За това са нужни редица мерки, подчертават в ново изследване експерти на ИнтелиАгро

Свиневъдството има потенциал да се възстанови на нивата отпреди кризата до края на 2022 г. и да продължи да расте, въпреки предизвикателствата. Това твърдят експертите на ИнтелиАгро, неправителствената консултатска организация в сферата на земеделието, в свое ново изследване за състоянието и перспективите пред сектора. 

Българското свиневъдство е изправено пред изключително тежките предизвикателства, породени от пандемията и растящите цени на фуражите, в момент и Африканската чума по свинете в момент, когато  възстановянето му набираше силиИндустриалното свиневъдство в България бързо възстановяваше производството през последните 10 години, напомнят от ИнтелиАгро. 

Със средногодишен ръст в обема на продукцията от 8 на сто, делът й на вътрешния пазар достигна 37% през 2018 г. Този дял щеше да достигне 42% през 2019 г. и 49% през 2020 г., ако секторът не бе изпитал ударите на Африканската чума по свинете (АЧС). АЧС на практика заличи успехите от последните шест години и върна сектора на равнището от 2014 година, пише в съобщение на организацията.

Спасението и развитието на сектора обаче зависят от редица мерки, които сега могат да бъдат предприети.

Силното вътрешно търсене и държавната подкрепа, ако бъде запазена поне до края на настоящия период на действие, могат да дръпнат сектора напред. 

Той има добра фуражна обезпеченост, а относително ниската гъстота на животновъдството в страната в сравнение с ЕС (0,2 ЖЕ/ха спрямо 0,8) дава допълнително поле за развитие. Заедно с възстановяването на поговолието, обаче, бизнесът трябва да положи допълнителни усилия за понижаване на производствените разходи, създаване на продукти с висока добавена стойност и инвестиции в едромащабна кланична промишленост.

Усилията на сектора няма да дадат нужните резултати без

адекватната роля на държавата, казват те. 

Според тях е необходимо Планът за контрол и предотвратяване разпространението на АЧС от 2020 г. да бъде ревизиран и придружен от ясна пътна карта за придобиване на статут на свободна от заболяването страна през 2021 г.

България би могла да достигне високо ниво на независимост по отношение доставките на свинско месо в рамките на следващия програмен период до 2030 г. при отделяне на съответния частен и заемен капитал и съфинансиране от европейските програми.

Самият доклад вижте тук. 

 Проучването е изготвено с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия, Банка ДСК и Агротайм ЕООД. Всички мнения и твърдения, изразени в публикацията, са на автора и не представляват непременно гледните точки на спонсорите на проучването, на някой от техните директори, служители или агенти.