Конското месо е лесно смилаемо диетично месо, което съдържа голямо количество пълноценен протеин, оптимално балансиран по аминокиселинен състав.
Съдържа:
- витамини А;
- група В;
- никотинамид;
- желязо;
- кобалт;
- йод;
- мед;
- фосфор;
- и калций.
Добре е да знаете:
- Ако говеждото месо усвоява напълно в човешкото тяло за 24 часа, тогава конското месо отнема само 3 часа.
- Конската мазнина заема междинна позиция между животинските и растителните мазнини и има холеретичен ефект.
Конското месо се счита се за диетичен,
тъй като е богат на силно ненаситени мастни киселини (линолова, линоленова, арахидонова), които влияят благоприятно върху метаболизма на холестерола в човешкия организъм и предотвратяват развитието на атеросклероза.
За разлика от месото на други животни:
- конското месо съдържа малко холестерол и дори понижава съдържанието му в човешката кръв;
- конското месо е отличен регулатор на обмяната на веществата;
- използва се в диетотерапията при затлъстяване и доставя на организма редица основни микроелементи, витамини и незаменими мазнини;
- конското месо е надарено със способността да увеличава мъжката сила и да неутрализира вредното въздействие на радиацията.
И да не забравим
правилно приготвеното конско месо и
деликатесите от него са много вкусни!
Основното е, че месото идва от младо животно (кон на възраст 2-3 години е идеален).
Коментари