Как да постъпите, когато има предпоставки за влошаването му

Колко захар трябваше да прибавя, за да стане виното качествено, при положение, че съм отчел 20% захарност, пита Васил Петров от Разград.

Два са вариантите за корекция.Единият е, когато трябва да се коригиране захарното съдържание на гроздето - количеството захар се определя от действителната захарност на гроздето.

За приготвяне на бяло вино с нормално алкохолно съдържание общата захарност на гроздето и добавената захар не бива да бъде повече от 20-21%.

Това означава, че ако захарността на гроздето е била по-ниска от 20%, е необходимо да се добавят 4-5 кг захар за 100 л мъст.

При червено вино общата захарност трябва да варира от 21% до 22%, но не повече от 23%. И в този случай, ако захарността на гроздето е била под 20%, се налага да се добави 5-6 кг захар за 100 кг грозде или гроздова каша, не повече.