Момковата е горски обитател

Цветчетата са дребни и прикрити под листата

Момковата сълза - Polygonatum multiflorum, е многогодишно цъфтящо растение с типично горско излъчване. Среща се често у нас и като цяло в Европа на надморска височина до 1000 метра. Корените са удебелени, месести ризоми с "белези". Има легенда, че те са поставени от цар Соломон. В друга пък се твърди, че всеки белег отговаря за година от живота на растението.

Всяко стъбло оформя полуарка, а на всеки възел са разположени по две успоредни листа. Под тях - по две цветчета. Цъфтежът започва късно през пролетта, но често бива незабелязан от хората. Пчелите обаче не го пропускат. На мястото на цветовете се оформят атрактивни тъмни плодчета.

През есента листата пожълтяват и отмират, за да се събудят отново през следващата пролет.

Предпочита сянка и богата почва

Добър съсед е за хости и папрати

Момковата сълза е отличен избор за сенчести градини. Чудесен съсед е за растения с подобни предпочитания- хости, папрати, роджърсия, астилбе, импатиенси, зимзелен, брунери и т.н. Може да се отглежда и в контейнер.

Развива се добре в богата, влажна и добре дренирана почва. Не е агресивна, защото се разпространява на около 25-30 см в ширина. Няма неприятели. Не изисква специални грижи.

Размножава се бавно семенно. А вегетативното размножаване става напролет или през есента чрез делене на ризомите.

Коренът се ползва за лечение на рани

Не се препоръчва вътрешен прием

Удебелените корени се употребяват най-често под формата на отвара, но за външно приложение. Билето е отровно! Преди употреба задължително се консултирайте със специалист!

Известно е, че многоцветната момкова сълза помага при контузии, рани, кожни проблеми, диабет, кръвоизливи и др.

Билката има кръвоспиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Помага за бързо заздравяване на рани.

Момината ,цъфти сега

Има я и в розово

Convallaria majalis, както вече отбелязахме е известно градинско растение с лоши навици. Причината за тях е пълзящото хоризонтално разположено коренище.

В общи линии момината сълза няма нужда от специални грижи, освен да я държите под контрол. Няма и неприятели, а и рядко страда от болести.

Красивите, нежни и ароматни цветчета се отварят през пролетта, а на тяхно място по-късно се появяват ярки червени плодчета.

Наред с обикновената снежнобяла красавица, вече са достъпни и други културни форми. Има и с розови цветове.

Идеална за сянка и тежки почви

Размножава се наесен

Както момковата сълза, така и момината предпочита сенчести или частично засенчени места. Всички гореизброени орнаментни растения са подходящи съседи и за нея. Към почвата няма предпочитания, дори се развива отлично на тежки, глинести и не много богати почви.

Тя е отличен избор за почвопокривно растение. С времето създава своеобразен плътен килим от листа и цветове, ако й се позволи.

Под контрол може да се държи чрез редовно почиствне, системно засушаване, засаждане в съдове. Имайте предвид, че дори тотални хербициди не я унищожават напълно и тя се възстановява.

Затова пък размножаването е лесно и най-успешно се извършва през есента.

Цветове за парфюм, тинктура и медец

Листата да са здрави и да се сушат бързо

Свежите цветове на момината сълза намират широко приложение в козметиката, фармацията, парфюмерията, ароматерапията и др. Освен това те са и медоносни. Полезните им съставки се извличат във водни и спиртни екстракти.

Листата се берат във фаза бутонизация, като е много важно да са здрави, добре развити, без наранявания, повреди от насекоми и напетнявания. Внимава се да не се мачкат, защото бързо почерняват. Сушат се бързо на сянка.

С билката се лекуват сърдечни пристъпи още от древността. Тя нормализира кръвообращението, засилва сърдечните съкращения, действа успокояващо на нервната система, помага при главоболие, херпес, грип.

Всички части на момината сълза са силно отровни, поради което приемът без консултация със специалист е рисков. Нежелани реакции, които може да предизвика, са отпадналост, повръщане, разтройство, сърдечни проблеми и др.