от здравите черва на нерезчетата, напомня Георг Фрайсфелд, производител на висококачествено свинско месо от Вестфалия, Германия

Нерезчетата се хранят и отглеждат различно от женските прасета, както и от младите кастрати за клане. Как да организирате работата си, когато се захващате с бизнес за угояване на нерезчета, съветите са на Георг Фрайсфелд, производител на висококачествено свинско месо от Вестфалия, Германия. Според немския свиневъд добрите практики са задължителни. Ето как ги степенува той:

1) Изхранвайте смески, богати на белтъчини

В сравнение с кастратите нерезчетата имат по-голяма потребност да натрупват мускулатура. За да може да се изчерпи този потенциал, животните се нуждаят от достатъчно белтъчини и аминокиселини. Ето защо фуражът за угояване на нерезчета би трябвало да е богат на протеин и лизин. Висококалорийният фураж е с около 2 евро по-скъп за 1 децитон. Германският свиневъд е установил, че проблемът е в това, че женските прасета за угояване не усвояват добре този богат на белтъчини фураж. Точно обратното: техният прираст дори е по-нисък и оползотворяването на висококалорийния фураж е по-лошо. Ето защо би трябвало нерезчетата и женските прасета да се настаняват и хранят разделно. А това предполага наличието на две фуражни корита, респективно две отделни хранителни линии или индивидуално управление на клапите за подаване на фураж.

2) Внимавайте за микроелементите

В резултат на завишената концентрация на полови хормони угояваните нерезчета консумират с 15 до 20% по-малко фураж на ден, отколкото угояваните кастрати. Въпреки това оползотворяването на фуража от угояваните нерезчета е значително по-добро, отколкото от угояваните кастрати. Причината – те натрупват по-малко тлъстини, а повече мускулатура. Тъй като обаче за натрупването на мускулатура е нужна по-малко енергия, отколкото за тлъстини, оползотворяването на фуража от угояваните нерезчета е средно под 1:2,70. В резултат на ниския разход на фураж при по-доброто му оползотворяване завишените разходи на фураж за децитон се компенсират с по-скъпия фураж. Свиневъдите трябва да внимават, напомня германският фермер, че в резултат на недостатъчната консумация на фураж от угояваните нерезчета има опасност от недостиг на микроелементи и витамини. Ето защо трябва се осигуряват нужните добавки на витамин Е и селен. А най-добре е във фуража да има винаги максимални количества от тях в сравнение с официално посочените.

3) Хранете нерезчетата на воля

Съотношението на отложените протеини и тлъстини е значително по-благоприятно при угояваните нерезчета, отколкото при угояваните кастрати и угояваните женски прасета. Дори и в края на угоителния период нерезчетата не са склонни към затлъстяване. Тъй като и през последните седмици на угояване оползотворяването на фуража не превишава 1:3,2, имате възможност да храните нерезчетата през целия период на воля, напомня германският свиневъд.

Като при нерезчетата, така и при кастратите и при женските прасета е валиден един и същи принцип: Големите възможности за образуване на мускулна маса по време на стартера би трябвало непременно да се използва. Когато животните натрупват маса през този период в крайната фаза на угояването те сами намаляват консумацията на фураж.

4) Първо хранете угояваните нерезчета

Фермерите трябва да имат предвид, че когато нерезчетата са много гладни, те стават нетърпеливи и агресивни. Щом се забави дадено хранене, те започват да вдигат врява. Особено следобяд, когато са най-активни, като при известни обстоятелства това може да доведе до тежки наранявания и нахапвания.

Ето защо най-подходящи са системите за хранене, които непрекъснато осигуряват свеж фураж (автомат за каша, сензорно мокро хранене) в края на угояването.

Сензорното хранене би трябвало да започва винаги от боксовете с угоявани нерезчета. Това е така, защото щом прозвучи „сигналът за хранене”, но не постъпва смеска, нерезчетата стават много неспокойни. Тяхното безпокойство продължава по-дълго, отколкото при женските прасета, които са по-търпеливи и могат да се хранят след нерезчетата.

5) Осигурете на нерезчетата за угояване повече място

Нерезчетата са по-активни от кастратите и се движат много, особено когато навлизат в полова зрялост. Те играят помежду си и осъществяват скачка. Затова се нуждаят от достатъчно място. Независимо от големината на групата би трябвало за всяко нерезче да осигурите с 10% по-голяма площ, отколкото е предвидено по норматив, а именно 0,75 кв. м на животно. Ако не предоставите тази площ нарастват агресията и нахапванията. Има и голяма вероятност от прояви на канибализъм.

6) Отделяйте болните и по-слабите нерезчета от групата

В резултата на своята повишена активност нерезчетата много бързо забелязват животно с по-ниско ниво в йерархията или това, което е болно. Ето защо веднага трябва да извадите слабите животни от бокса. Най-добре е болното животно да отделите с решетка от другите нерезчета. По този начин то може да се възстанови (оздравее), докато е в контакт със себеподобните. След това може евентуално да го върнете обратно в бокса.

7) Колкото бройки извеждате за продаване, толкова и вкарвайте

Така организирайте работата си, че да имате максимално три срока за продажби. Какво означава това – нерезчетата проявяват явно изразено поведение за групово отглеждане. Затова колкото готови за клане животни напуснат бокса, толкова нови членове трябва да прибавите към групата. При тези стресови ситуации нерезчетата отделят толкова андростерон, колкото и при среща с разгонена женска. Но едва след 4 седмици образуваният андростерон се разгражда. Ето защо трябва да сведете до мининум стреса при нерезчетата и да се стремите към максимално 3-кратно попълване на групата по време на угоителния им период.

Другото правило: Никога не би трябвало да настанявате допълнително нерезчета, защото тогава старите „поселници” защитават своята територия и отново се стига до битки. По-добре е да преместите цялата група в нов бокс.

8) Правете често претегляния

Угояваните нерезчета са с по-различна пропорционалност на частите в трупа, отколкото угояваните женски прасета и угояваните кастрати. Например коремите им са бедни на натрупани тлъстини, а също и гърбовете им, те изглеждат по-леки от кастратите. Но това не е така. Затова, за да свикнете с преценката на око, би трябвало да правите по-често пробни претегляния с кантар за индивидуално претегляне.
При угояваните нерезчета рандеманът е средно с 2% по-нисък, отколкото при угояваните кастрати. Кланичният труп на нерезчетата примамва с натрупаната по гърба тлъстина, чиято дебелина в сравнение с тази на кастратите е с 4 мм по-малка.

Същото се отнася и до корема – той при нерезчетата е с около 5% по-слаб. В областта на корема нерезите достигат средно 56% от мускулатурата на кастратите и затова теглото на месото за шунка при тях е по-ниско отколкото при кастратите.