Винарите да осигурят правилно съхранение

15 януари 2021
В лозята и под асмата / Полезни съвети
8334
1 2
 

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното.

Със затоплянето на времето, на което сме свидетели през тази зима, грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни, защото всички микробиологични и химични процеси се активизират и трябва да се вземат неотложни мерки.

Оттук нататък е добре да се знае, че с предпролетното затопляне често започва отново спонтанна вторична ферментация. Ако не се вземат мерки, успоредно с ферментационния процес, може да започне и процес на вкисване.

Ако виното е сладко и не започне само вторична ферментация, е необходимо да се помогне със селекционирани дрожди за трудна ферментация. Който ще прибегне до дрожди, да знае, че дозата е минимална - необходими са 20 грама сухи дрожди за 100 литра вино.
Ако виното не е започнало да вкисва, тогава е най-добре да се загрее до 20 градуса и да се създадат най-добри условия за ферментация.
Ако виното се държи в студено помещение, съдът за ферментация трябва да се завие, за да не се губи топлината и така ще позволите ферментацията да протече докрай.

Всеки ден трябва да се следи температурата на ферментация и намаляването на захарното съдържание във виното. Важно е да не се допуска ферментацията да спре - т.е. да се показва едно и също захарно съдържание на захаромера няколко дни подред.

Предварително е важно да се знае алкохолното и захарното съдържание на виното, защото причината за незавършената ферментация може да е и във високото съдържание на захар в гроздето или да сте добавили за подсилване на захарното съдържание на гроздето повече захар от необходимото.

Казус: В случай, че алкохолното съдържание на виното е над 14,5 об.%, а захарта - над 20 грама на литър, е необходимо да добавите към виното малко вода. Защото високото алкохолно съдържание пречи на работата на дрождите за пълното ферментиране на захарта във виното.
Доза: Количеството на водата трябва да се определи така, че след приключване на ферментацията алкохолът да не надвишава 12-14 об.%.

Преди да се поставят селекционираните дрожди за възбуждане на ферментацията е необходимо да се знае температурата на виното. Тя трябва да бъде с най-малко с 3-5 градуса по-висока от минималната температура за размножаване на дрождите – тоест най-добре е да е 20 до 25 градуса.

Поради високото количество на алкохола, вторичната ферментация протича много бавно, често започва много трудно или изобщо не започва. За ускоряване на ферментацията може да се направи подгряване на виното. Ако не започне процесът, консултантът препоръчва да не правите много опити, защото може да се причини вкисване на виното, а просто ще го консумирате като полусухо.

Казус: Ако по повърхността на непълния съд има цвят от т.н. цветясване, е добре виното да се източи с маркуч, но без нарушение на пелената. Тя може да се събере внимателно

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, е най-добре е да се бутилира.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

По молба на нашия читател Димитър Димитров Димитър Димитров се интересува кои бели винени сортове лози са подходящи за Софийския район, където иска да ги засади

0

Пита Светла Панайотова от село Герман, Софийско Всеки лозар знае, че растенията му развиват много мощна коренова система и в широчина, и в дълбочина. И

0

Да не се чака да започнат да набъбват пъпките Какво ще се случи, ако оставим лозата без резитба? Питали ли сте се? Ами ще станем свидетели на кълба от пръчки, които се оплитат една в друга

0

По петурите лозата има невидими с просто око отворчета – това са нейните важни органи, наречени дихателни устица. От горната страна на листата те са сравнително малко на брой – около 200

0

По формата, големината, нарязаността, мъхнатостта, цвета на нервите и есенното оцветяване на листата сортовете лози също се различават. * Листата са много големи при Широка мелнишка лоза и Чауш

Последни новини
0

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

0

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

0

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на

0

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя е студентка и е едно от осем момичета, които пишат на 99 адреса на успеха в проекта ни "Жените, които променят" Мина е от Пловдив и учи в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” “Актьорство за драматичен театър”. Смята, че едно от най-големите ѝ постижения до този момент е, че е последвала мечтата си и се занимава с това, което обича

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято. 17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба