Производители настояват комисии да опишат щетите

В Североизточна България, земеделски производители от Черноморието и Добруджа преживяват невиждано досега явление. Цели полета с есенници изгарят, въпреки добрите грижи, които са положили за тях. 

Макар малкото капнал дъжд през последните дни, положението не се подобрява, напротив - с всеки изминал ден посевите все повече загиват и стопани са на път да загубят цялата си реколта.

 Техният апел е към учените, които да вземат проби, да обяснят явлението и да дадат практични съвети.

Производителите настояват и комисии да опишат щетите, и държавата за  да вземе адекватни решения, било то с обезщетения или друг вид мерки. 

Почти бедствено е положението във Ванненско, където щетите са най-големи. Ето какво казват  производители от района:

Мария Рафаилова от с. Неофит Рилски

От 1996 г. се занимавам със зърнопроизводство. Виждали сме суша, виждали сме измръзване след суша, имали сме 100% провал на площите. Но такова чудо не сме виждали. А не се очертават дъждове в следващите 10 дни при нас. Не мога да допусна, че е наша грешка, едва ли някой иска да прави нещо против самия себе си. Не е от слаби блокове или от слаба почва. Проблемът го имат колеги от Суворово до Добрич и нататък. По Черноморието в Румъния също се оплакват.

Не е само суша, комплекс от фактори е, които не мога да определя. Факт е,че пшеницата замръзна, тя се разви преди Великден, след което имаше горещи въздушни течения и за 4-5 дни метеорологичната обстановка тотално се смени.  

Нека академичната общност да се намеси, фитопатолози да вземат проби и да ни кажат какво е. Защото не знаем какво да предприемем. Трябва ли да пръскаме с нещо, ще има и ефект изобщо или само ще загубим още пари?

Може би нищо няма да може да ни спаси, но поне да са наясно колегите от други краища на страната, които също са застрашени от тази напаст.

На есенниците тази година едва ли ще мога да разчитам, не знам дали няма да стане същото с пролетниците. Без приход не знам как ще оцелеем. Опасявам се, че няма да си изкараме и за семена. Последното, за което мисля, е как ще платя рентите.

Тревогата е много голяма. Министерството на земеделието трябва да свика незабавно консултативен съвет и да се заеме с проблема. Да каже да разораваме ли? Ще получим ли компенсации? 

Кирчо Шарков от с. Царевци

По думите на Кирчо Шарков от с. Царевци, общ. Аврен сушата е основният проблем, нанася щети още от миналото лято, есента и сега през тази година. Освен сушата тази година се натрупаха и редица други фактори с вредни за посевите ефекти - високи температурни амплитуди, слани, вятър с горещо време. Но въпреки това, мисли той, ако имаше валежи, тези второстепенни ефекти щяха да бъдат преодолени от растенията.

Ситуацията е отчайваща при всички есенници. Ако до една седмица не завали, се очаква пълен крах при пшеницата, ечемика, казва той. 

На въпрос имали ли са досега подобна година и знаят ли как да се справят с проблема, той отговаря:

От 13 години се занимавам със земеделие, имам представа за годините и от преди това. Но такова лошо начало, на етап март-април, не помня. Тази пролет с всеки изминал ден картината става все по-негативна, не само при мен, при мои колеги от Добрич и Каварна също. Цели полета с пшеница съхнат. Въпрос на време е да отпадне цялата реколта. 

Преди няколко дена се допитах до познат професор, тъй като се чудех дали да не разора свое поле, което не е изобщо малко, и да го засея с пролетници.Той ме разубеди, защото ще стане дори по-зле - ако го разора, още повече ще пресушим полето.

Въздържам се засега от каквито и да било действия.

Сигнализирах в общинската служба по земеделие, в областната дирекция. Растениевъдите са информирани за проблема. Чакаме адекватни решения. Ще видите, че до седмица всички ще искат свикване на комисии.

Лошото е, че сме направили 80% от разходите, а още по-лошото е, че не се прогнозира дъжд.

Тук за март и април падна 16 л. кв/м общо за двата месеца, което няма стопанско значение. На места, където се задържа повече влага, в момента никнат пролетници. Рапицата, макар, че е на 40-50 см, някъде е клюмнала все едно си я залял с вряла вода, обясни той.

 До седмица ще стане страшно. Ако загубим реколтата на Североизточна България, житницата на страната ни, не знам какво ще ни сполети, предупреждава Шарков.

Земеделските стопани апелират за адекватни действия от страна на държавата. На застраховка не могат да разчитат, защото от години никоя застрахователна компания не предлага обезщетения за щета суша. Предвид последните години е наложително да има, иначе няма смисъл да си застраховаш полетата, казват те.

Снимка от Провадия,
Снимка от Провадия,
Снимка от Провадия.
Снимка от Провадия.