Трябва да знаете, че действието на продуктите за растителна защита продължава известно време и след употребата им, през което постепенно активното им вещество се разпада. Това време е т. нар. карантинен срок. Той е отразен в етикета на всяка опаковка или в съпровождащата го инструкция за работа с него.

Къде се греши?

Някои любители смятат, че карантинният срок е срокът на действие на препарата върху съответния вредител. Погрешно!
Това е времето, през което не трябва да се консумират пръсканите с препарата растителни продукти.
И то трябва строго да се спазва, защото дори когато не се забелязва пряко отравяне, попадналите в организма вещества причиняват вреда

Карантинен срок

Отделните препарати имат различен карантинен срок - от няколко дни до месец, а и повече. При избора им градинарите следва да се съобразяват с него и да предпочитат онези препарати, които имат по-дълъг карантинен срок в началото на вегетацията на растенията и по-къс с наближаването на беритбата.

Важно!

Когато се налага употребата на химически препарати по време на беритбения период, най-напред се прибират узрелите плодове, пръска се и едва след изтичането на карантинния срок се бере отново. Зеленчуците може да се откъснат и преди това, но не трябва да се консумират.

БИОЗАЩИТА

С доматен разтвор може да третирате растенията в зеленчуковите лехи срещу кръстоцветните бълхи, гъсениците на зелевата пеперуда, молците, акарите и листните въшки.
За целта наберете 4 килограма листа и леторасли от домати и ги залейте с 10 литра вода. Варете ги 10 минути на слаб огън и след това прецедете разтвора. Преди да напръскате растенията, разредете отварата с вода в съотношение 1:3.