Сенегалските износители на манго се подготвят за началото на сезона в края на април. Според Басиру Ба, генерален мениджър на Sunu Mango, "условията за сенегалската кампания за манго са се подобрили тази година, особено по отношение на ситуацията със сигурността в страната, скъсвайки с трудностите от последните два сезона."

„Очакваме по-ранен старт на сезона от обикновено, поради по-топъл климат. Подготвяме се както технически, така и на търговско ниво, като сключваме първите договори от кампанията, " казва Басиру Ба.

Сенегалската манго индустрия трябваше да се бори с редица проблеми през последните сезони: метеорологичните условия, които оказват влияние върху обемите и качеството, и политическото напрежение, прекъсващо веригата за доставки. Басиру Ба е уверен в успешна кампания тази година.

Що се отнася до опасенията за качеството, Басиру казва, че не ги споделя. Той дори вижда подобрение в производствените условия тази година на национално ниво. „Сенегалското манго е сред най-ценените в света, благодарение на своя вкус, цвят и консистенция на фибри. В сравнение с органичното и конвенционалното манго от други страни в региона и дори в Латинска Америка, те просто не са същите," допълва Басиру Ба.

Първоначалното търсене, преди началото на кампанията, идва по-специално от Испания, казва Басиру. „Част от нашите програми са запазени за канадския пазар, който доставяме редовно. В момента получаваме заявки от испански вносители в тази предварителна кампания сцена."

Що се отнася до цените, няма да има голяма промяна от миналия сезон, заключава Басиру, „В Sunu Mango ще приложим леко увеличение от 1%, за да отговорим на нарастването на разходите за аксесоари, като например опаковка".