Инес ЗЛАТАНОВА

Бълхите са малки паразитни насекоми, които се хранят с кръвта на бозайници и птици. Въпреки че съществуват над 2200 вида бълхи, Ctenocephalides felis felis е тази, която най-често засяга котките. Плоските тела и силните им крака улесняват бълхите да скочат върху гостоприемника и да пропълзят през козината, като по пътя се хранят с кръвта на гостоприемника, причинявайки сърбеж и дразнене. Силното заразяване с бълхи и алергичните реакции към тях могат да доведат до опадане на козината и открити рани. Още по-лошо е, че котешките бълхи могат да пренасят болести, които са опасни за котките и хората, включително различни видове тении, бартонела (Bartonella henselae), бактерията причинител на чума (Yersinia pestis), и тази на тиф (Rickettsia spp.).

Бълхите невинаги предизвикват явни признаци, но сърбежът и дразненето се появяват, когато котката е алергична или чувствителна към слюнката на бълхата. Често срещаните признаци включват сърбеж, зачервени ухапвания или струпеи, загуба на козина, мръсотия от бълхи (екскременти, които изглеждат като черни петна) по кожата, козината или постелята, кожни инфекции и др. Ако забележите, че котката ви се чеше, и не сте сигурни дали причината е бълха, можете да използвате пръстите си или гребен, за да потърсите мръсотия от бълхи в козината на котката, особено около главата, шията и основата на опашката. Ако не видите бълхи или мръсотия, това не означава непременно, че котката ви е без паразити. Някои котки поглъщат бълхи и мръсотия, докато се грижат за козината си, което затруднява откриването на признаците на заразяване. В допълнение към дразненето от бълхите, котките

могат да се заразят с болести или

да получат анемия от загуба на кръв

Котките, които живеят навън се сблъскват с бълхите в естествената среда и тъй като са естествени гостоприемници на тези паразити, те ги събират, без дори да знаят това. Котките, живеещи на закрито, могат да привлекат бълхи, които са попаднали в дома от кучета или хора. Някои фактори могат да увеличат вероятността котката да привлече бълхи, включително влажността и високата растителност, килимите и постелките у дома, животновъдни обекти наблизо и т.н.

Бълхите се диагностицират лесно на пръв поглед. Ако котката има много малък брой, упоритият стопанин или ветеринар все пак ще успее да открие следи от тяхното съществуване някъде по тялото на котката. Първо, опитайте се да премахнете колкото се може повече бълхи от котката си, като разчешете козината с гребен. Депонирайте бълхите в сапунена вода или разреден разтвор на белина, за да не избягат обратно в околната среда. Къпането също може да помогне. След като повечето бълхи изчезнат, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да определите най-добрия и безопасен продукт за борба с бълхите за вашата котка. На пазара се предлагат няколко продукта за перорален и локален контрол на бълхите и редовно излизат нови. Заразяването с бълхи може да бъде предизвикателство за справяне, тъй като пълното им унищожаване изисква многостранен подход. Всички домашни любимци трябва да бъдат третирани с ефективен продукт за борба с бълхите. Домашната среда също трябва да се третира за бълхи. Може да отнеме няколко месеца (както на котката, така и в дома), за да се отървете от заразата с бълхи. Прекъсването на лечението твърде рано вероятно ще доведе до бързото повторно появяване. Като част от процеса на лечение

трябва да отстраните бълхите

и техните яйца от дома си,

за да предотвратите повторно заразяване. За да направите това ефективно, трябва да изперете старателно цялата постеля в гореща вода, ако е възможно. Докато леглата са без покрития, почистете с прахосмукачка матрака, особено по ръбовете, където могат да се заселят яйца и бълхите обичат да престояват. Почистете килимите с пара, за да унищожите всички останали яйца. В повечето случаи не е необходимо да правите химическо третиране в дома, но вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча най-добрите продукти, ако желаете да ги използвате.

След като проблемът с бълхите бъде овладян, котките обикновено се възстановяват добре, тъй като сърбежът им отшумява, раните заздравяват и козината израства отново.

Ако котката е страдала от дългогодишен или особено тежък случай на бълхи, тя може да е анемична или да носи болест, пренасяна от тях, която също изисква лечение, за да се постигне пълно възстановяване.