Популярни ястия, измислени от пастири

21 ноември 2020
Кулинария
21627
1 2 3 4
 

Много от най-популярните ястия са обикновени и много засищащи храни, които са измислени в „дълбоката провинция“. В миналото пастирите са изкарвали много време на открито, далеч от дома. Ето защо те са приготвяли храната си от това, което им е било под ръка.

Фондю 

Фондюто е национално швейцарско ястие. За първи път се появява преди около 700 години, благодарение на алпийските овчари. В онези дни скотовъдците в продължение на месеци са обикаляли плланините, за да намерят пълноценна паша за стадата си. Със себе си те са вземали онези продукти, които им се намирали в изобилие - сирене, вино и хляб. След известно време сиренето и хлябът остарявали и ставали твърди. За да могат да ги ядат и да се нахранят с топла гозба, овчарите поставяли твърдото сирене в глинен съд и го загрявали на огън. След това добавяли вино. В този млечно-винен сос топяли залците хляб, които били твърди и почти не можели да се ядат.

След време вкусното и засищащо селско ястие започнало да се появява в богаташките домове и било любима вечеря за прислугата. Скоро то се настанило и на господарската трапеза. Разбира се за богатата аристокрация фондюто се е приготвяло с най-добрите сортове сирене и вино, предлагал се е и най-пресният хляб.

Впоследствие швейцарското ястие се появява във Франция и Италия, където рецептата е видоизменяна и усъвършенствана многократно. Във Франция получава и името си - „фондю“, което се превежда като „разтопено“.

За класическата рецепта се използва бяло вино, приготвя се от два вида сирена и се добавят чесън и кирш (черешов ликьор).

Гаспачо 

Испанското гаспачо представлява студена супа, приготвена от настъргани зеленчуци, която се сервира през горещия сезон. Супата произхожда от южните провинции на Испания и е измислена от бедните водачи на мулетата.

Супата се е приготвяла в глинен съд . Там са слагали стар хляб, напоен с вода, добавяли черен пипер, чесън, сол и настъргани зеленчуци, които са им се намирали под ръка. След това всички продукти са заливали със зехтин. За да охладят съда, той се е увивал с мокри дрехи и се е оставял на сухо място под палещото слънце. Когато дрехите изсъхнат, супата се смятала за готова.

През 19-ти век, когато в Европа доматите и някои други зеленчуци придобиват популярност, към традиционните продукти за гаспачо започват да добавят домати, краставици, сладки и люти чушки. След време, на празничната трапеза на богатите испанци започва да се сервира и освежаващото селско ястие. Съпругата на Наполеон III е пренесла рецептата на испанската доматена супа във Франция, а по-късно тя става известна в цяла Европа.

Чураско 

Ястието е телешки или говежди шиш в латиноамерикански стил. Измислено е от бразилските пастири. Появило се е преди около 400 години, когато бразилците овладели говедовъдството.

За да си приготвят обилна вечеря по време на дългия престой на открито, постирите използват най-простия и удобен метод - готвене на месо на огън. Изкопавали дупка в земята и там запалвали огън. Отгоре поставяли железни шишове, на които нанизвали големи парчета месо.
Разликата между бразилските шишове и барбекюто е, че месото за чураско не е мариновано, а основната подправка е морската сол, с която парчетата обилно се разтриват преди готвене. С течение на времето печеното на въглища месо се превръща в любима храна за жителите на Латинска Америка, а в Бразилия се смята за основно ястие от националната кухня.

Първоначално основната съставка в чураско е говеждо месо, но по-късно започват да се използват други видове - свинско, агнешко, телешко, пилешко и пуешко.

Гулаш 

Гулашът е национално ястие на Унгария. Колкото и невероятно да звучи, гъстата супа се е появила преди повече от 3000 години. Името на ястието идва от унгарските думи "gui" и "yash", които се превеждат като "овчар" и "месо".

Овчарите първи приготвили това ястие на открито, в големи казани над огън. Пастирите първо изпичали големи парчета говеждо месо с подправки, след което ги изсушавали на слънце и ги вземали със себе си, докато обикаляли далечните пасища.

Когато трябвало да си приготвят вечеря, овчарите поставяли подготвените предварително и изсушени парчета месо в голям котел, добавяли вода и изчаквали да кипне. Благодарение на подправките, използвани при печенето на говеждото месо, бульонът се получавал много ароматен. Супата се приготвяла доста продължително - докато стане гъста. По-късно пастирите започнали да добавят червен пипер и див лук към бульона.

С течение на времето простото ястие започнало все по-често да се появява в градските таверни. Измислени са и различни варианти на рецептата. Традиционното телешко месо може да бъде заменено с пилешко, свинско и агнешко, а към супата могат да бъдат добавяни и различни зеленчуци: боб, моркови, картофи, гъби и домати. Но червеният пипер е задължителна съставка, която придава на гулаша разпознаваем и характерен вкус.

Още от Кулинария
0

с които всеки може да се справи Интересни идеи за онези, които не обичат да стоят дълго около печката, а при думата "кайма" си представят само кютфета и паста и спагети

0

От 15 ноември започнаха Коледните пости. Датата е една и съща и не се променя, за разлика от Великденските. Причината е, че те винаги са с продължителност 40 дни и свършват на Рождество Христово – 25

0

Продукти: 500 г бутер тесто, 1 ч. ч. маково семе, 1 ч. чаша гореща вода, 1 белтък (+ 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване), 0,5 ч. чаша захар, 100-150 г стафиди

0

Продукти: 300 г брашно, 3 яйца, 100 г захар, 20 г мая, половин чаена чаша прясно мляко или вода, половин чаена чаша разтопено масло, щипка сол, чаена чаша гъст мармалад

0

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер. За сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч

Последни новини
0

Министерството на земеделието, храните и горите представи проекти на инвестиционни мерки в горския сектор, както и подготовката и изпълнението на подхода Лидер/Водено от общностите местно развитие за

0

Шест проекта на мерки в лозаро-винарския сектор за новата ОСП бяха представени за широка дискусия по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на

0

* Величка Константинова от Велико Търново пита дали може да използва за разредител на ракията минерална вода. Някои домашни производители на ракия го правят, но това не е технологично правилно

0

Замрелият от дълго време пазар на селски имоти се оживи през тази година и много малки населени места, в които живееха по 10-15 човека, се понапълниха с хора

0

От утре до 6 декември агенцията по храните започва засилени проверки за продажбата на риба за Никулден. Ще се следят обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6825 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 145 300, от които 90 700 активни

На база на предварителни данни и оценки  се очаква бюджетът да има дефицит от 183,2 млн. в края на ноември, съобщиха от финансовото министерство. Причината е в допълнителните разходи по мерките за подпомагане на хората и икономиката в пандемията. За 11-те месеца на годината от бюджета за похарчени 39, 89 млрд

Главен герой в “Пламъци по сцената” от Димитър Стайков е звездата на Народния театър Камерната сцена на Народния театър стана домакин на премиера, но този път на книга. Там авторът Димитър Стайков и героят на неговия театрален роман Деян Донков се срещнаха с храбрите почитатели, дошли в пандемичния и снежен понеделник на представяне на изданието