Намалява производствота в Европа

Резултатът от търга на египетския GASC показа конкурентоспособността на произхода на черноморската пшеница по това време на годината, което не беше изненада за пазара.

Цените на вчерашния търг обаче са се увеличили, в сравнение с резултатите от предходната седмица. Въпреки това Египет закупи по-голям обем пшеница, отколкото на предишния търг - 470 000 тона, от които 350 000 тона с руски произход и 120 000 тона от Украйна.

Цените на FOB бяха над $ 215 / т. Падането на цените на превозите частично компенсира повишаването на цените на пшеницата, довеждайки цените на CIF в Египет до $ 228-229 / т.

Този резултат задълбочи и без това значителния спред на цените между европейския и черноморския произход, на фона на укрепването на еврото.

Перспективите за спад в експортното предлагане на фона на намаляващото производство във Франция и Европа означава, че цените трябва да се коригират, особено на вътрешния пазар.

Въпреки спада на цените на пазара на деривати, операторите отбелязват различна ситуация на физическия пазар. На Euronext цените на пшеницата се върнаха до най-ниското си ниво от началото на юли и тестват краткосрочните нива на подкрепа.

Падащото производство в Европа подкрепя цените на маслодайните семена. Трябва да се отбележи, че договорът за рапица с изтичане през август 2020 г. на Euronext, който показва силни дневни колебания от началото на седмицата, изтича този уикенд. Корекцията в цените на палмовото масло в Малайзия от началото на седмицата изглежда оказва слабо влияние върху европейския пазар.

Спад на агроцените в Чикаго

Цените на всички агростоки показаха намаление вчера в Чикаго след публикуването на рейтинга за състоянието на културите от новата реколта.

Подобрените условия за царевицата и соята влияят на пазара. Така цените на царевицата за реколта 2020 г. се върнаха към своите най-ниски нива от началото на юли. Договорът от декември 2020 г. сега се опитва да се стабилизира на над $ 3,30 / буш.

Тенденция за намаляване се наблюдава и в динамиката на договорите за соята. Спадът при соевото масло и цените на соевото брашно доведе до цени на соята под $ 9 / бушел.

Напредъкът на прибирането на реколтата от пролетна пшеница може да осигури известна подкрепа на пазара. Цените са над нивата на подкрепа на фона на първите показатели за добивите, които са по-ниски от миналата година.

Добра цена за черноморското зърно

Вчера, след резултатите от седмия търг за закупуване на пшеница през новия сезон, египетският GASC закупи 470 000 тона пшеница, което е най-големият обем на договор за 2020/21 MГ.
Средната цена беше 228,5 долара / тон - с 2,5 долара / т по-висока от предишния търг. Тази цена е и нов връх за Египет от пускането на търговете през новия сезон.

За отбелязване е , че румънският и френският произход не се предлагат, поради липса на конкурентоспособност.