Празът се изважда и подготвя за съхранение

В зеленчуковите лехи са останали много малко зеленчуци, които трябва да се приберат.

В най-топлите райони на страната все още има кореноплодни - моркови, целина, ряпа, кореновиден магданоз, пащърнак, салатното цвекло. Най-здравите зеленчуци подгответе за съхранение в прясно състояние, а другите - може да консервирате, замразите или да ги консумирате в рамките на няколко дни.

Най-често градинарите не бързат да вадят праза, който не се поврежда от студовете. Все пак не е желателно да е още в почвата, след като започнат минусовите температури. По-добре е да го извадите и да го подготвите за съхранение. Това става в избата, на терасата, под навес, както и в траншея в градината.

Продължава прибирането на главестото зеле, както и на савойското и брюкселското, които също понасят по-ниските температури, дори и сняг.

Доотглеждане на брюкселско зеле

Ако по една или друга причина брюкселското зеле все още не е готово за прибиране, трябва да се погрижите за него.

Решението е да презасадите растенията в студени парници. За целта брюкселското зеле се изважда с част от пръста около корените и се засажда в парника. Температурата там трябва да е между 1 и 3 градуса.
Доотглеждането на растенията става на тъмно, тъй като минизелчетата нарастват за сметка на хранителните вещества, които се намират в листата.

Градинарите, които не разполагат с парник, може да презасадят растенията в по-големи съдове и да ги поставят в избата, където съхраняват останалата продукция.