Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см.

Целта при него е почвените пластове сериозно да се обърнат – при тази обработка горният богат на хранителни вещества пласт се премества отдолу, а подпочвата се изнася на повърхността.
По този начин се подобрява аерацията на голяма дълбочина, за да се даде възможност там да се развие по-мощната коренова система на лозите.

Създават се и условия за увеличаване на влагоемността, порьозността, органичното вещество и на нитратите. Голяма част от плевелните семена се заорават и попадат на голяма дълбочина, където вече не могат да поникнат.

На риголваните площи лозите растат по-силно през първите две години, което е важно за техния старт, а и встъпват по-рано в плододаване в сравнение с тези, които са засадени на нериголвани площи.

Сроковете

При есенно засаждане на лозите риголването трябва да се извършва до края на месец август, а за пролетно засаждане - до края на октомври.
При малки площи, стопаните предприемат ръчно риголване. Как се прави то?

За целта по късата страна на парцела се изкопава ров с широчина 1 метър и дълбочина 60-70 см. Почвата се изхвърля от външната страна на рова извън парцела. След това успоредно на изкопания ров се изкопава следващ с ширина 1 метър. Горният почвен слой на втората ивица се изхвърля на дъното на първия ров и върху него се насипва подпочвата. По такъв начин се обработва всяка следваща ивица. За последния ров се докарва почвата, изкопана от първия ров.