Учените от Мавриций представиха нов сорт карфиол, устойчив на черна гнилост – болест, която отдавна намалява добивите и качеството в страната.

Сортът, наречен Local Cream заради кремавия цвят на главата, е разработен чрез техники за размножаване на растения, индуцирани с радиация, с техническа помощ от Съвместния център на Организацията на ООН по прехрана и земеделие /Мeждународната агенция за атомна енергия (МААЕ) за ядрени техники в хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.

Новият сорт е създаден с цел да намали зависимостта от пестициди и производствените разходи за фермерите, като същевременно поддържа доставките за вътрешния пазар и износа. Според Рита Ноубиут, главен научен изследовател в Института за изследвания и разпространение в областта на храните и земеделието (FAREI), „този нов сорт обещава да помогне на мавританските фермери да намалят зависимостта си от химически пестициди, да понижат производствените си разходи и да осигурят стабилни доставки на карфиол".

Изследванията започнаха през 2016 г. като част от програма, подкрепена от МААЕ, за разработване на култури с отворено опрашване с по-висока толерантност към болести. Местните сортове бяха изложени на гама лъчи, а избрани линии бяха тествани в полеви опити на различни места. След осем години най-добре представящата се мутантна линия беше пусната на пазара за земеделските производители през юли 2025 г.

Черната гнилост е постоянен проблем за производителите на карфиол в Мавриций. Бактериалното заболяване, което се предава чрез водни капчици и понякога чрез животни или хора, причинява V-образни лезии по листата и може да доведе до пълна загуба на реколтата. Фермерите традиционно разчитат на внесени хибриди или пестициди на основата на мед за борба с болестта, което повишава разходите и зависимостта от външни ресурси.

Мавриций произвежда карфиол както за вътрешно потребление, така и за износ. В изданието „Agricultural Digest" от 2023 г. културата е определена като приоритет за продоволствената сигурност и икономическия принос. Local Cream има за цел да съчетае вкуса и качеството на традиционните сортове с подобрена устойчивост на болести, като същевременно позволява на фермерите да съхраняват семена.

Оценките на фермерите потвърдиха, че новият сорт се представя добре в полеви условия.

Според МААЕ въвеждането на Local Cream предоставя на фермерите по-евтина алтернатива на химичния контрол и предлага на потребителите достъп до по-безопасни продукти. Сътрудничеството също така изгражда национален капацитет за развъждане, като текущата работа е насочена към подобряване на сортовете зеле и моркови.