* Вълка Иванова от гр. Лом се интересува как да премахне аромата на ракията, произведена от компоти и конфитюри.

На читателката първо трябва да обясним, че мирисът на ракията се обуславя от летливите съединения, намиращи се в използваните компоти, конфитюри и домашни сладка. Веществата от тях при дестилацията преминават в ракията. Поначало това са ароматни съединения от плодовете, които са използвани за зимнина. Те формират и специфичния плодов аромат на ракията.

Друг е въпросът, ако мирисът е неприятен и нехарактерен за плодова ракия. Или пък, ако имате съмнения, че някои от продуктите не са били годни, но такива по правило не бива да бъдат използвани.

По принцип очистването на ракията от неприятен мирис и дъх е трудно. Препоръчва се използването на активен въглен или прясно рафинирано олио.

За предпочитане в домашни условия е гранулирания активен въглен. Използват се дози от 1 до 3 г на 1 л ракия в зависимост от силата на миризмата.

* Рецептата:

Отмереното количество въглен първо се размесва много добре в кофа с няколко литра ракия. Сместа се внася в съда с ракията при постоянно разбъркване. След добавяне на последната порция се разбърква още 5-10 минути. През следващите 3-5 дни ракията също се бърка по 2-3 пъти на ден в продължение на 5 минути. Това се прави с цел въгленът да се намира продължително време в динамичен контакт с ракията.

После обработената напитка се оставя в покой за няколко дни. През това време въгленът пада на дъното.

Бистрата ракия се декантира и се налива в чист съд за отлежаване. Останалата на дъното, която е примесена с въглен, се филтрира /прецежда/ през 2-3 пласта тензух.

* Когато се използва олио, рецептата е следната:

Дозата е 1/2 л за 100 л ракия. Олиото се смесва с малко ракия и се разбива интензивно до получаване на емулсия, която бавно на тънка струя се внася в ракията при непрекъснато разбъркване до пълно хомогенизиране и размесване. Колкото сместа е по-хомогенна, толкова ефектът е по-добър.

Оставя се на спокойствие за отделяне на олиото на повърхността, след което то внимателно се отстранява. Ракията се прехвърля в чист съд за отлежаване. Задължително се внасят парчета (трески) от стара суха дървесина от дъб, акация или черница - 2-3 г дървесина за 1 л ракия.

Редно е да се знае, че описаните начини за очистване на неприятния мирис вършат работа, но не може да се каже, че действат 100%.