Конското месо е лесно смилаемо диетично месо, което съдържа голямо количество пълноценен протеин, оптимално балансиран по аминокиселинен състав.

Съдържа:

  • витамини А;
  • група В;
  • никотинамид;
  • желязо;
  • кобалт;
  • йод;
  • мед;
  • фосфор;
  • и калций.

Добре е да знаете:

  • Ако говеждото месо усвоява напълно в човешкото тяло за 24 часа, тогава конското месо отнема само 3 часа.
  • Конската мазнина заема междинна позиция между животинските и растителните мазнини и има холеретичен ефект.

Конското месо се счита се за диетичен,

тъй като е богат на силно ненаситени мастни киселини (линолова, линоленова, арахидонова), които влияят благоприятно върху метаболизма на холестерола в човешкия организъм и предотвратяват развитието на атеросклероза.

За разлика от месото на други животни:

  • конското месо съдържа малко холестерол и дори понижава съдържанието му в човешката кръв;
  • конското месо е отличен регулатор на обмяната на веществата;
  • използва се в диетотерапията при затлъстяване и доставя на организма редица основни микроелементи, витамини и незаменими мазнини;
  • конското месо е надарено със способността да увеличава мъжката сила и да неутрализира вредното въздействие на радиацията.

И да не забравим

правилно приготвеното конско месо и

деликатесите от него са много вкусни!

Основното е, че месото идва от младо животно (кон на възраст 2-3 години е идеален).