Вероятно се чудите защо прясно избуялата трева става обект на консумация за вашето четириного, докато сте на разходка. При някои кучета е по-често поведение, при други по-рядко, но дали пашата е породена от необходимост или за тях тревата е лакомство, с което да се поглезят (особено се отнася за живеещите кучета в апартамент)? Повечето ветеринарни лекари не определят тази проява за аномалия. Международни киноложки организации правят изследвания и имат теории, но нищо не може да бъде потвърдено със сигурност.

Хипотезите включват, че кучето може би има нужда да допълни запасите си от съдържащите се в някои сортове трева витамини. Действително в тревата има маса полезни вещества, но стомахът на кучето няма ферменти, които да ги преработват. Затова и соковете, и полезните витамини не се поемат от стомашните стени така, както например става това при гризачите. Затова след такъв „деликатес" в прекомерно количество кучето често повръща или пък излиза непреработен по естествен път.

По този начин, може кучето да се опитва да балансира храненето си при неправилно подбрана дажба от стопанина си – ако се набляга на месо и въглехидрати, а то има нужда от зеленчукови фибри, например. Все пак изследвания доказват, че кучетата ядат трева при различни дажби и типове хранене.
Тревата може би им помага да се справят с глистите, но не само заразените с тях кучета прибягват до „паша".

Смята се, че тревата се използва от кучетата като дразнещо средство за напълно прочистване на стомаха от недоразградени хранителни частици. Това също е недоказана теория, но е възможно зелената трева за кучетата да е като активния въглен за човека.

Според ветеринари има

следното логически обяснение:

Кучетата предпочитат да ядат месо, така че тревата не би трябвало да бъде лакомство за тях. Въпреки това се случва те да я ядат почти на всяка разходка. Те не могат да я храносмилат и затова я изхвърлят почти изцяло или я повръщат веднага или след известно време. Съществува теорията, че кучетата ядат трева, за да компенсират хранителните си дефицити. Този мит обаче е развенчан от факта, че кучетата, които се хранят балансирано, също ядат трева. Въпреки това се смята, че кучетата могат да посегнат към тревата, за да се принудят да повърнат.  Всичко това се дължи на факта, че те може да са преяли. Те не се чувстват много добре и затова искат да се отърват от излишното стомашно съдържание. Те правят това, за да почувстват облекчение възможно най-бързо.

В крайна сметка се оказва, че причината може да се крие в техния инстинкт. Смята се, че кучетата ядат трева главно за удоволствие, защото харесват вкуса и миризмата ѝ.  Освен това се смята, че ако кучетата по време на разходка са особено съсредоточени върху яденето на трева, причината може да са поведенчески проблеми.  Ако забележите, че кучето ви похапва всеки ден трева и често повръща си струва да се консултирате с ветеринарния лекар. Освен това, в името на здравето на вашия домашен любимец, трябва да обръщате особено внимание на това къде кучетата ядат. В градовете проблем могат да бъдат изгорелите газове, а в селските ливади и домашните градини тревата може да е замърсена с химикали. Затова следете какво поглъща вашето четириного и ако трябва вземете мерки. Въпреки че тревата не е естествена храна за кучетата, ако те я ядат от време на време и това не оказва отрицателно въздействие върху здравето им, няма причина за безпокойство. Още повече, ако имате градина знаете кой ще ви помогне в косенето.

Коли (Ласи) яде трева
Коли (Ласи) яде трева
И щом става дума за градини (цветни или зеленчукови), много кучета могат да ядат растенията в тях поради скука. За да избегнете това, извеждайте кучето си на чести разходки, играйте с него, включете физически дейности, като например игри с топка, също така и умствени и обонятелни дейности, така че то да се радва и на когнитивна стимулация. Ако обичате да отглеждате растения в дома си, вероятно знаете, че да държите кучето си далеч от тях може да бъде предизвикателство. Кучетата са склонни да бъдат силно привлечени от всички видове растения и почти всеки път, когато открият такова наблизо, се приближават, за да го подушат. Но в много случаи те могат и да ги оближат или дори да ги изядат - нещо много опасно, тъй като освен че унищожават саксиите и градините ни, това може да предизвика интоксикация в организма им. Някои растителни видове са отровни за кучетата, като предизвикват много неприятни симптоми като уртикария, оток или храносмилателни разстройства. В определени случаи последиците могат да бъдат по-сериозни и дори да застрашат живота на домашния любимец.

Похапването на растения е естествено поведение на кучето, което в повечето случаи се дължи на желанието му да изследва и на любопитството му към миризмата и вкуса им. Въпреки това, ако искате да предпазите растенията си от похапването на вашия космат приятел, е важно да ограничите свободния му достъп до всички саксии, които имате у дома или в градината. Имайте предвид, че макар и да не знаете това, в дома ви може да има някои видове, които са токсични за вашия космат приятел. Алоето, бръшлянът, хортензията, нарцисът, цикламата, цикадите и азалията са само част от опасните за кучетата растения, но списъкът е много по-дълъг. Разберете кои сортове са безопасни за вашия космат приятел и ги приоритизирайте в колекцията си от растения. За да държите кучето далеч от растенията в дома си, можете да монтирате достатъчно висока ограда, ако имате градина, а ако имате саксийни растения, можете да поставите мрежа около тях, за да предотвратите кучето ви да ги яде. Друго решение е да поставите саксиите достатъчно високо, на маса или рафт, така че кучето да не може да ги достигне. Ако растенията са на закрито, затваряйте вратата на стаята, когато домашният ви любимец е без надзор, за да избегнете инциденти.

ФОТООКО  Австралийска овчарка откъснала цвете

Австралийска овчарка откъснала цвете

Снимки от изложение на българско овчарско куче, организирано от община Елин Пелин и Международна асоциация „Българско овчарско куче" (МАБОК).
12-1 Участници, жури и любимците им
12-2 Български овчарски кучета