Инес ЗЛАТАНОВА

Малко хора могат да си обяснят какво точно са изложбите на кучета от различни породи, а дори хора, които са ходили няколко пъти изпитват затруднения с осмислянето на различните титли и акроними в кинологията. В следващите редове ще разберете основните неща за протичането на тези мероприятия.

Киноложка изложба за титла C.A.C.I.B се проведе в началото на април на Международния панаир в Пловдив, под егидата на Българска национална федерация по кинология, официален представител на страната в най-голямата и най-стара киноложка организация в света – FCI. Тази година проявата регистрира рекорден брой кучета – близо 800 от 87 породи, от 17 различни държави. Зам.-кметът по екология и здравеопазване на Пловдив Иван Стоянов откри събитието и заяви, че е впечатлен от мащаба на изложбата.

„Кучетата ни дават любов, а ние я предаваме на останалия свят", бяха думите му при официалното откриване. „Тази изложба е изключително интересна и пъстра. Виждам състезание от висок ранг", отбеляза директорът на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Председателят на българската федерация по кинология Георги Христозов също приветства участниците и пожела успех. По думите му за първи път групата на ловните кучета е толкова многобройна. Следва тази на пуделите и териерите от всички размери.

В първия от двата изложбени дни международното жури оцени 380 четириноги, след което се проведе специализирана изложба на българско гонче. След приключване на CACIB в ринговете е имало преглед на мъжки кучета-разплодници от породата дратхаар. На втория ден съдиите от Португалия, Румъния и Хърватска – Руи Оливейра, Петру Мунтеан и Никола Смолич, оцениха още 330 участника в 10 категории.

Киноложките изложби са конкурс за красота за кучета. Там се оценява структурата, козината (външност), общото състояние, характера и движенията, като идеята е кучето, което е най-близко с това, описано в стандарта на породата, да бъде оценено най-високо. По този начин се запазват характеристиките на дадените породи – най-високо оценяваните кучета се развъждат най-често и така породата остава с подобен вид (винаги има леки изменения) в продължение на десетки, ако не и стотици години. Запазването на породата такава, каквато е описана в стандарта, е важна част от развъждането, като разбира се здравето винаги е на първо място. В изложбите могат да участват всички кучета от 3 месеца до неограничена горна възрастова граница. Единственото условие е да имат родословие, признато от БРФК, FCI или техен партньор. При отсъждането на всяка една порода кучетата се делят на мъжки и женски, като всеки пол е разделен на класове, в зависимост от възрастта и титлите им. Видовете киноложки изложби включват:

1. Интернационални/международни 

Изложба за всички породи кучета, на която се присъжда титлата CACIB (от френски „Удостоверение за годност за международен шампион по красота") на F.C.I., с възможност кучето да стане интернационален шампион по красота.

2. Национални 

Отново същото, само че на тях може да се присъди само титла CAC (от френски за „Удостоверение за годност за шампион"), с възможност кучето да стане национален шампион на държавата, в която получава титлата.

3. Специализирани 

Това са изложби, организирани от клубове за развъждане, като на тях се присъжда титлата CACS. Тези изложби може да бъдат само за една порода, но също така може и да са за няколко от подобен тип – примерно специализирана за Германско овчарско куче или специализирана за овчарски кучета от няколко породи, включително български. Това са най-важните изложби, които трябва да посетите, защото са съобразени с вашата порода, съдията е специалист (най-често и развъдчик) на тази порода и на всяко куче се обръща специално внимание.

4. Световно и европейски киноложко издание

Тези изложби са едни от най-посещаваните с около 20 000 записвани кучета. На тях се получават титли Световен и Европейски шампион и са едни от най-реномираните и важни за собствениците на изложбени кучета.

Киноложките изложби от най-високо ниво са тези с присъждането на CAC и/или CACIB. И на двата вида могат и участват кучета и съдии не само от България, но и от чужбина. На CAC изложбите това колко точно САС-а и как се присъждат се решава от националните правилници на всяка една национална киноложка организация и поради това има различия между отделните страни. У нас САС се присъжда на най-доброто мъжко и на най-доброто женско куче, получили задължително оценка отличен в класовете междинен, работен, открит и шампионски. Така теоретично при максимален брой кучета на една САС изложба могат да се присъдят 8 САС титли - по 2 (за мъжко и женско във всеки от 4-те класа). R.CAC или резервен САС се присъжда на кучетата, класирани на второ място, с оценка отличен, във всеки един от класовете междинен, открит, работен и шампиони. Кандидатурите САС се проверяват и потвърждават от националните киноложки организации след изложбите. С тези кандидатури САС се кандидатства пред БРФК за присъждане на кучето на титлата „Национален шампион на България".

Почти по същия начин седят нещата и при CACIB изложбите, само че при тях правилата на FCI важат за всички страни и са задължителни. Кандидатурите се присъждат от съдията на изложбата, изпращат се заедно с отчета за изложбата от националната организация до FCI, и от там като потвърждение се получават т.нар. CACIB картички. С 4 CACIB получени в поне 3 страни, едната от които трябва да е страната, където кучето е регистрирано (България в нашия случай) или страната-патрон на породата (например Германия за шнауцерите или Русия за борзоите), при поне 3 различни съдии за период между първата и последната изложба повече от година и един ден се става Международен шампион по красота (Int.Ch.). Това е най-високото звание за едно куче, което се вписва в родословието му пред името, с тази титла се записва в каталозите и така се записва и в родословията на кученцата от него.

Френски булдог с титла CACS

Снимки: IFP / Международен панаир Пловдив
Френски булдог с титла CACS Снимки: IFP / Международен панаир Пловдив