Кореноплодният зеленчук се прибира късно през есента

Целината е кореноплоден зеленчук, който има много дълъг вегетационен период - около 6-7 месеца. Семената се засяват още през април, а главите се изваждат чак късно през есента.
Целината се отглежда чрез предварително произведен разсад. Обикновено той е готов за разсаждане в градината около 70 дни след засяването. Така че градинарите, като знаят какви са климатичните условия през периода, трябва да преценят кога да направят сеитбата.

Отглеждане на разсад

Семената на целината поникват за около 20 дни. За да се ускори процесът, те могат да се поставят във вода с температура 20 градуса за едно денонощие. След това семената се подсушават внимателно и се засяват във влажна почва.

Най-важната грижа след сеитбата на целината е поддържането на постоянна умерена почвена влажност, която осигурява нормалното поникване на семената. Растенията са готови за разсаждане, когато образува 6-7 листа.

В зависимост от сеитбата разсадът може да се пикира във фаза 2-ри - 3-и лист в единични саксийки, или на разстояние 5 см между редовете и 3-4 см между растенията в реда в лехата.

Засаждане на растенията

Целината се разсажда в края на май - началото на юни. Практика е при разсаждането част от листата и 1/3 от корените, когато разсадът е отглеждат в лехи, да се отрязват. Така се улеснят засаждането и прихващането на растенията.

Целината се засажда на същата дълбочина, на каквато е била в лехата или разсадния съд. По-дълбокото, както и по-плиткото засаждане може да влошат качествата на главите.

Целината се засажда на ниски фитарии, като разстоянието е 30-40 см между редовете и около 30 см между растенията в реда.

Не трябва да се избързва със сеитбата на целината, защото, ако се засади прераснал разсад, растенията стрелкуват и не образуват достатъчно листна маса и качествени кореноплоди

Дръжковата целина има различна технология на отглеждане