Сериозен износ за над 150 млн. евро годишно прави България на трюфели. Около 20 000 са търсещите ценната гъба, която е в най-големи количества в североизточната част на страната - около Балчик.

До този момент обаче този бизнес е изцяло на черно, липсват каквито и да е правила за добива и продажбата на трюфели. Едва в последните дни държавата прояви активност и вече планира да регламентира пазара със специален закон. В четвъртък земеделското министерство пусна за обществено обсъждане проект за нормативен акт, а на следващия ден и депутати от ВМРО внесоха в парламента идентични текстове.

В момента често се води истинска война между “ловците на трюфели”. През годините има немалко случаи на

пребити търсачи

на скъпоценната

гъба,

защото са влезли в запазени територии.

За големия бизнес интерес към трюфелите е показателен и фактът, че през лятото на миналата година покрай епидемията от африканска чума по свинете протести имаше не на животновъди, а именно на търсачи на кулинарния деликатес.

Тогава около 200 събирачи на трюфели се жалваха в Добрич от забраната за достъп до горските територии в 20-километровата зона около свиневъдните комплекси.

В България има различни видове трюфели,

включително

и най-ценните

Навсякъде по света белите трюфели са много по-скъпи от черните. Но те са и доста рядко разпространени, търсят се из горите предимно в зимните месеци.

Белият трюфел се изнася 100%, като цената му в страни като Италия и Франция в момента минава 3500 евро за килограм.

Намира се от специално обучени кучета, защото расте в корените на дъбове, липи, тополи, брези на дълбочина 20-30 см в почвата.

В миналото са използвали предимно прасета, които да изравят ценните гъби. Те обаче

по-трудно се

дресират

да не изяждат

намерения

трюфел

Затова сега изцяло са заменени от кучета. Подходящи за целта са много породи, у нас се ползват най-много кокершпаньоли, пойнтери и бигъли. Смята се, че женските са по-добри търсачи, защото мъжките често се разсейват от маркирани територии от други мъжки кучета.

Обучението на кучета за трюфели отнема поне 6 месеца, понякога са нужни и години. Най-добре е да се почне отрано, още докато са малки. Храната им, например гранулите, трябва да се ароматизира с трюфели, за да харесат аромата. Месеци след това се почва с тренировки да откриват вече нарочно заровени от треньора им парчета от истински трюфели. Те се продават за 25-50 лв.

Тук тънкостта е кучето да

бъде научено

да донася

откритата

подземна гъба

на собственика си, без да я изяжда. Едва когато това стане, четирикракият любимец може да се използва за търсене в реална обстановка.

Италианците смятат за най-добри за трюфели кучетата от тяхната порода “лагото”, цената на които започва от 4000 евро, а добре обучените стигат и до 10 000 евро.

Тази година се очаква слаба реколта от трюфели в България. Причината е сушата, която се отразява и на ценната гъба. Нейното качество изключително много зависи от природоклиматичните условия. Затова и цените на трюфелите се променят почти ежеседмично.

Според запознати търсачите на трюфели у нас може да си докарат 20-30 хил. лв. на сезон. Те пазят в пълна тайна точните места, където са открили ценните гъби, особено белите видове. Има легенди, че скъпите трюфели се намират нощем при лунна светлина, когато били и най-големи. В закона, който се подготвя, обаче се предвижда

категорична

забрана за

добива на

трюфели през

тъмната част от

денонощието,

като се предлага да има сериозна глоба от 5000 лв. за нарушителите.

Заради добрите доходи от намерените у нас скъпи гъби в последните години рязко се увеличават търсачите. Често това са напълно неподготвени хора, които унищожават местообитанията на трюфелите, като ровят с всякакви подръчни средства, дори с лопати. Любителите на горите често се натъкват на грозни гледки на почти изкоренени дървета и оставени огромни ями. Аматьорите изравяли дори зелените и неузрели трюфели, които само сваляли качеството на българската продукция.

Затова проектозаконът предвижда изрични правила кой и кога може да събира трюфели. Предлага се търсачите на ценните гъби да са минали специален курс и едва след успешно положен изпит да получават правото да ги търсят. Целта е да се направи електронен регистър на всички, придобили

тапия за

събирачи на

трюфели,

и всички останали да подлежат на санкция, ако бъдат хванати. Самата търговия също ще бъде лицензирана от специални изкупвачи, а транспортирането на трюфелите ще става с електронни превозни билети по подобие на търговията с дървесина. И всеки хванат трюфел без билет ще се конфискува. Кокершпаньолът е най-подходящата порода куче за търсене на трюфели.

СНИМКА: PIXABAY

Кокершпаньолът е най-подходящата порода куче за търсене на трюфели. СНИМКА: PIXABAY

За разрешенията за събиране на деликатеса ще се плащат такси, определени от земеделския министър. На всеки 10 дка горска площ ще се издава по едно позволително. Таксата ще отива в съответното горско или ловно стопанство. По този начин с регламентирането на бизнеса с трюфели държавата очаква да събира около 6 млн. лв. годишно.

Според експертите в земеделското министерство

България е на

първо място в

света по добив

на бели и черни

трюфели

от естествени, основно горски находища. Само 1% от събраното оставало у нас, 150-200 тона се изнасяли.

Законът забранява разораването на почвата при търсене на трюфели и оставяне на незапълнени ями. Събирачите могат да ползват едновременно до 3 специално обучени кучета за търсене на деликатеса, но те трябва да са тяхна собственост. Изкопаването на трюфелите е разрешено единствено с помощта на нож с острие до 25 см и ширина до 4 см или с друг инструмент, който може да е максимум 15 на 8 см.

Глоба до 5000 лв. ще се налага на нелегалните събирачи на трюфели, както и на тези, които не спазват сроковете, които са различни за всеки вид.

Например скъпият бял италиански трюфел ще се събира само в периода от 15 септември до 31 януари. Другият вид с висока цена - зимният бял трюфел, може да се търси от 15 януари до 15 април. (Виж таблицата.)

Освен естествените находища на трюфели в горите в последните години има мода и за

култивирано

отглеждане

на трюфели

Предлагат се дръвчета, в чиито коренища има мицел от трюфели. Грудките от тях обаче не могат да се сравняват по качество, аромат и вкус с растящите в естествените горски условия. Затова и цената им е многократно по-ниска. Култивираните трюфели се използват за обучението на кучетата.

В Хонконг купиха гъба за 120 000 евро

Бял трюфел с тегло от малко над килограм беше купен за 120 000 евро през миналата година от хонконгски бизнесмен. Той спечели търг, който е организиран съвместно с Москва, Сингапур и Хонконг. Ценният трюфел е от италианския район Алба, който се смята за столицата на най-качествените подземни гъби.

Постигнатата на търга цена е значително над пазарните. В Алба 100 грама бял трюфел струват 375 евро, докато хонконецът е платил за същото количество 12 000 евро.

От 88 години град Алба в областта Пиемонт организира голям панаир на белия трюфел, в рамките на който се провеждат търгове. По традиция приходите от тях се използват за благотворителност. Затова и понякога се плащат значително по-високи цени за отделни екземпляри трюфели, отколкото са реалните. Иначе самият пазар в Алба е ориентир за реалните моментни стойности на деликатесната подземна гъба.

Миналогодишните цени от 375 евро за 100 грама далеч не са рекордни. През 2012 г. за същото количество са плащани около и малко над 500 евро. Отделни екземпляри със средно тегло от 20 грама са намирали купувачи и за 450 евро.