Рецепти за домашни лакомства
Съвсем скоро, на 19-22 септември, в Троян ще ще състои Фестивал на сливата. Това ни даде повод да се разровим из тефтерите и да видим какво може да се приготви от вкусните сини сливи.
Сладко, мармалад, конфитюр, пастил, аджика, кетчуп и други сосове, сини сливи в собствен сок и мариновани плодове - подбрахме за вас най-добрите и най-популярни рецепти за сладко. Ще се насладите на всичко това през студения сезон.
Внимателно отгледаната реколта от сливи може да се използва по различни начини. Сочните узрели плодове стават за печене на вкусни пайове. А можете да приготвите и много други ястия - пикантни сосове, ароматни напитки, да сварите сладко или да консервирате сливи в сироп. В нашата селекция ще намерите интересни рецепти за консервиране на сливи за зимата. Те изобщо не са трудни за повторение у дома.
Сушени сливи
Това изискано предястие със сливи ще се хареса на всички членове на домакинството и гости!
Ще ви трябват: 1 кг сливи с костилките, 1 глава чесън, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, смес от провансалски билки, мащерка, розмарин, люта чушка и зехтин на вкус.
Приготвяне: Разрежете измитите и сушени сливи наполовина по дължина. Отстранете костилките. Покрийте тава за печене с хартия и наредете половинките на плодовете, като не ги поставяте твърде близо една до друга. Поръсете със сол и подправки, леко напръскайте със зехтин.
Поставете тавата за печене със сливите в горната част на фурната, предварително загрята на 100°C. Не затваряйте вратата напълно. Дръжте плодовете във фурната около 1,5-2 часа, докато пулпата изсъхне и стане по-плътна. След това изключете фурната и оставете сливите, докато се охладят напълно.
Докато плодовете се приготвят, стерилизирайте литрови стъклени буркани (можете да използвате по-малки стъклени съдове), пригответе люти чушки, мащерка и розмарин, обелете и нарежете чесъна. Поставете половината от всички изброени подправки на дъното на бурканите, а отгоре сложете сливите, като заливате всеки слой със зехтин. Напълнете буркана почти до самия връх и сложете останалите подправки.
Затворете бурканите със сушени сливи с пластмасови капачки и съхранявайте приготвеното на хладно място.
Сос Ткемали за зимата
Ткемали е пикантен сладко-кисел сос, който е идеален за ястия, приготвени от зеленчуци, месо, риба и морски дарове.
Ще ви трябват: 1 кг сливи, 4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 5 суп.лъж. кориандър, 3 суп. лъж. копър, 1 суп. лъж. естрагон, 2 ч. лъж. мента, 2 ч. лъж. семена от кориандър, 2 ч. лъж. хмели-сунели, 2 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. смлян черен пипер, 3 суп. лъж. сок от нар, 100 мл вода, зехтин на вкус.
Приготвяне: Нарежете сливите на четвъртинки, отстранете костилките и ги поставете в тенджера, залейте с вода. Оставете да заври и да къкри на среден огън за 15 минути, като разбърквате. Прехвърлете в гевгир, отцедете течността и претрийте сливите през цедка. Полученото пюре върнете в тенджерата, добавете нарязания лют пипер и останалите продукти и оставете да къкри на слаб огън около 5 минути. Охладете готовия сос, разпределете го в стерилизирани буркани, залейте със зехтин и съхранявайте на хладно място.
Сос Сацебели
Сацебели се приготвя от домати. Сосът няма да бъде по-лош, ако към него добавите сливи.
Ще ви трябват: 1 кг сливи, 1 кг домати, 3 глави чесън, 2 люти чушки, 1 суп. лъж. сол, 8 суп. лъж. захар, 2 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 суп. лъж. къри на прах, 0,5 ч. лъж. смляна канела.
Приготвяне: Разрежете сливите наполовина, като отстраните костилките. Измийте доматите и отстранете дръжките. Нарежете доматите така, че да са със същия размер като половинките на сливата. Обелете чесъна и отстранете дръжката и семките от лютите чушки. Прекарайте всичко през месомелачка или пасирайте в блендер. Сложете получената смес в тенджера, добавете сол, захар, подправки и оставете да заври. Варете соса, като бъркате, половин час, след което го прехвърлете в буркани. Затворете и съхранявайте на хладно и тъмно място.
Лесен домашен сос
Сливовият сос се комбинира добре с почти всяко ястие.
Ще ви трябват: 2 кг сливи, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 3,5 чаши захар, 2 чаши ябълков оцет, 1 суп .лъж. горчица на прах, 1 суп. лъж. смлян джинджифил, 1 ч. ъжл. смляна канела, 1 ч. лъж. смлян червен пипер, 0,5 ч. лъж. смлян карамфил.
Приготвяне: Отстранете костилките на сливите и нарежете пулпата в кухненски робот заедно с лука и чесъна. Получената маса прехвърлете в тенджера с дебело дъно, добавете останалите съставки и оставете да заври. Разбърквайте от време на време, варете соса 1-1,5 часа. Разпределете лютия сос в буркани и стерилизирайте.
Сливи и домати
Смесете домати и сливи, за да направите чудесен домашен сос, подобен на кетчуп.
Ще ви трябват: 2 кг сливи, 2 кг домати, 3 глави лук, 1 глава чесън, 1 люта чушка, 1 стрък целина, 1 връзка босилек, 1 връзка копър, 1 връзка кориандър, 150 г захар, 1,5 с.л. сол.
Приготвяне: Направете кръстообразен разрез на доматите и ги поставете във вряща вода за няколко минути, след което ги обелете. Отстранете костилките на сливите и ги наситнете заедно с доматите, лука, целината и босилека. Получената маса сложете в тенджера, добавете сол и захар и оставете да заври. Варете на слаб огън 1,5 часа. Половин час преди края на готвенето добавете към соса нарязан чесън и кориандър. 15 минути преди това добавете нарязан черен пипер. Оставете готовия сос да се охлади, разпределете го в буркани и стерилизирайте.
Аджика за зимата
Аджика, приготвена от сливи, се съчетава идеално с месо. Може да се добави и към супи, за да им придаде пикантен вкус.
Ще ви трябват: 2 кг сливи, 2 глави чесън, 3 люти чушки, 200 г захар, 2 суп. лъж. сол, 2 чаши доматено пюре.
Приготвяне: Разрежете сливите наполовина, отстранете костилките и ги сложете в тенджера с нарязаните чушки и чесън. Добавете захарта, солта и доматеното пюре, изчакайте да заври и оставете да къкри 20 минути, като бъркате непрекъснато. Прехвърлете соса в буркани и ги затворете.
Кетчуп
От зрелите сливи се получава отличен домашен кетчуп, пикантен и ароматен.
Ще ви трябват: 1 кг сливи, 2 глави чесън, 2 суп. лъж. сушен копър, 2 ч. лъж. сушена мента, 3 ч. лъж. смлян кориандър, 0,5 ч. лъж. смлян червен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Разрежете сливите наполовина, отстранете костилките и ги поставете в тенджера, залейте с вода. Варете, докато омекнат, след което отцедете течността в друга тенджера. Претрийте сливите през цедка в същата тенджера. Сварете добре пюрето, докато се сгъсти. Няколко минути преди края на готвенето добавете нарязан чесън, сушени билки, подправки и сол. Съхранявайте готовия кетчуп в херметически затворена кутия в хладилник.
Мариновани сливи с чесън
Пълнените с чесън сливи са отлично предястие и чудесно допълнение към месни ястия.
Ще ви трябват: 2 кг сливи, 4 глави чесън, 300 г захар, 4 зърна карамфил, 6 зърна бахар, 100 мл оцет, 750 мл вода.
Приготвяне: Обелете и нарежете чесъна. Измийте сливите, подсушете ги, разрежете и отстранете костилките. Поставете резен чесън в разреза и сложете пълнените сливи в буркани. За маринатата, във вряща вода сипете захар, оцет и подправки, варете няколко минути, като разбърквате, залейте сливите. Оставете да престои половин час, след което отцедете маринатата в тенджера и отново я поставете на котлона да заври. Сипете горещата марината върху сливите, покрийте бурканите с капаци и оставете да се охладят за една нощ. На следващия ден отцедете отново маринатата, сложете я да заври и сипете в бурканите със сливи. Затворете, охладете, като обърнете бурканите с капаците надолу, и поставете на хладно място за съхранение.
Сливи в собствен сок
Когато приготвяте сливи в собствен сок, регулирайте захарта в зависимост от сладостта на сливите.
Ще ви трябват: 2 кг сливи, 0,5 кг захар.
Приготвяне: Измийте сливите, подсушете, разрежете наполовина, отстранете костилките и ги сложете в буркани, като поръсите със захар. Поставете бурканите в тенджера с вряща вода, за да се стерилизират. Докато сливите се утаяват в бурканите, добавяйте още, така че бурканът да се напълни до горе. През това време сливите ще пуснат сок и захарта ще се разтвори. Затворете стерилизираните буркани, обърнете с дъното нагоре и ги оставете да изстинат напълно.
В сироп, без стерилизация
Сливите, приготвени в сироп, са едновременно самостоятелен десерт и вкусен пълнеж за домашни пайове.
Ще ви трябват: 1 кг сливи, 350 г захар, 0,5 ч. лъж. лимонена киселина, 1 л вода.
Приготвяне: Измийте сливите, подсушете ги и сложете в буркани. Залейте ги с вряла вода, оставете за 15 минути, след което отцедете водата в тенджера, добавете захарта, изчакайте да заври и варете 5 минути. Добавете лимонената киселина, разбъркайте и залейте сливите със сиропа. Затворете бурканите, обърнете ги и оставете да се охладят.
Вкусни сладка
1. Без костилки
Лесен начин за консервиране на сливи е като направите сладко от тях.
Ще ви трябват: 5,5 кг сливи, 1 кг захар.
Приготвяне: Измийте сливите, подсушете, отстранете костилките и ги поставете в тенджера, като поръсите със захар. Оставете за 1 час, след което сложете на котлона, изчакайте да заври и варете 10 минути. Оставете да се охладят напълно, след което отново ги поставете на котлона да заврат и охладете отново. Повторете процедурата още 2 пъти. След това разпределете горещото сладко в буркани, стерилизирайте.
2. Почти без захар
Ароматно сладко от сливи с минимално съдържание на захар.
Ще ви трябват: 2 кг узрели сливи, 10 суп. лъж. захар, 2 пръчици канела.
Приготвяне: Разрежете измитите и подсушени сливи наполовина и отстранете костилките. Сложете плодовете в тенджера, заедно със захарта и канелата, оставете да заври и варете, като разбърквате, 20 минути. Претрийте плодовете през цедка и сложете получената маса обратно на огъня, варете 40 минути. Готовото сладко сложете в буркани и стерилизирайте.
3. Истинска френска рецепта!
Ще ви трябват: 725 г сливи, 220 г захар, 100 мл вода.
Приготвяне: Отстранете костилките на сливите и ги поставете в тенджера със захар и вода. Оставете за 12 часа, след което поставете на котлона да заври и варете 20 минути, докато се сгъсти. Сложете горещото сладко в буркани и стерилизирайте.
4. С портокали
Сладко от сливи с фин аромат на цитрус и канела.
Ще ви трябват: 2 кг сливи, 3 чаши захар, 3 суп. лъж. настъргана портокалова кора, 1,5 ч. лъж. смляна канела, 20 г пектин, 1 чаша портокалов сок.
Приготвяне: Смесете обезкостените сливи с портокаловия сок, оставете да заври и варете, докато сливите омекнат. Добавете пектина и разбъркайте добре. След това добавете захарта, канелата и кората, разбъркайте, варете още една минута и веднага сложете в буркани. Стерилизирайте.
Домашни пастили
Децата ще харесат особено това природно лакомство.
Ще ви трябват: 5 кг сливи, захар на вкус.
Приготвяне: Разрежете сливите наполовина, отстранете костилките и ги поставете с разрязаната страна нагоре върху тава за печене. Сложете тавата във фурната, предварително загрята на 200°C, за 20 минути. Охладете и пасирайте плодовете в кухненски робот или блендер. Добавете захар на вкус, разбъркайте добре и разпределете сместа на равномерен слой върху тава за печене, покрита с хартия. Поставете тавата в предварително загрята на 80°C фурна за 6-8 часа. Нарежете сушените пастили на ленти, навийте на рула и съхранявайте в плътно затворен контейнер в хладилник.
Сливово вино
От сливите се приготвя вкусно леко вино.
Ще ви трябват: 2,5 кг сливи, 1,5 кг захар, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 пакетче винена мая, 4 литра вода.
Приготвяне: Измийте сливите, поставете ги в голям съд и смачкайте с преса за картофи. Не е необходимо да отстранявате костилките – това ще придаде на готовото вино приятен бадемов аромат. Залейте плодовете с вряла вода, покрийте съда и оставете за 3-4 дни. След това добавете захар, лимонов сок и мая, разбъркайте добре и оставете за още 4 дни. Разбърквайте съдържанието всеки ден. Внимателно филтрирайте виното в чист съд, като отстраните утайката, оставете за две седмици, след което отново филтрирайте, за да отстраните утайката и оставете за още три седмици.
След изтичане на времето, налейте виното в бутилки и съхранявайте на хладно и тъмно място. Младото вино може да се дегустира веднага или да се остави да отлежава няколко седмици.
Ликьор от сини сливи
Сливовият ликьор е вкусно затоплящо допълнение към десертите.
Ще ви трябват: 1 кг сливи, 0,5 чаша захар, 0,5 л ром или водка на вкус.
Приготвяне: Измийте сливите, подсушете ги и набодете с клечка за зъби на няколко места. Сложете плодовете в буркан, покрийте със захар, залейте с алкохол и оставете за 1-1,5 месеца на тъмно място. Прецедете напитката, налейте в бутилки и я опитайте.
Коментари