Фуражни стратегии в птицефермата намаляват риска от заболяването, водещо до моментална загуба на печалба

Синдромът на внезапната смърт се наблюдава в много държави, където другите икономически важни заболявания при домашните птици вече са под контрол. В промишленото птицевъдство се прилагат редица фуражни стратегии, които намаляват риска от това заболяване, казва Салах Есмаил в сайта poultryworld.net.

Заболяването синдром на внезапната смърт е разпространено при пилета-бройлери от всички възрасти

Поразените птици неочаквано подскачат във въздуха, изкрещяват, получават гърч, след това се търкалят по земята и умират. Смъртността от синдрома на внезапната смърт при бройлерите е от 0,5% до 9,62%. От икономическа гледна точка това заболяване е основна причина за моментална загуба на печалба.

Статистиката сочи, че например в САЩ предотвратяването на този синдром в птицефермите ще доведе до прогнозна икономия в размер на 130-265 млн. долара. Затова контролирането на това заболяване е много важно.

Фуражни компоненти: царевица

По-висока честота на синдрома на внезапната смърт се наблюдава при пилета-бройлери, които са хранени с дажби от пшенично-соево брашно, отколкото при получавалите дажби на базата на царевично-соево брашно.

Възможно е увеличеното количество биотин, осигурявано от царевицата, в сравнение с количеството, осигурявано от пшеницата (0,108 мг/кг за царевицата и 0,043 мг/кг - за пшеницата) да е спомогнало за намаляване на смъртността, регистрирана при царевичната дажба.

Наблюдава се също така значително увеличение на млечната киселина, когато дажба с високо съдържание на протеини, съдържаща излишък от сяра, се изхранва на птиците в комбинация с повечето зърнени фуражи. С дажбите на основата на царевица обаче проблемът е по-малко тежък поради по-ниските нива на млечна киселина. Проучване, проведено върху 51 стада бройлери в Канада, показва, че честотата на синдрома е по-голяма при стада, хранени с фураж, осигурен от фуражна компания, която използва в производството по-малко царевица и повече други видове зърнени фуражи.

Повече протеин

По-ниска честота на синдрома на внезапна смърт е регистрирана при пилета бройлери на 29-56-дневна възраст, хранени с дажби с 24% протеин в сравнение с птици, получавали дажби с 19% протеин.

Липиди

Установено е, че птици, получавали като добавка ненаситени мазнини, например слънчогледово олио, са по-малко застрашени от синдрома в сравнение с птиците, получавали наситени мазнини - лой или мас. Равнищата на линолова и арахидонова киселина са по-ниски, когато се използва слънчогледово олио, и се увеличават, когато като добавка се влага лой или мас. Тези киселини действат като прекурсори на простагландини (PGs), семейство на липидноподобни съединения, получени от полиненаситени мастни киселини. По-високо ниво на PG може да бъде включено в развитието на синдрома на внезапната смърт при бройлерите, тъй като предизвиква последователен патологичен процес, който причинява хипоксия, засилва дихателния дистрес и води до заболяването.

Минералите: количеството им - под контрол

Използвайки дажби, съдържащи по-ниски равнища на калций, фосфор, калий и магнезий, честотата на синдрома на внезапната смърт в птицефермата е успешно намалена и затова трябва да се взема под внимание количеството на тези елементи във фуражите за бройлери. Това е особено важно, когато дажбата съдържа високи нива на наситени мастни киселини. При такива дажби в храносмилателния тракт се образува неразтворим "сапун", който намалява задържането на тези минерали. Тази реакция може да повлияе на нервната система и от своя страна да създаде необходимите условия за възникване на синдрома.

Добавяме витамини след предварителен анализ на фуража

Специалисти предполагат, че витамин К, който е антихеморагичен (за профилактика на кръвоизливи), може да е потенциално средство за профилактика, доколкото при бройлерите със синдром на внезапна смърт се наблюдава масивен кръвоизлив в бъбреците и кръвни съсиреци.

В изследване на 3 различни равнища на витамин К (1, 5 и 10 мг/кг) , добавян в дажбите на пилета бройлери, са регистрирани по-малко случаи на синдром на внезапната смърт при пилета с дажби, съдържащи 10 мг/кг витамин К.

Честотата на възникване на синдрома намалява за сметка на включването в дажбата на допълнителни витамини. Добре действа добавянето на 33 мг/кг биотин в дажбата.

Но витаминните добавки трябва да се влагат разумно. Установено е, че с прекалените количества на витамините A, D, E, C и на ниацин (или витамин В3) са свързани различни метаболитни поражения и това се отразява отрицателно на сърдечната дейност, което води до повишен риск от сърдечна недостатъчност и от синдром на внезапна смърт при бройлерите.

Това най-често се случва, когато изброените витамини се добавят във фуража без предварителен анализ - дали вече ги има там, или не. Това е случаят, когато повече не означава по-добро.

Обработка на фуража

Гранулираният фураж широко се използва при производството на бройлери и има много предимства.

Гранулираната форма намалява обема, минимизира фуражните отпадъци, по време на производството се унищожават токсините и добре се усвоява от птиците, тъй като е по-лесно смилаема.

Но гранулите увеличават скоростта на растеж на бройлерите и успоредно с това честотата на възникване на синдрома на внезапната смърт. 

Смъртността от синдрома на внезапната смърт при бройлерите в промишленото птицевъдство е от 0,5% до 9,62%
Снимка: Facebook
Смъртността от синдрома на внезапната смърт при бройлерите в промишленото птицевъдство е от 0,5% до 9,62% Снимка: Facebook
Изхранването на дажби, съдържащи по-ниски равнища на калций, фосфор, калий и магнезий, намалява случаите на синдром на внезапната смърт, затова трябва да се взема под внимание количеството на тези елементи във фуражите за бройлери
Снимка: YouTube
Изхранването на дажби, съдържащи по-ниски равнища на калций, фосфор, калий и магнезий, намалява случаите на синдром на внезапната смърт, затова трябва да се взема под внимание количеството на тези елементи във фуражите за бройлери Снимка: YouTube