Няма съмнение, че развитието на ситуацията с коронавирусната пандемия ще бъде основната тема на пазарите и през предстоящата седмица. САЩ може да се сблъскат с рязко увеличение на броя на смъртните случаи и търговците ще наблюдават седмичните условия на пазара на труда, данните за които ще бъдат публикувани в четвъртък.

Миналата седмица 6,6 милиона души загубиха работата си в САЩ. Срещата на основните производители на суров петрол беше отложена за четвъртък и САЩ също могат да се присъединят към дискусията. Тази сутрин петролът в Ню Йорк падна до 27,20 долара / барел.

На международната сцена за отбелязване е продажбата на 56 700 тона царевица от САЩ за Китай. Най-важният елемент на международния пазар беше алжирският търг за доставка на пшеница през юли (нова реколта). Алжир поиска цени с $ 15 / тон под нивото на офертите, което предполага, че страната може скоро да отвори пазара си за произход от Черно море. Френските оператори ще следят отблизо ситуацията. Напомняме, че Франция е основният доставчик на пшеница в Алжир.

FranceAgrimer леко намали рейтинга за състоянието на посевите с пшеница. Френската агенция посочи, че 62% от културите са в добро или отлично състояние срещу 63% миналата седмица и 84% за миналата година. Зимният ечемик се оценява на 63% от добър до отличен срещу 62% през миналата седмица. Кампанията за сеитбата на пролетния ечемик приключи, заради сухото време през последните няколко дни.

Цените на пшеницата приключиха седмицата с положителна посока миналия петък на Euronext. Същата тенденция се забелязва и при рапицата.

В следващите дни развитието на метеорологичните условия в Черноморския регион ще трябва да бъде внимателно наблюдавано, поради продължаващия дефицит на влага.

Царевицата - с най-много загуби

Пшеницата беше единствената суровина, която показа повишение на котировките миналия петък в Чикаго, но спадът на цените за нея през седмицата беше около -4%.

Най-големите загуби претърпя царевицата, чиито цени паднаха с -4,4% , поради трудната ситуация в сектора на етанола и перспективите за отглеждане на площите в следващия сезон. Цените на соята намаляха с -3.1%.

Миналия петък фондовете бяха нетни продавачи на 10 000 лота царевица, 6000 партиди соя. Те бяха нетни купувачи на 5 500 партиди пшеница.

Пандемията COVID-19 все още не е достигнала своя връх в Съединените щати и е възможно прекъсванията в потока на стоките през следващите няколко седмици да продължат.

Силата на долара се отразява на конкурентоспособността на зърното с американски произход, особено в сравнение с Южна Америка. Бразилският реал продължава да пада спрямо щатския долар.

Дъждовете - решаващи за Черноморския регион

Развитието на метеорологичните условия през следващите няколко седмици става основен проблем както за производителите, така и за международните търговци.

Всъщност, ако през този период няма дъжд, това може значително да повлияе на потенциала на зимните култури.

В този контекст производителите ще следят прогнозите за валежите преди края на тази седмица. Те трябва да бъдат доста ограничени, но могат да подобрят влагата на почвата след месец сухо време. Дъждовете ще бъдат от решаващо значение за сеитбата на царевица и слънчоглед.