Когато пренасяте разсада от къщи до вилата, поставете растенията в касетки или кашони, за да не се разместят и счупят стъблата им.

Препоръчително е веднага да засадите растенията.

По възможност е добре разсаждането да стане в облачен и по-хладен ден.

Задължително полейте след засаждането.

Нормално е на новото място растенията да се нуждаят от време за адаптация. Докато премине периодът на приспособяване е препоръчително в много слънчеви дни, те да се засенчват.

В лехата да са с еднаква големина

Засаждането на растенията на постоянно място е от голямо значение, тъй като от това зависи как ще се прихванат и продължат да се развиват.

Когато сте отгледали изравнени растения е лесно да ги засадите. Просто изкопавате посадъчните ямки и следвате стъпките.

Много често обаче разсадът е неизравнен и едни растения са по-малки, а други - по-големи. В този случай растенията трябва да се сортират.

Важно е в една леха да се засаждат еднакви по големина растения.

Ако има разсади, които още не за готови за засаждане, поизчакайте и не ги разсаждайте още.

Някои тънкости при засаждането

Препоръчва се засаждането на разсадите да стане малко по-дълбоко отколкото те са били в лехите или съдовете.

Когато сте отгледали разсада в самостоятелни съдове, извадете ги заедно с почвата. Поставете ги в ямката и уплътнете с почва.

Когато сте засели растенията в специални торопочвени кубчета, постъпете по същия начин.

Ако сте правили разсада в градината, ще трябва да извадите внимателно растенията от почвата. В този случай около коренчетата им няма пръст и трябва да внимавате повече. За засаждане използвайте шило, с което да правите отвори в почвата. Поставете стръкчетата с лек наклон и притъпчете почвата около растенията.

Важно!

Ако разсадът е прераснал, задължително го засадете по-дълбоко.

ПОСЛЕДНИ СРОКОВЕ

Засяването на зеления фасул като първа култура трябва да приключи докъм 20 май. Така че градинарите, които не са го направили, да побързат.

В специализираните магазини се предлагат разнообразни сортове зелен фасул - високи или ниски, както и с различен цвят и форма на чушките.

Първоначално растенията се поливат с престояла вода

Докато почвата се затопли и те се прихванат

Студената вода, течаща от водопровода или водата от кладенеца, не е подходяща за все още младите растения в градината. Ако използвате такава вода, ще стресирате растенията, вследствие на което те могат да забавят растежа и развитието си, а по-чувствителните - може даже да загинат.

Ето защо съветваме градинарите, сега през пролетта да поливат растенията в градината с престояла вода.

За целта си подсигурете по-големи съдове - бидони, каци, варели, туби и бутилки. Наливайте в тях вода и след като престои известно време, може да я използвате за поливане.

Много практично е под водосточната тръба да поставите бидон, в който да събирате дъждовната вода.