Пръскайте овошките след средата на седмицата

Очакваните валежи ще подобрят влагата в почвата

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

След високите температури в края на второто десетдневие на април през първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Те ще се определят от неустойчиво и сравнително хладно време.

До средата на третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича при средноденонощни температури около и под климатичните норми. Подобрение на топлинните условия се очаква да настъпи в края на седмицата.

При рапицата ще преобладава фаза цъфтеж, а при пшеницата ще протича вретенене и преход към изкласяване. При част от посевите в полските райони, вретенили през втората половина на март (Новачене, Разград, Силистра, Долни Чифлик, Карнобат), ще се наблюдава и начало на изкласяване.

Очакваните валежи през първата половина от седмицата ще подобрят съдържанието на продуктивна влага в горните почвени слоеве и условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите ранни и средноранни пролетни култури. При слънчогледа, засят през първото десетдневие на април (Новачене, Павликени, Търговище, Карнобат), ще се наблюдава поникване и начално листообразуване.

В полските райони температурата на почвата в 10 cм слой е достигнала подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърно.

През последните дни от периода се прогнозира малка вероятност за валежи и условията на много места в страната ще позволяват провеждане на растителнозащитни пръскания при овощните култури. При черешата и вишната се препоръчва следцъфтежно третиране срещу най-опасната гъбна болест - цилиндроспориозата, известна още като бяла ръжда, при прасковата - срещу брашнестата мана, при бадема - срещу болестта струпясване.

През третото десетдневие на април пшеничните посеви трябва да се наблюдават за появата и числеността на един от най-важните неприятели - вредната житна дървеница, а също така и за развитието на някои гъбни болести: септориози, листна ръжда, брашнеста мана.