Популярни ястия, измислени от пастири

21 ноември 2020
Кулинария
31194
1 2 3 4
 

Много от най-популярните ястия са обикновени и много засищащи храни, които са измислени в „дълбоката провинция“. В миналото пастирите са изкарвали много време на открито, далеч от дома. Ето защо те са приготвяли храната си от това, което им е било под ръка.

Фондю 

Фондюто е национално швейцарско ястие. За първи път се появява преди около 700 години, благодарение на алпийските овчари. В онези дни скотовъдците в продължение на месеци са обикаляли плланините, за да намерят пълноценна паша за стадата си. Със себе си те са вземали онези продукти, които им се намирали в изобилие - сирене, вино и хляб. След известно време сиренето и хлябът остарявали и ставали твърди. За да могат да ги ядат и да се нахранят с топла гозба, овчарите поставяли твърдото сирене в глинен съд и го загрявали на огън. След това добавяли вино. В този млечно-винен сос топяли залците хляб, които били твърди и почти не можели да се ядат.

След време вкусното и засищащо селско ястие започнало да се появява в богаташките домове и било любима вечеря за прислугата. Скоро то се настанило и на господарската трапеза. Разбира се за богатата аристокрация фондюто се е приготвяло с най-добрите сортове сирене и вино, предлагал се е и най-пресният хляб.

Впоследствие швейцарското ястие се появява във Франция и Италия, където рецептата е видоизменяна и усъвършенствана многократно. Във Франция получава и името си - „фондю“, което се превежда като „разтопено“.

За класическата рецепта се използва бяло вино, приготвя се от два вида сирена и се добавят чесън и кирш (черешов ликьор).

Гаспачо 

Испанското гаспачо представлява студена супа, приготвена от настъргани зеленчуци, която се сервира през горещия сезон. Супата произхожда от южните провинции на Испания и е измислена от бедните водачи на мулетата.

Супата се е приготвяла в глинен съд . Там са слагали стар хляб, напоен с вода, добавяли черен пипер, чесън, сол и настъргани зеленчуци, които са им се намирали под ръка. След това всички продукти са заливали със зехтин. За да охладят съда, той се е увивал с мокри дрехи и се е оставял на сухо място под палещото слънце. Когато дрехите изсъхнат, супата се смятала за готова.

През 19-ти век, когато в Европа доматите и някои други зеленчуци придобиват популярност, към традиционните продукти за гаспачо започват да добавят домати, краставици, сладки и люти чушки. След време, на празничната трапеза на богатите испанци започва да се сервира и освежаващото селско ястие. Съпругата на Наполеон III е пренесла рецептата на испанската доматена супа във Франция, а по-късно тя става известна в цяла Европа.

Чураско 

Ястието е телешки или говежди шиш в латиноамерикански стил. Измислено е от бразилските пастири. Появило се е преди около 400 години, когато бразилците овладели говедовъдството.

За да си приготвят обилна вечеря по време на дългия престой на открито, постирите използват най-простия и удобен метод - готвене на месо на огън. Изкопавали дупка в земята и там запалвали огън. Отгоре поставяли железни шишове, на които нанизвали големи парчета месо.
Разликата между бразилските шишове и барбекюто е, че месото за чураско не е мариновано, а основната подправка е морската сол, с която парчетата обилно се разтриват преди готвене. С течение на времето печеното на въглища месо се превръща в любима храна за жителите на Латинска Америка, а в Бразилия се смята за основно ястие от националната кухня.

Първоначално основната съставка в чураско е говеждо месо, но по-късно започват да се използват други видове - свинско, агнешко, телешко, пилешко и пуешко.

Гулаш 

Гулашът е национално ястие на Унгария. Колкото и невероятно да звучи, гъстата супа се е появила преди повече от 3000 години. Името на ястието идва от унгарските думи "gui" и "yash", които се превеждат като "овчар" и "месо".

Овчарите първи приготвили това ястие на открито, в големи казани над огън. Пастирите първо изпичали големи парчета говеждо месо с подправки, след което ги изсушавали на слънце и ги вземали със себе си, докато обикаляли далечните пасища.

Когато трябвало да си приготвят вечеря, овчарите поставяли подготвените предварително и изсушени парчета месо в голям котел, добавяли вода и изчаквали да кипне. Благодарение на подправките, използвани при печенето на говеждото месо, бульонът се получавал много ароматен. Супата се приготвяла доста продължително - докато стане гъста. По-късно пастирите започнали да добавят червен пипер и див лук към бульона.

С течение на времето простото ястие започнало все по-често да се появява в градските таверни. Измислени са и различни варианти на рецептата. Традиционното телешко месо може да бъде заменено с пилешко, свинско и агнешко, а към супата могат да бъдат добавяни и различни зеленчуци: боб, моркови, картофи, гъби и домати. Но червеният пипер е задължителна съставка, която придава на гулаша разпознаваем и характерен вкус.

Още от Кулинария
0

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

0

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти

0

С тях ще повишите имунитета си През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и

0

За този много бърз десерт са ви необходими 200 г краве масло, 1,5 ч ч захар, 3 супени лъжици какао, 6-8 супени лъжици червено вино, 5 яйца, една ванилия, един бакпулвер, чаша и половина брашно

0

Всички си пожелаваме 2021-а да е по-добра, по-спокойна и по- успешна. И най-вече да сме здрави. Празниците обаче продължават. В народния календар януари е изпълнен с именни дни и други поводи за

Последни новини
0

Ива Тончева Белтъчините или протеините са макронутриент както въглехидратите и мазнините. Това е важно хранително вещество за организма, съставено от аминокиселини

0

Поради продължителното време с ниски сутрешни температури, за 19 януари, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от първа степен - жълт код

0

ДФ „Земеделие” увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3, съобщиха от фонда. Със Заповед №03-РД/3575#1 от 15 януари 2021 г

0

ДФ „Земеделие“ преведе втория транш, в размер на 14,3 млн. лв. (14 331 452 лв.) на 4101 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда

0

В близките месеци не се очаква сериозно намаление на цените. * Слънчогледът е най-рязко поскъпналата стока през 2020 г. Маслодайният слънчоглед е стоката с най-голям ръст на световните борсови цени и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

През 2021 година отново ще има много супер автомобили, които ще се предлагат на цени над 1 милион евро. Те се водят серийни, защото се произвеждат в повече от един екзепляр, но всичкте возила са в лимитиран тираж. И той обикновено или се изчерпва бързо, или вече е напълно капариран преди даден модел да излезе в производство

570 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо теста 7964, от които 3001 са PCR, а са 4963 с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 7,15% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 212 383

Турците и африканците са “предопределени да бъдат партньори”, казва Реджеп Ердоган Етиопска двойка се бори за дистанционното управление, сменяйки каналите между резултатите от изборите в САЩ по Си Ен Ен, военни репортажи по местната новинарска телевизия и турската сапунка Adi Mutluluk (“Името на щастието”)