Рапицата, чиито площи драстично намаляха през последните години, е в добра фаза за презимуване. На повечето места, където фермерите засяха маслодайната култура, тя успя да поникне сравнително безпроблемно, а растенията имаха добро есенно развитие.

Рапицата в Южна България е в добро състояние, коментира Ангел Вукодинов. Посевите са добре гарнирани. Въпреки че не достигнаха златното правило за трите осмици, т. е. 8 листа, 8 см корен, 8 мм диаметър на шийката, се доближат до тези параметри.

В стопанството на Ангел Вукодинов рапицата е задължителна част от сеитбооборота на културите.

Имаме полета, които са с лоши почви и където повечето култури не дават задоволителни добиви, коментира зънопроизводителят. Рапицата обаче е подходяща за тези месторастения, получаваме добри производствени резултати от нея. Още повече, че ние се стремим да имаме разнообразни култури, за да правим възможно най-добро сеитбообращение, затова и отглеждаме към 10. Така че маслодайната култура е една от тях.

Въпреки че рапицата е по-рискова култура и е възможно да има частично измръзване на растенията, ако условията през зимните месеци не са особено подходящи, фермерите в района не са особено обезпокоени. Надяват се, че температурите няма да паднат драстично, че да се стигне до сериозни повреди по растенията.

В отлично състояние е рапицата в стопанството на Илия Проданов. Посевите са гарнирани и в оптимална фаза за презимуване. Каквато й да е зимата, не би трябвало да има някакви сериозни притеснения за маслодайната култура. Разбира се, надеждите са за сняг или за достатъчно дъждове, за да има по-добра влагозапасеност на почвата, която съответно да гарантира безпроблемно възобновяване на вегетацията на растенията през пролетта.