ще наливате маслото, се измиват старателно и се изсушават. Сипете смлените подправки и ги залейте с растително масло със стайна температура. Оставете да престои около седмица.

Използвайте за приготвяне на сладкиши.

2. С мента 

Ще ви трябват: 450 мл зехтин, 4 клонки мента, 3 зърна бахар.

Рецепта: Ментата се почиства, измива се старателно и се оставя да изсъхне. След това се прехвърля в чист сух съд, добавя се бахара и се залива с горещ зехтин (клончетата мента трябва да бъдат напълно покрити от масло). Оставя се 3-4 седмици, след което се филтрира и се съхранява в хладилника.

3. С ароматни билки 

Ще са ви нужни: 450 мл зехтин, 5 листа градински чай, 3 листа майорана (риган), 1 стрък мащерка, 1 стрък розмарин, 2 дафинови листа.

Рецепта: Пресните подправки се измиват старателно и се поставят върху домакинска хартия, за да изсъхнат. Поставете листата от салвия, майорана, клончетата розмарин, мащерка и дафиновите листа в чист, сух съд. Загрейте зехтина на слаб огън и залейте билките, така че напълно да ги покрие.

Друг начин е, ако сипене зелените подправки в загрят зехтин, оставете да се охлади и налейте в чист сух съд. Оставете да престои 3 седмици, след което филтрирайте. Съхранява се в тъмно хладно помещение или хладилник.

4. Растително масло с чесън 

Ще имате нужда от: 450 мл рафинирано слънчогледово масло, 5 скилидки чесън, 1 стрък босилек, 1 стрък риган.

Рецепта: Чесънът се обелва, измива и смачква в хаванче или с помощта на преса. Босилекът и риганът се измиват и се оставят да изсъхнат. В съд със загрято олио се поставят смачкания чесън и клонките босилек и риган. След като маслото се охлади, заедно с останалите съставки се прехвърля в чист, сух съд. Оставете за около 3 седмици и след това филтрирайте. Съхранявайте в тъмно хладно помещение.

Съвет: Вместо босилек и риган, можете да използвате розмарин.

5. Зехтин с лимон 

Ще ви трябват: 600 мл зехтин, 3 малки лимона, 9 зърна карамфил.
Рецепта: Лимоните се измиват старателно и се избърсват до сухо. Във всеки лимон втъкнете по 3 зърна карамфил.

В измит и подсушен буркан се слагат лимоните и се заливат със затоплен зехтин. Оставете за около 3 седмици. Извадете лимоните от овкусения зехтин. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Съвет: Вместо цели лимони можете да използвате само кората.

6. С лимон и целина 

Ще имате нужда от: 200 г лимони, 800 мл зехтин, 5 стръка целина, 1 чаена лъжичка сол.

Рецепта: Лимоните се измиват старателно и се избърсват до сухо. Заедно с кората се нарязват на малки парченца или кръгчета. Поръсете със сол.

Клончетата целина се измиват и се оставят да изсъхнат.

Лимоните и целината се прехвърлят в предварително подготвен буркан и се заливат със затоплен зехтин. Оставете за 2-3 седмици на тъмно, при стайна температура.

Готовото масло се филтрира, сипва се в сух, чист съд и се съхранява в хладилник или в тъмно хладно помещение.

7. Пикантен зехтин 

Ще имате нужда от: 100 мл зехтин, 3 зърна черен пипер, 3 зърна бахар, 1/2 чаена лъжичка анасонови зърна, на върха на ножа индийско орехче (смляно) и канела (смляна).

Рецепта: Пиперът (черния и бахара) и анасонът се смилат с кафемелачка. Смесете с канелата и индийското орехче и прехвърлете в чист, сух съд. Залейте със зехтин със стайна температура. Оставете за 8-10 дни.

Съхранявайте маслото в плътно затворен съд, при стайна температура.

8. С босилек 

Ще ви трябват: 500 мл рафинирано слънчогледово олио (или зехтин), 30 листа пресен босилек.

Рецепта: Листата на босилека се измиват старателно и се разстилат върху домакинска хартия, за да изсъхнат.

Сипете растителното масло в чист сух съд и добавете подсушените листа. Поставете на котлона. Загрейте на слаб огън до 85 °C. Дръпнете съда от печката и оставете маслото да се охлади. Прецедете и разлейте в чисти, сухи бутилки.

9. Слънчогледово олио с копър 

Ще имате нужда от: 450 мл рафинирано слънчогледово масло, 5 клонки пресен копър, 1 чаена лъжичка копър семена, 10 зърна черен пипер.

Рецепта: Пресните клонки копър се накъсват, измиват се и се оставят да изсъхнат. След това се нарязват с нож на ситно. Семената копър се смилат с кафемелачка.

Слънчогледовото масло се слага на слаб котлон. Загрява се, без да завира, и в него се сипват нарязаните клонки и смлените семена.
Веднага след като маслото се охлади до стайна температура, то се излива (без филтриране) в чистите бутилки. Съдовете с масло се затварят плътно и се оставят за 7-10 дни при стайна температура, след което се филтрират.

Съхранявайте в хладилник.

10. Със сушени манатарки 

Ще имате нужда от: 450 мл рафинирано слънчогледово масло, 50 г манатарки (сушени), 1 чаена лъжичка смес от изсушени провансалски билки.

Рецепта: Сушените гъби, с помощта на кафемелачка, се смилат на брашно. Заедно с провансалските билки се сипват в чист сух съд и се заливат със слънчогледово олио със стайна температура. Съдът се затваря плътно. Оставете в тъмна стая за 15-20 дни, като веднъж на ден разклащате добре съда.

Готовото ароматно масло се филтрира и се налива в чисти стерилизирани бутилки. Съхранявайте в хладилник или на хладно тъмно място.

11. С червен пипер 

Ще ви трябват: 450 мл растително масло, 2 супени лъжици (с малък връх) червен пипер.

Рецепта: Сипете червения пипер в чист, стерилизиран съд и го залейте с растително масло със стайна температура. Съдът се запечатва и оставя за 10-15 дни в тъмна стая. Не забравяйте да го разклащате периодично.

Готовото масло се филтрира и се налива в чист сух съд.

12. С цитрусови плодове 

Ще ви трябват: 450 мл зехтин, 1 малък лимон, 1 малък портокал.

Рецепта: Измийте старателно лимона и портокала и избършете до сухо. Кората на цитрусите се настъргва на фино ренде и се суши във фурната или в микровълнова фурна. Изсушената кора се залива със зехтин, затоплен до 80-85 °С. След като маслото се охлади, то се налива в стерилизиран съд, запечатва се и се оставя на тъмно в продължение на 8-10 дни при стайна температура.

Прецедете и сипете в чисти, сухи бутилки.

13. С чили и риган 

Ще имате нужда от: 950 мл зехтин, 2 сушени люти чушки, 5 клонки риган, 10 зърна черен пипер, 5 зърна бахар.

Рецепта: Зехтинът се поставя на умерен котлон и се загрява до около 80-85 °С. Към него се добавят пиперите (смлените люти чушки, черния и бахара) и ригана. Котлонът се изключва.

Охладеното масло, заедно с добавките, се изсипва в сух чист съд и се затваря. Оставя се за около 2 седмици. След това се филтрира, налива се в чисти бутилки и се прибира за съхранение.

14. С копър 

Ще ви трябват: 950 мл зехтин, 3 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 3 клонки (или 1 супена лъжица семена) копър.

Рецепта: Копърът се измива и се оставя да изсъхне върху кърпа. Обелете чесъна и леко смачкайте всяка скилидка.

Загрейте олиото на слаб огън. Прибавете към него смачкания чесън, клонките (или семена) копъра и карамфила. Оставете да се охлади.
Маслото се налива в подготвените шишета и плътно се затваря. Оставете 2-3 седмици в тъмна стая, при стайна температура.

15. С дафинов лист 

Ще имате нужда от: 500 мл рафинирано растително масло, 10 дафинови листа, 10 зърна розов пипер, 2 скилидки чесън.

Рецепта: Зърната розов пипер се смилат в кафемелачка. Чесънът се почиства, обелва и нарязва на половинки.

Смленият пипер, скилидките чесън и дафиновите листа се прехвърлят в сух, чист съд и се долива растителното масло. Бутилката се затваря плътно и се оставя на тъмно, при стайна температура за 20-25 дни.

Готовото масло се прецежда и се съхранява на тъмно място.