При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте

Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени, за които влажните условия и капките вода са предпоставка.

Какво да имате наум

Ако веднъж сте направили филизене на растенията, сигурно то няма да се окаже достатъчно. Защото при влажната обстановка, каквато е сегашната, непрекъснато и бързо израстват нови филизи, което налага редовното им отстраняване.

Особено важно е да не се допусне развитието на филизи по стъблата на младите лози, на които ще трябва тепърва да придадете някоя от стъблените формировки.

Внимание!

Не допускайте да има филизи по стъблата и по кордоните на вече формираните лози, а те сигурно ще са налице, защото сега лозите са във фазата на буен растеж.

Втората операция

която не е никак маловажна, е привързването на леторастите. И тя трябва да се прави по-често в сегашния период, когато влагата е налегнала сериозно растенията.

Прикрепете ги много добре към телените конструкции, защото настоящият месец юни в повечето райони на страната се характеризира и с по-силни ветрове.

Важно е!

Не бива да се допуска полягането на леторасти по земята, това предвещава повече заразявания с опасната мана, а и отчупването им ще става по-лесно. По-късно и пръскането ще бъде силно затруднено.

При лозите в двора

Там преобладават десертните сортове, за които стопаните трябва да взимат мерки срещу евентуално изресяване.

Колтучене в сектора на ресите се налага с цел по-добро опрашване при сортове с по-едри листа.

Градушките са често явление през юни, което тази година се потвърждаава.

Затова имайте пълна готовност за пръскане с медни препарати или бордолезов разтвор.

При по-големи поражения не се страхувайте, че трябва да се предприеме и специална резитба за случая. Разбира се, че няма да оставите растенията с изпочупени леторасти, реси и зелени части.