Неотдавна това ни попита Слави Петров от Свиленград. Отговаряме и на всички, които се интересуват от този момент на технологията.
Вода в казана се добавя в случаите, когато материалът ви за изваряване е много гъст. Целта, разбира се, е да се предотврати образуването на загар по дъното на казана. Не допускайте в никакъв случай такъв загар, защото той придава на ракията неприятен мирис и вкус на пушек, и на загоряло. Освен това подобен несвойствен за ракията неприятен мирис и вкус не може да се отстрани с познатите ни средства, които обикновено използваме.

Ето защо се взимат мерки за предотвратяване на образуването на загар. Това се постига чрез поставяне на дъното на казана на пласт от няколко сантиметра чиста слама без мирис, или се насипва чист пясък - също без мирис на тиня или на разлагане.

И понеже тези два начина създават допълнителни трудности, а освен това не са и стопроцентово сигурни, за предпочитане е разреждането на материала с вода.

Колко вода да се внесе?

Количеството на водата зависи от гъстотата на материала - необходимо е да се получи рехава маса, която с лекота се разбърква с пръчка.

Водата се внася след зареждане на казана, като се внимава той да не се препълни и да се получи опасност от изкипяване, което също не е желателно.

При общите казани отговорниците им по селата имат голям опит в това отношение и задължително проверяват. Там доливането става под техен контрол.