Плодове се образуват след 4-5-ата година

Ако допреди няколко години актинидията бе непознато, дори екзотично растение за нашата страна, а плодове се предлагаха само в отделни магазини, това вече не е така.

И у нас в любителските градини се отглеждат растенията, които вече плододават.

И ако първите растения се засаждаха основно в южните райони и по Черноморието, сега се предлагат и сортове, които са много по-студоустойчиви.

Градинарите, които нямат киви в градината, може да го добавят без проблем към овощните видове, които отглеждат.

Кои са акцентите, на които трябва да се обърне внимание:

* Както казахме актинидията може да се отглежда почти в цялата страна, въпреки че като южна култура предпочита по-топлите райони. Затова в зависимост от това, където ще се засажда, трябва да се избере най-подходящият сорт, особено за полупланинските места.

* Важно е растенията да се засадят на място, което е защитено от ветрове.

* За предпочитане е кивито да се отглежда на по-леки почви. Ако са тежки - е препоръчително да се подобрят, например с торф, компост, добре угнил оборски тор. В градината не трябва да има близки подпочвени води.

* Растенията могат да се разполагат на равни или терени с малък наклон.

* За предпочитане е посадъчният материал да е взет от от най-близкия разсадник. При купуване на растенията е препоръчително да се посъветвате относно засаждането и грижите с агроконсултантите в разсадника.

Имайте предвид, че трябва да засадите и женско, и мъжко растение. При повече бройки съотношението е: 5 женски - 1 мъжко.

КАТО АСМА 

Актинидията може да се отглежда като лозата – на редове или асмовидно. Асма с увиснали плодове киви е прекрасна гледка. Освен това осигурява и чудесна сянка в летните месеци. А накрая похапвате вкусни и полезни плодове.

Растенията да се поливат

Ако актинидията се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между растенията и 3-3.5 м вътре в реда. При асмовидно отглеждане, разстоянието е по-малко - 2-2.5 м.

Препоръчително е растенията да се засаждат през пролетта, за да се избегне измръзването през студените месеци. Още преди това е необходимо да се направи подпорната конструкция.

Кивито е изключително влаголюбив овощен вид. За да се отглежда правилно, трябва да му се осигури напояване. При неравномерното разпределение на валежите в нашата страна, не може да се разчита само на дъждовете.

Препоръчително е, дори в любителските градини, да се изгради система за капково напояване, която осигурява пълноценно напояване във всеки един момент, когато растенията имат нужда от вода.
Плододаването на актинидията започва на 4-5-а година.

Прави се зимна и лятна резитба

През първата година растението се реже на две пъпки, като най-добрият леторасъл се привързва, за да се развива, а останалите се премахват или съкращават.

На втората година леторасълът се съкращава с около 1/4, но ако е слаб, пак се реже на две пъпки. Новият прираст се подпомага да стигне горния тел, страничните леторасли се отстраняват.

Формирането на актинидията продължава през цялата вегетация, като плододаването започва на 4-5-а година.

При асмовидно отглеждане резитбата е по-честа (5-6 пъти) през годината, за да се избегне прекомерното сгъстяване и увиването на клоните.

Много важни за формирането и поддържането на актинидията са летните резитби. Прави се филизене през юни-юли, като покаралите леторасли се съкращават на 70-80 см.

ПОЛЕЗНИЯТ ПЛОД

За кивито казват, че е един от най-полезните плодове – истинска витаминозна бомба. Така че през зимният период не пропускайте да похапвате от вкусните и ароматни плодове.