Млечната треска (хипокалцемия) е метаболитно нарушение, при което нивата на калций в кръвта на кравата спадат. Обикновено това се наблюдава в рамките на 24 часа след отелването. Тъй като сезонът на отелване наближава или вече е започнал в редица говедовъдни ферми, рискът от млечна треска и други метаболитни проблеми се увеличава.
Вероятно е много от по-младите крави и юници да се отелят първи, поради програмите за синхронизация и/или способността на по-младите крави и юници да бъдат във форма за разплод. Като цяло, по-младите крави и юници не са изложени на риск, когато става въпрос за метаболитни проблеми, за разлика от по-възрастните крави и късно отелващите се крави.
Най-общо казано, много възрастни крави се нуждаят от повече време,
за да се отелят отново, в сравнение с по-младите и по-плодовити крави в стадото. Тези крави са изложени на висок риск от млечна треска и в някои случаи развиват твърде висока кондиция поради по-дълъг сухостоен период.
Много фермери са запознати с последиците от това да имат крава с клинична млечна треска, но субклиничната млечна треска също може да причини намалена лактация. Това може да доведе до бавно или лениво отелване при кравата, задържане на изпражненията и маточни инфекции поради нарушени маточни контракции.
Кравата може да има лоша мускулна функция, което причинява намалена подвижност на търбуха и до потиснат апетит и по-нисък прием на сухо вещество, следователно отрицателен енергиен баланс. Следващ ефект ще бъде намаленият добив на мляко и повишение на риска от поява на метаболитни нарушения като кетоза или изместен сирищник.
Всяка форма на млечна треска представлява входна врата за други заболявания и проблеми през цялата лактация, тъй като високата честота на мастит през първия месец след отелването може да е свързана с лошо управление на преходните крави.
Кравите, които са близо до отелване,
не трябва да приемат големи количества калций с храната,
за да се предотврати появата на млечна треска. При нисък прием на калций животното мобилизира своите запаси в костите. Тъй като прясната трева е много богата на калций, приемът при сухостойни крави трябва да бъде ограничен през седмиците преди отелване.
Изключително важно е сухостойните крави да получават правилното количество минерали, което трябва да бъде около 100-120 г/крава всеки ден, особено през преходния период в рамките на три седмици преди и след отелване. Целите трябва да бъдат 22% магнезий, високи нива на витамин D от поне 14 000 единици, но по-възрастните крави се нуждаят от още по-високи нива на витамин D, за да не развият млечна треска.
Здравословните проблеми, причинени
от недостатъчен прием на минерални добавки,
включват клинична и субклинична млечна треска; кетоза; задържане на храна; нисък прием на сухо вещество; изместен сирищник; и/или проблеми с плодовитостта. За да се гарантира, че всяка крава получава адекватен прием на минерали всеки ден, е необходимо да добавяте по 60 г/крава минерали към храната ѝ два пъти дневно. Необходимо е да се уверите, че всички крави имат достъп до минерали и това е от решаващо значение, когато пространството за хранене е ограничаващ фактор.
Микроелементи като мед, селен, цинк и други трябва да се дават поне шест седмици преди отелването, за да се постигнат адекватни нива по време на отелване. Отглеждането на прясно отелени крави на закрито и отделени от дойното стадо в продължение на три до четири дни, докато приключи периодът на производство на коластра, е полезно, за да им се позволи да получат допълнително хранене и грижи.
На по-късно отелващите се крави трябва да се дават до 10-11 кг сухо вещество през ноември, за да се поддържа телесна кондиция под 3,5. Ако вече са свръхкондиционирани, това може да е трудно за коригиране и трябва да се управлява и наблюдава в момента на отелване.
Прекомерно кондиционираните крави трябва да бъдат отделени, а храната им да бъде ограничена и да се хранят предимно с диета, богата на фибри, за да се контролира състоянието им. Обичайно силажът трябва да се тества, но това е необходимо особено, ако е имало анамнеза за здравословни проблеми, като например млечна треска при отелване, тъй като тестването на минералното съдържание на силажа може да помогне за отстраняване на всички потенциални рискове.
Тестването на силажа за зимните млечни стада е от основно значение с цел гарантиране, че кравите получават достатъчно храна чрез силаж и че се дава подходящо количество брашно, за да се преодолее разликата в храненето. Това ще гарантира, че кравите са правилно хранени, за да се подпомогне производството, но не бива да бъдат прехранвани, тъй като това оскъпява твърде много дейността на фермата.
Силажът с високо съдържание на калий (K) често може да бъде причина за проблема. Ето защо фермерът трябва да се стреми към силаж с ниско съдържание на калий - по-малко от 2,2%, четири седмици преди отелване, в допълнение на приема на витамин D.
Коментари