Котките контролират по-добре глада си, ако получат едно обилно ядене дневно, вместо няколко малки порции, съобщи в. "Дейли мейл".

Подобен режим съответства повече на естествения начин на хранене на дивите побратими на домашните любимци.

Авторът на изследването Атоан Вербрюге от университета Гуелф в Канада препоръчва да храним котките си само на закуска. Така ще избегнем непрекъснатото им умилкване за храна и съсредоточения им поглед към кухненския шкаф. Подобен режим би предотвратил и затлъстяване, което може да съкрати живота им, предава БТА.

За малките котенца е добре храната да се разпредели три пъти дневно до шестмесечна възраст, а след това - на две порции до една година.

Учените са работили с осем котки с нормално тегло на възраст от една до четири години. Те са се разхождали свободно из помещенията, имали са на разположение играчки, катерушки и скривалища, за да се имитира домашна среда. Поставени са на два режима. Предлагана им е храна веднъж дневно, от 8,30 ч. за 90 минути, или четири пъти дневно за по 20 минути.

Физическата активност е била по-висока при втория режим, но при първия три ключови хормона, регулиращи апетита, са били по-високи след хранене, което показва, че са били по-сити.

Освен това при едно хранене котките са имали повече аминокиселини в кръвта. Това означава, че са разполагали с повече протеин за изграждане на мускули.

Теглото на котките не се променило при двата режима.

Ветеринарите все пак напомнят, че всяко животно има особености и това, което засища едно, може да не е подходящо за друго.

Общата препоръка на ветеринарите по света е домашните котки да се хранят два пъти дневно.