Пренебрегват се изискванията към условията на отглеждане * Начинът на хранене също е нерентабилен – носачките не се развиват, бройлерите вместо за 2 месеца, достигат теглото си за двойно повече време

Изискванията на птиците към условията на околната среда и към храната не са различни и не се изменят в зависимост от това дали е малка, или голяма фермата. Съвременната ферма не става такава от броя на птиците в нея или от метода на отглеждането им. При възприемане на промишлени методи за отглеждане на птиците изискванията им се повишават многократно. Що се отнася до личните стопанства и малките ферми, трябва да се запазват наличните птици, а където е възможно и да се увеличат, напомнят специалистите.

Обикновено

през зимата броят на птиците, в т.ч.
и на носачките, значително намалява

Но при сегашните условия и цени на различните видове месо, това не бива да се допуска.През зимата е по-трудно и по-скъпо създаването на добри условия, на необходимия комфорт за птиците и правилното им хранене, но това обикновено е оправдано и икономически изгодно. Достатъчно е всичко да се прави целесъобразно и с разбиране, компетентно.

Осигуряване на оптимална температура (или поне в благоприятни граници) при отглеждането на кокошки-носачки през зимата е важно условие за получаване на висока носливост. На него обаче много често не се отделя нужното внимание. Температурата на въздуха в помещенията влияе сериозно върху продуктивността на носачките, върху консумацията на фураж и неговото оползотворяване, върху здравословното състояние на птиците, върху качествата на яйцата и др.

Ниските температури в помещението

водят до забавяне на някои функции на организма и до повишаване на обмяната на веществата и енергията. Нараства консумацията на фураж и се увеличава разходът му за единица продукция главно поради по-високите нужди за поддържане на телесната температура. Всичко това води неизбежно до намаляване на носливостта, развиват се простудни и други заболявания и т.н. Това в крайна сметка се стига до по-висока себестойност на получаваните яйца и до понижаване на икономическата изгода от тяхното производство.

За кокошките носачки, както и при другите категории птици, има оптимална температурна зона, при която те се чувстват най-добре и могат да развият най-висока продуктивност. Оптималната температура за носачките често не е оптимална и в икономическо отношение. Това се дължи преди всичко на големите разходи за поддържането й в тези граници както през зимата, така и през лятото. Затова, когато се говори за оптимални температури в практиката, се има предвид икономически оптималната и от тази позиция се разработват температурните режими за всички категории и възрасти птици.

Определянето на икономически оптимални температури при различните категории и възрасти птици в малките ферми и в личните стопанства обикновено е доста трудно. За това най-често причина са цяла поредица от обективни условия, пазарни изисквания и др. - състояние и архитектурно-строителни решения на използваните сгради и помещения, цени на топлоизточниците, качество на изхранваните фуражи, атмосферни температури, качество на използваната постеля и др.

Различни изследвания при отчитане на икономическите фактори и интереси определят като

оптимална за носачките температура

от 21-22 градуса С, а според други тя е в границите 20-24 градуса С.

За какво да внимават стопаните!

1) При намаляване на температурата под 20 градуса:

* носливостта се понижава с около 0,5% за всеки градус намаление]

* консумацията на фураж се увеличава с 1-1,5%.

2) При повишаване на градусите в границите 25-30 градуса:

* носливостта намалява с около 1,5% за всеки градус;

* консумацията на фураж намалява 1,3-1,5%;

* теглото на яйцата намалява с 0,3 г.

3) При температура над 30 градуса С:

* консумацията на фураж и носливостта на кокошките бързо спадат поради топлинния стрес.

В разработените програми за оптимална температура при отглеждането на кокошки-носачки има различия в отделните страни и за различните породи и хибриди. У нас се препоръчва носачките да се отглеждат при температура на въздуха в помещенията 16-20 градуса С. По различни причини - технически, икономически, аварийни и др. в практиката се допускат отклонения от възприетия температурен режим.

И още:

* Ако температурата спадне до 10-12 градуса С, отклоненията са приемливи и не оказват съществено трайно влияние на носливостта. Но се увеличава разходът на фураж. Температури в границите 5-10 градуса С сериозно намаляват носливостта и влошават икономическите резултати. А по-ниски от 5 градуса С са вече опасни за птиците.

По принцип краткотрайните отклонения от възприетия температурен режим, даже когато са по-значителни, не оказват трайно отрицателно влияние на продуктивността. Не е така обаче, ако отклоненията, макар и по-малки, са продължителни по време. Стремежът трябва да бъде те да не се допускат в практиката и на малките ферми.

Въпросът за температурния режим и за

отоплението при носачките през зимата често се пренебрегва

и се смята за маловажен проблем. Някои стопани даже смятат, че отопление при носачките не е необходимо. Действително в райони, където зимата е мека и температурата рядко пада под 0 градуса С, отопление не е наложително, ако птиците се отглеждат в монолитни сгради. При тези условия не е изгодно да се влагат средства за отоплителни инсталации, които ще се използват много рядко. При отглеждане на малко птици също не е изгодно да се влагат средства за отоплителни инсталации. При нужда може да се използва временни отоплители - калорифери, печки с твърдо или течно гориво.

Ако се използват налични (не птицевъдни) сгради и помещения за отглеждане на носачки, е важно те да бъдат добре уплътнени - врати, прозорци, вентилационни отвори и др. Добре е също, когато помещенията са високи и без тавани, да се направят тавани на височина около 2,5 м от пода. Те може да не са с топлоизолация, а да бъдат от подръчни леки и евтини материали - фазер, пресован картон, тънки дъски и др. В тези случаи таваните служат като механична преграда срещу издигането на топлия въздух към покрива.

Не трябва

да се пренебрегва и ролята на дебелата постеля

При добре заредена и поддържана постеля загубите на топлина намаляват близо два пъти в сравнение с помещенията без постеля. Наличието на дебела постеля се отразява добре и на температурата и влагата в помещенията и улеснява проветряването им.

Друг съвет: Избягвайте съчетанието на ниски температури и висока относителна влажност в помещението. Тогава се увеличават загубите на топлина в организма и настъпва неговото бързо охлаждане. Това води до простудни заболявания и свързаните с това загуби на средства за лечение, от повишена смъртност, по-голям разход на фураж и от намалена носливост.

Най-благоприятната относителна влажност за кокошките се счита в границите на 60-70% с допустими краткотрайни отклонения. Вредно и опасно е течението в зоната на птиците, когато температурата на въздуха е ниска, а влажността - висока.

Има и други възможности за надеждно и евтино осигуряване на добър микроклимат и условия за отглеждане на носачките. При тяхното осигуряване не бива да се пренебрегва и температурният режим, който е възприет като оптимален за отглежданите кокошки. Това се отразява на изгодата от тяхното отглеждане и на себестойността на получаваните яйца.