Обичате да го похапвате целогодишно? Имаме няколко предложения:

Гледали ли сте анимациционното филмче за Попай моряка? Ако сте, то значи знаете, че силата на главния герой идва от спанака, който си похапва постоянно.

Реално той е богат на редица полезни вещества, сред които витамините А, някои от група В, С, Е, К. Освен тях в спанака има фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и др.
Колкото повече хора се захласват по „модерното“ здравословно хранене и диети, толкова по-търсен става този нискокалоричен и в същото време богат на хранителни вещества листен зеленчук.

Дотук добре, но има 2 проблема. Първо, спанакът има лошия навик да натрупва нитрати, ако не се отглежда правилно. За да сте сигурни, че хапвате хубав спанак, отглеждайте го сами или проверете добре производителя. Вторият проблем е свързан с изискванията на самите растения към факторите на средата. Зеленчукът на Попай се развива добре в хладни условия (всъщност, сега можете да си го засеете, дори и в сандъче на балкона), а през лятото изчезва от пазара и площите.
Е, ние имаме няколко предложения за заместители:

Басела се вие в горещините 

Basella alba е популярен листен зеленчук в Азиатската част от света. Може да се срещне с имената малабарски, индийски, сейлонски, увивен, лиановиден и други, но все е спанак. Всъщност, басела няма нищо общо с добре познатия ни спанак (Spinacea oleracea).

Растението може да се отглежда успешно, както като листен зеленчук, така и като украсна култура. Расте бързо, увива се само. Предпочита слънчеви места с богата и умерено влажна почва и добър дренаж. Семената се засяват 6-8 седмици преди последните мразове на закрито, а при трайно затопляне се засаждат на постоянно място. Студът е пагубен.

За храна се използват младите стъбла и листата. Вкусът им напомня този на спанака – леко лютиви са и с лека цитрусова нотка. В кулинарията се употребяват подобно на спанака.

Има ли червенолистен спанак? 

Няма! Това е краткият отговор. Дългият задължително започва с уговорката, че в някои страни наричат червените форми на амаранта червен спанак. Младите листа и стъбла имат високо съдържание на витамин А, С, желязо и други важни минерали, а най-хубавото е, че са нискокалорични. Някои източници твърдят, че амарантът е в пъти по-полезен от спанака. Защо не го похапваме ли? Защото сме му лепнали етикета „плевел“.

Червените листа могат да се консумират в свеж, непреработен вид под формата на салати, да вземат участие в смутита и фрешове, сандвичи и други, а може и да се подлагат на термична обработка.

Амарантът за нашите ширини е едногодишна и топлолюбива култура. Може да се произвежда чрез предварително подготвен разсад или да се засява директно. Ако решите да го отглеждате, имайте предви, че може да се превърне в досаден плевел.

Кавказкият е студоустойчив 

Hablitzia tamnoides или т.нар. кавказки спанак е още едно увивно растение, което в родината си се консумира подобно на спанака, който ние добре познаваме.

За да го отглеждате в градината си, е достатъчно да засеете семенца (най-добре първо разсад на закрито), след което да му отредите подходящо място. Избирайте мъдро, защото лианата става доста голяма, а и ще остане доста дълго време. Възможно е и вегетативно размножаване.

Растението предпочита да има засенчване през най-горещите летни дни. Няма големи изисквания към почвената характеристика и не се напада от болести и неприятели.
Освен полезна, хаблицията е и красива, а вкусовите качества не се променят с възраста или при преминаване от една фаза в друга. Все пак в кулинарията се предпочитат младите листа и по-рядко стъбла.

За още растения подобни на спанака и полезни като него четете на www.gradina24.bg