Такива са прогнозите на Университета по ветеринарна медицина във Виена

Защо за ветеринарните лекари в Германия бъдещето на бранша е мрачно?

Жени Владинова

Кристиан Дюрнбергер от Изследователския институт Месерли към Университета по ветеринарна медицина във Виена прави проучване как германските ветеринарни лекари виждат бъдещето на своята професия в областта на животновъдството в Германия. Общо 123 ветеринарни лекари са споделили мнението си.

Резултатите показват, че повечето от тях са доволни от избора на професия. Причините за това са в многообразието на самата работа. Ветеринарните лекари харесват контакта с фермерите, обичат работата си с животните и, разбира се, възможността да им помогнат. Привлича ги икономическата сигурност, която генерират с работата си във фермите. Според тях приносът им е от първотепенна важност за производството на качествена и безопасна храна.

Но дори и тези ветеринарни лекари, които са доволни от работата си, дават мрачни прогнози за бъдещето на животновъдството. От направените проучвания в някои ферми ветеринарните лекари застъпват тезата, че

вече върви процес

на упадък

в животновъдните стопанства, твърди изследователят.

Според него ветеринарните лекари виждат и се тревожат от отношението на другите към работата им. Според тях има висок риск ветеринарният контрол и лечение да стане преустановен модел на работа. Нещо, което вече "не се иска" в Германия и което в крайна сметка може да изчезне изцяло като практика.

Оценката на ветеринарните лекари за работата им буди тревога - защото пренебрегването само на профилактиката застрашава сектора. А най-тревожният сигнал е, че обществото не реагира.

Разбира се, има и застъпници за ползата от тяхната работа, която се оценява с високата степен на одобрение. Част от фермерите дори сравняват отговорността на ветеринарния лекар с тази на войник на бойното поле. Те вършат изключително професионално работата си, понякога като рискуват здравето си, но остават незабелязани от обществото. И за съжаление стават популярни само и единствено, когато, за да запазят здравето на животните, птиците и хората, унищожават цели ферми при тежки огнища на опасни заболявания. А те напоследък са твърде много и чести. И, защото ветеринарите имат чувство за хумор, казват, че по-популярни са като заличители, а не като лечители.

Позицията на

ветеринарните лекари:

За да добиете представа за "мрачното настроение" на германските ветеринарни лекари, ето няколко цитата от изследването:

* Натискът от политиката и някои кръгове на обществото върху селското стопанство и по този начин върху ветеринарните лекари ще се засили в бъдеще. Връзката вече се характеризира с недоверие, но лошото е, че потъва в безмълвие.

* Въпреки че се търсят животновъди, производството на животни вече "не се иска" в Германия и неизбежно ще бъде преместено в чужбина. Земеделието тук също ще умре заради сушата.

* Това е прекрасна работа, но социалните стремежи, престиж, промени в животновъдството, прекомерната бюрокрация водят до състояние на постоянно безсилие за целия сектор.

* Поради повишаващите се обществени изисквания към селското стопанство, то ще изчезне до голяма степен от страните от Централна Европа през следващите 25 години. Все по-силно се изразява обобщеното обвинение, че въпреки примамката от субсидии към по-младите хора, намалява броят на животновъдите. Факт е, че броят на фермите постепенно се свива, а някои буквално изчезват, умират.

Животновъдството

в момента е на кръстопът!

Много е трудно, почти невъзможно е да бъде конкурентоспособно. Нито да произвежда устойчиво на местния, нито на световния пазар. Тази насока обаче не се подкрепя политически. И затова на животновъдството в Германия му остава малко време - да играе много малка роля в дългосрочен план.

Ветеринарите изискват повече бизнес знания. Изследването на Кристиан Дюрнбергер предоставя информация за това как ветеринарните лекари биха могли да подобрят своето образование и обучение. Изискват се повече бизнес знания и трансфер на знания, свързани с управлението на фермите.

Това означава, че ветеринарните лекари искат да бъдат предприемачи и здравни мениджъри, които имат поглед върху голямата картина в сектора. И тъй като не всичко, което е от решаващо значение в тази професионална област, може да се преподава в университета, участниците в проучването изискват повече практическа подготовка.

"Стопаните нямат пари"

казват ветеринарите. Затова те призовават за промяна в системата:

По отношение на животновъдството те искат повече финансови възможности за бранша. Стопаните просто нямат пари. Често се налага да се подходи към проблема на животните по различен начин, но сте възпрепятствани да го направите - поради особено ниските финансови ресурси на фермерите, твърдят лекарите.

Ветеринарите също призовават за промяна в обществено-политическия дебат за животновъдството. Според тях има малко социални познания за реалностите в животновъдството и контактът производители/преработватели на храни все повече се губи през последните години. Освен това социалният дебат се формира не от професионалисти в браншовете, а от други участници - мощни бизнесгрупи или политици.

Участниците в проучването напомнят:

Превишена е границата на

производителност на животните!

Затова спешно е необходимо фундаментално преосмисляне на работата в бранша. Развъждането взима размери, които не генерират ползи, а загуби. Тази постоянна оптимизация в производството във фермите се възприема от някои ветеринарни лекари като задънена улица.