Следете за качеството на виното и ракията

02 декември 2020
В лозята и под асмата / Полезни съвети
21024
1 2
 

Как да постъпите, когато има предпоставки за влошаването му

Колко захар трябваше да прибавя, за да стане виното качествено, при положение, че съм отчел 20% захарност, пита Васил Петров от Разград.

Два са вариантите за корекция.Единият е, когато трябва да се коригиране захарното съдържание на гроздето - количеството захар се определя от действителната захарност на гроздето.

За приготвяне на бяло вино с нормално алкохолно съдържание общата захарност на гроздето и добавената захар не бива да бъде повече от 20-21%.

Това означава, че ако захарността на гроздето е била по-ниска от 20%, е необходимо да се добавят 4-5 кг захар за 100 л мъст.

При червено вино общата захарност трябва да варира от 21% до 22%, но не повече от 23%. И в този случай, ако захарността на гроздето е била под 20%, се налага да се добави 5-6 кг захар за 100 кг грозде или гроздова каша, не повече.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

0

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

0

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

0

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

0

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Последни новини
0

Въпреки световния спад от 3% при оборудването за пасища, фирмата смята, че е постигнала над средния ръст във всички продуктови групи и е разширила пазарния си дял през последната финансова година

0

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

0

Само два работни дни остават до крайния срок, когато бенефициентите по мярка 11"Биологично земеделие”от ПРСР 2014-2020 за Кампания 2020 могат да подадат писмено уведомление за несъответствия с

0

Нова мярка ще насърчава земеделските стопани да застраховат продукцията си срещу ефектите от неблагоприятни климатични събития и болести по животните в Общата селскостопанска политика за периода 2023

0

Озеленяването не е толкова лесно, колкото изглежда. Сгради, цветни лехи и пътеки ще станат едно цяло, само ако се постараете. За да избегнете грешки при планирането на градината

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Преди години престолонаследника на британската корона принц Уилям е бил преследван от полицейско куче, патрулиращо с представител на органите на реда, охраняващ територията на внушителното и величествено имение на кралица Елизабет Втора в Сандрингам, разположено в графство Норфок, Източна Англия. За случилото се пред в

Заемащият второ място в руската “Б” група “Криля Советов” отнесе с 6:1 предпоследния в българския футболен елит “Славия” в контролна среща в Турция, където двата отбора са на лагер. В тима от Самара 3 пъти е работил настоящият наставник на “белите” Александър Тарханов. В спаринга “Криля Советов” изпусна и дузпа

Българката Елина Кешишева фотографира представянето на пролетно-лятната модна колекция на марката Dior за 2021 г. Те са като картини на Караваджо.  Фотографиите на Кешишева за Dior са впечатляващи и носят настроението от шедьоврите на майсторите художници от епохата на Барока и Ренесанса, смятат от международни издания